Dobošová torta fotorecept

ajuska155 - fotkaajuska155, 27. augusta 2010
Dobošová torta (fotorecept)
Foto: ajuska155

Moj priatel oslavuje 21 narodeniny , tak som mu urobila radosť .

180 minút
príprava

Suroviny

Plnka :
1,5 l
3 balíčky
5 PL
5 PL
70 g
500 g
Korpusy: 16 ks priemer 24 cm
16 ks
600 g
300 g
150 g




Postup

  1. 1

    Najprv si plechy vymastíme a vysypeme múkou a podla toho aký chceme aby torta mala tvar si ho naznačíme do múky, ja robím dobošku na plechy pretože sa mi to tak robí lepšie ako v kruhoch .

    Dobošová torta (fotorecept)  - obrázok 1
  2. 2

    Vajíčka si vyšľaháme , pridáme cukor a múku . Robila som na dva krát lebo by mixér nestíhal a aj cesto bolo vyšľahanejšie. Vyšľahané cesto lyžicou dávame do kruhov na plech (5 plných pl na jeden kruh)

    Dobošová torta (fotorecept)  - obrázok 2
  3. 3

    Takto uložené cesto pomaly roztierame až k naznačenému okraju .

    Dobošová torta (fotorecept)  - obrázok 3
  4. 4

    Ked je cesto úplne rozotreté dáme ho piet do vyhriatej trúby .

    Dobošová torta (fotorecept)  - obrázok 4
  5. 5

    Pri pečení striehneme každú chvílku aby nám korpusy nezhoreli , pretože sú veľmi tenučké .

    Dobošová torta (fotorecept)  - obrázok 5
  6. 6

    Ked korpusy upečieme , necháme ich chladnút no na sebe najviac 4 , zatial si pripravíme puding z mlieka , zlatych klasov a múky .

    Dobošová torta (fotorecept)  - obrázok 6
  7. 7

    Ked nám puding vychladne , tak si vyšľaháme zmäknuté maslo s práškovým cukrom ( ak je puding málo sladký ) a s kakaom .

    Dobošová torta (fotorecept)  - obrázok 7
  8. 8

    Do takto vyšľahaného masla pridávame pomaly puding .

    Dobošová torta (fotorecept)  - obrázok 8
  9. 9

    Na korpusy pokvapkam rum , kto ako má rád .

    Dobošová torta (fotorecept)  - obrázok 9
  10. 10

    A následne nanášame krém a ukladáme na seba .

    Dobošová torta (fotorecept)  - obrázok 10
  11. 11

    asi takto :-)

    Dobošová torta (fotorecept)  - obrázok 11
  12. 12

    Ked to máme všetko hotové tortu obtrieme zvyšným krémom .

    Dobošová torta (fotorecept)  - obrázok 12
  13. 13

    A ľubovolne ozdobíme .

    Dobošová torta (fotorecept)  - obrázok 13
  14. 14

    Môžme podávať!!!

    Dobošová torta (fotorecept)  - obrázok 14
  15. 15

    Dobrú chuť ! :-D

    Dobošová torta (fotorecept)  - obrázok 15

Diskusia k receptu

wevewe
to je nadhera
skoda, ze ja by som na to nervy nemala :-(
evanaaa
Prepánajána, toľko korpusov! No, neviem, či by sa mi to chcelo piecť a čakať na ne. ešte tak štyri by som zvládla.To ťa teda Ajuska, obdivujem. koľko si na jeden šup piekla? Ći len po jednom? Potom ti to trvalo iste dlho, ale ten výsledok....No, dať by som si dala. Taká domáca doboška je niečo iné ako tá cukrárenská.
ajuska155
no nervy som mala a piekla som po jednom aby nahodou nezhoreli a dakujem vám za komentáre
babav
@ajuska , si velmi sikovna a tvoja torta je urcite chutna.V recepte podla ktoreho peciem ja ,je menej piskotovych platov(8);krem je z kvalitneho masla vyslahaneho s roztopenou tmavou cokoladou
a vrch torty je poliaty karamelom.
elisticka
@ajuska155 krásne nafoteny postup :-))je to vynikajúca tortička hoci pri nej veľa trpezlivosti ale oplatí sa :-)))uložím do KK
egreska
krááása!!! ajuška ,aj tvoj priatel musí byt na teba asi velmi dobrý, ked si toto zaslužil :-))
coldbery
prekrásna doboška ,ale ja na to by som nervy nemala..klobúk dole :-)))
tatranka
Mám rada dobošovú tortu.Je to kus poctivej práce.Recept je vydarený,pekne nafotený,už sa len pustiť do chutného zákuska.
elab
super tortička, neskúšala si piecť na papieri? Ja som piekla "marlenku", ktorá pozostáva tiež z niekoľkých kruhov, na papieri.
arkoiris
Ahojky,no ty si ale šikovná,ja mám toľko tých dobošiek napísaných,ale ešte ani raz som sa na to neodvážila ,ten tvoj recept určite v najbližšiej dobe vyskúšam.
ajuska155
@elab no na pepieri ani nie pretoze ked to ide takto dobre , papier sa niekedy trha pri davani platov dolu , moja teta to tak robi ........... a vám všetkým dakujem za komentáre a @babav u nás sa pečie tiež z menej plátov ale to sú u nás dobošové rezy
ajuska155
@babav a ten karamel na torte musí byt super akurát že moja mama to neznesie takže u nás bez karamelu :D, koniec, koncov ozdobit sa da všelijak
dobizu
@ajuska155 - si šikuľka, tá torta je nádherná a aká musí byť fantastická!!! - o to viac, že je robená z lásky!!!
zdezda
...no Ty musíš toho chlapca veeeeeeeľmi ľúbiť, krásna práca :-)))
violetacamorova
Možno skúsim, ale iba z polovičnej dávky, veľa plátov pre mňa, ale torty urobené z lásky sú najlepšie a najkrajšie.
marienka44
Ja mam recept taky, ze na kazdy plat ide 1 vajce, takze sa to da regulovat. Z kolko platov sa ma skladat torta, z tolko vajec robim pisk. cesto a peciem v 2 formach na striedacku a samozrejme na papieri. Krem do dobosky je cokoladovy , ako napisala Babav. Doboska je typicka karamelovou polevou a pokrajanou s mastnym nozom na dieliky. Tie sa poukladaju na vrch torty a dokrajuje sa podla nich az dospodu. Dcera mi povedala, ze lepsiu tortu nejedla ako bola moja doboska. :-)
tilda
Ukladám recept do svojej kuchárskej knihy, vyzerá výborne.
evas13
Hodné obdivu a veľkej pochvaly. Nedokázala vy som to :)
torticka
Ajuska, veľmi pekná tortička. Priateľ má veľmi dobrú priateľku, keď mu takú peknú tortu upiekla.
klaura
túto tortu robievala moja mamka na "výročité sviatky" je to skutočná delikatesa ... ja som sa ešte neodvážila ... :)
janger
Krasna torta!!! Ja by som tu trpezlivost nemala! Fakt si zasluzis pochvalu. Tvojmu priatelovi prajem krasne narodeniny. A ako sa mu torta pacila?
anene
Vyzerá veľmi dobe, je pracná, ale výsledok stojí za to. Ukladám do KK.
Prosím ak niekto vie dobrý karamel na dobošovú tortu, nech sa podelí o recept. Ďakujem.
veronka8
chválim, chválim, si šikulka............
čo sa týka karamelu ja používam 300 g kraštálového cukru a 5 lyžíc šľahačky. na panvici cukor skaramelizume a postupne zamiešam šľahačku, ešte teplé vylejem na plát a horúcim nožom vykrajujem diely. Nôž namáčam vo vriacej vode.
dorisa
Tak, s touto pochúťkou priateľovi urobíš určite radosť a zbadá,aká si šikovná.
ajuska155
Recept som kukala a torta je nádherná , hoci to naozaj niesú klasické korpusy na dobošovú tortu , ale tak čo tam po tom :D:D ked chutí tak chutí a je jedno či je dobošova , ktrkova, paľkova :D vyskúšaj môj recept ja vyskúšam určite ten tvoj a môžme si vymeniť postrehy :-)
honestka
Tiez ju mam najradsej v tom originalnom zlozeni s cokoladovym kremom a na posledny plat nalejem na tenko kraramel (tento sa musi hned pokrajat na diely, horucim nozom pokial nestihne stuhnut). Tu som vsak objavila aj ine cesto ako piskotove s ktorym som sa pri doboske predtym nestretla. Je to Kralovna vsetkych tort(?)...
Teraz sa vsak pecie u nas iba raz v roku, pretoze inych dobrot je velmi vela a tak nestihame jest, kedze "spomalujeme"...
Hned by som sa do tejto tvojej zahryzla bez rozmyslania.
chillicokolate
aj ja vyberam nieco pre syna na 21 narodky, ale kedze idem robit aj bohemky, toto sa mi moc nehodi, bolo by to dost podobnych chuti...ale super recept, mam slinu az na klavesnici :D ukladam a spravim si ho pre seba :)
petulka1
ja by som ju chcela upiect syncekovi na narodeniny ale ako oblznikovu na plechu, len neviem kolko asi lyzic mam dat na jeden plech? neskusali ste niekto nahodou? alebo mam spravit povedzme 1 a pol davky?




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia