Dobošová tortička pre vnúčika fotorecept

elisticka - fotkaelisticka, 12. mája 2011
Dobošová tortička pre vnúčika (fotorecept)
Foto: elisticka

Dobošovú tortu majú radi všetcia v rodine a tak som zohnala recept od kamošky a upiekla som ju už druhy krát ..kedže bola vynikajúca Zobraziť celý popisDobošovú tortu majú radi všetcia v rodine a tak som zohnala recept od kamošky a upiekla som ju už druhy krát ..kedže bola vynikajúca tak sa chcem s nou podelit aj s vami....

12
porcií
300 minút
príprava
9x8 minút
na 180 °C

Suroviny

700 g
220 g
80 g
150 ml
1.5 KL
2 ks
PLNKA:
600 ml
8  PL
1 ks
250 g
250 g
potahovina MMf:
175 g
600 g (teplansky)
1  kl
1 pl
2 pl
 jedlá




Postup

  1. 1

    Pripravíme si všetky suroviny na pečenie..do kastrólika dáme mlieko ,cukor a palmarín a zohrejeme a miešame až sa rozpustia ingrediencie a dáme vychladiť potom vylejeme do múky kde sme pridali vajíčka a sodu a vymiesime hladké cesto.potom si ho rozdelíme na 9 častí a vygúľame na papieri ktorý sme si vystrihli na aku veľkosť torty.

    Dobošová tortička pre vnúčika (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    vygúľané cesto preložíme na plech aj s papierom, popicháme vidličkou a dáme piecť do vyhriatej rúry asi tak na 8 minút (aj menej aby sa nevysušili) dokiaľ nemá peknú zlatistú farbu na 180stupňov

    Dobošová tortička pre vnúčika (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    po uečení vyberieme len cesto s papierom a dalšie len šupneme na plech ...ide to tak rýchlejšie ako vymieňať aj plechy

    Dobošová tortička pre vnúčika (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    upečené vychladnuté platy natrieme plnkou ktorú sme urobili :z mlieka ,BB pudingu ,cukru a vanilkového cukru uvaríme puding a po vychladnutí pridáme maslo a palmarín a vymixujeme hladkú plnku a postupne natriieme na pláty

    Dobošová tortička pre vnúčika (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    potom boky zarovnáme pilkovým nožom lebo pláty sú ešte tvrdé

    Dobošová tortička pre vnúčika (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    a zarovnané potrieme zvyšnou plnkou boky aj vrch a necháme do druhého dňa v chladničke stuhnúť

    Dobošová tortička pre vnúčika (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    pripravíme si poťahovaciu hmtu tak že rozpustíme cukríky a ostatné suroviny okrem cukru v mikrovlnke na 2 minúty na 750 -tke a každých 15 sekúnd otvoríme a pomiešame až je hmota krásne rozpustená

    Dobošová tortička pre vnúčika (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    potom ju vylejeme do preosiateho cukru a dobre vypracujeme aby bola hmota hladká a spracovaná ako plastelína a vvygúľame ju do kruhu

    Dobošová tortička pre vnúčika (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    prenesieme na stuhnutú tortu a vyhladíme žehličkou a okraje odrežeme radielkom

    Dobošová tortička pre vnúčika (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    na vrch potom prilepíme oblátku pastou na to určenú a zaťažíme na chvíľku a medzi tým si pripravíme pomocou šablonky ozdobu okolo obrázka a vodou prilepíme na tortu

    Dobošová tortička pre vnúčika (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    hotovú tortu ešte prizdobíme písmenkami a môžeme ísť vinšovať:-))) po oslave pridám výkroj ak stihnem odfotiť:-))

    Dobošová tortička pre vnúčika (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    s vnúčikom naraz oslavuje aj dcera okruhle narodky tak prikladám aj jej tortičku a kedže je celiatička samozrejme bezlepkovú:-)) tiež doložím výkroj ak stihnem blesknúť.-)))

    Dobošová tortička pre vnúčika (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    a tu je sľúbený výrez z tortičky....dobrú chuť:-))

    Dobošová tortička pre vnúčika (fotorecept) - obrázok 13

Diskusia k receptu

alexola
@elisticka torty sú krásne (a iste aj chutné) Mne sa nikdy nepodarí uhladiť MMF tak, aby som ho nemusela zahýbať....vždy mi vyjde aspoň jeden záhyb.. ako na to? :) alebo treba len viac praxe? vyskúšam nabudúce na takejto doboške :)
hubata
Joj, ako ťa budú ľúbiť ..... krááasne, šikuľka si.
baculata
Krásne torty, velmi šikovná babina, my sme mali tortu s trojkou v decembri a potom v apríli.Doteraz som im dávala robit na objednávku, pri poslednej oslave som si dala závazok, že už budem piect sama. Dávnejšie som torty piekla sama, odrádzalo ma to finálne zdobenie, teraz na Vareche vidím pre mna nové postupy výzdoby, ktoré ma lákaju na vyskusanie, Tebe sa podarila tortička dokonale.
elisticka
dakujem za komentariky:-)) @alexola ja preto robim len z MMf potahoviny tu sa zahybky netvoria je super ...z K2 to nebolo moc dobre... a @baculata veru aj ja som si pokupila pomocky a naozaj sa to da vyzdobit lepsie ako ked sa robilo len s plnkou a hlavne pre malych:-))a tie obrazky su super dobre vyzeraju a su jedle :-)
cica2
@ elisticka, si velmi šikovná, máš nádherné torty a oslávencom prajem všetko najkrajšie a najlepšie!!!:)))....nezobrala by si ma na zaučenie? Ja torty upečiem a aj naplním, ale takto krásne neviem vyzdobiť a ani som ešte neskúšala s tou poťahovou hmotou, to si fakt netrúfam.....ak chceš pozri si môj posledný recept, tam som dávala tortu, ako ju, ako tak ozdobím....no, rada by som sa naučila takto krásne robiť, ako sú tvoje ;-)
tothka
Tortičky sú nádherné, veľmi sa ti vydarili. Eli, ako sa krája torta s obrázkom? ja som tiež robila, ale pri krájaní mi to trochu robilo problém. Máš na to nejakú fintu? Alebo som len ja trochu nešika.
mataliptak
nádherná torta tortička , máš velmi šikovné rúčky ,klobúk dole waaau .....
marcy
krása,super nápady na výzdobu...vieš sa vyšantiť :-)
tatranka
Že si veľmi šikovná,to už dávno viem.Tortičky sú krásne a vyjadrujú lásku k tvojim blízkym.Krásna tortička s autičkom,pre vnúčika a pre Janku-tvoje srdiečko.Blahoželám obidvom oslávencom a želám pekné dni s babinou.Nech ešte takýchto tortičiek napečieš pre tých svojich milovaných strašne veľa.
evanaaa
Elistička, si majsterka, už aj bez ozdoby je to pre mňa umenie, o ostatnom ani nehovorím, krása. Viac slov nemám, predo mnou už všetko povedali.
abend
Nerozumiem, prečo dobošová torta ? Dobošová torta je niečo úplne, ale úplne iné.
elisticka
dakujem dievcence za komentariky :-)) a @Abend neviem co tym myslis toto som dostala recept od kamosky jej ma ju piekavala a je to dobosova torta co ty poznas iny recept? ak ano zverejni budem velmi rada lebo rodina dobosky zboznuje tak upeciem podla teba:-))) @ciaca2 pridi budeme vypekat spolu:-))) skus podla mna urobit MMf ja som sa to tiez ucila a ked skusis raz uz to potom bude hracka:-))
@tothka skus si nakrojit dieliky na oblatke ak ju mas tvrdu tak pilkovym nozikom no moja zmekla krasne tym lepidlom a dala sa krajat klasickym nozom:-))
honestka
@elasticka :
@abend mysli pravdepodobne pravu madarsku "Dobosh Torte", ktora sa robi LEN z piskotoveho cesta /tiez je z 7-9 upecenych tenkych vrstiev/ a naplni sa cokoladovym maslovym kremom /nie ten moose cream ktorym sa plni dalsia madarska specialita kolacu "Rigo Jancsi"/;
Boky dobosky su obsypane posekanymi orieskami a cela vrchna platna sa poleje karamelom.
Aj ja som doteraz poznala iba tento recept - tvoj je vsak zaujimavy a urcite ho raz vyskusam.
= pridavam sa-Si sikovna a robis uzasnu pracu s pridavanim tvojich receptov pre celiatikov.
cica2
@elisticka , ďakujem:)))....a určite vyskúšam, velmi ma to láka ;-)....chcem sa ešte opýtať, či sa tá hmota dobre vaľkala? Lebo mám obavy, či sa mi to tak pekne vydarí ako tebe a či sa mi to nebude trhať
elisticka
@ciaca2 tato hmota sa ti bude naozaj vyborne valkat budes podsypat pr. cukrom a neboj urobis super drzim peste:-)))) K2 hmota sa trha tato nie naozaj vyskusaj....
evanaaa
Ináč, takúto podobnú robila aj USCHI, a tú piškótovú zasa Ajuska155, robila množstvo kruhov. Takže má viacej variácií a nepochybne sú všetky dobré, ja by som tak nespravila.
abend
@elisticka , nepolemizujem o tom, od koho si dostala recept, kamoška ho taktiež možno dostala s názvom dobošová torta, iste každý si to môže pomenovať ako chce, ale je to trochu zavádzajúce. Dobošová torta ako píše honestka je úplne iná. Pridám recept na Varechu.
elisticka
@abend prosim pozri si recept  varecha.pravda.sk/recepty/dobosove-rezy/3739-recept.html...
a je to nieco podobne ako som robila ja a tiez to nazvala dobosove rezy neviem preco ti tak vadi ze som ju ja tak nazvala ...toto tiez nerobila z piskotoveho cesta ...pridaj recept budem len rada a urobim aj tvoju verźiu ale ako ty hovoris ze kazdy si moze nazvat recepr ako chce tak toto je tiez moja vec ako som si ho nazvala.....,a nic nie je zavadzajuce....je milion receptov kazdy iny a ja si ho mozem nazvat aj laaaaaaaaaaaaaaaska a budes spokojna?
tatranka
ELi,hádam ťa nevytočí opäť jeden žabomyší názor.Varecha predsa vie,čo má v tebe.Pridala si kopec celiatických receptov výborných,za čo sú ti cealitici vďačný.Kopec chutných tort a zákuskov,za čo sme ti mi varecháčky vďačné.Tortičky si robila s láskou a nazvať ich môžeš ako chceš.Tak ako píšeš.Kľud,priateľka moja.Už som sa naučila aj ja veľa veci prehltnúť...
orchidea
Krásna torta a už sa teším keď ju vyskúšam, samozrejme bez takého perfektného zdobenia lebo to neviem ja len tak jednoducho zdobím ale veď dôležité bude, že bude chutiť a to určite bude, je to zaujímavý recept, robila som už dobošovú tortu ale z piškótového cesta tak som rada, že tvoja je z vaľkaného cesta, som už na to zvedavá. Zase ďalší tvoj krásny recept.
kucharronald
Dobošovú tortu aj babka robí takto, a nie z piškótového cesta :))) Eliška, ďaľšia tvoja torta je v mojej kuchárskej knihe :)
cica2
@elisticka , ďakujem, si milá:)) Určite ju vyskúšam, však potom napíšem a ak sa mi naozaj podarí, tak ju aj odfotím....ešte sa chcem opýtať, že aký je to teplansky práš. cukor?...a kde si zohnala tú šablónu? Velmi sa mi páči aj ten okraj okolo obrázka:).....wau, teraz som si všimla aj ten rez torty, nádhera!!!!!
elisticka
dakuej za komentariky aj tebe Rony:-) @cica2 ten teplansyky cukor praskovy ma tmavomodry obal a je velmi jemny preto sa z neho najlepsie robi tato hmota ine su pomlete nahrubo.....tie pomocky vsetky som si objednala netom u Formax z Dubnice... www.peceniehrou.sk/sk/kontakt/...
maju tu vsetko aj pismenka aj sablonky....
coldbery
abend" ty asi ešte nevidela dobošku ??? keď môžeš napísať taku hlúposť.....Je to krásna dobošová torta, ako vystrihnutá z učebnice o pečení....
coldbery
A teraz ešte chcem pochváliť teba Eliška ....je to nádherna torta ako vždy...ty nikdy nesklameš svojim receptíkom.....-)))
cica2
@elisticka , ďakujem ti za radu a aj link na tie pomôcky:))....tak už viem ktorý je to ten cukor, mala som ho nedávno doma a teraz mám ten korunný...ešte raz vďaka:)
matased
Nádherné výkony, tiež som nepracovala ešte s cukríkovou hmotou, tak Ti ďakujem aj za komentáre - niečo vyskúšam!
cica2
@elisticka , prišla som sa poďakovať za tvoj skvelý receptík, dneska som tú poťahovú hmotu vyskúšala a fakt je to supér! Síce sa to ešte len učím a je to môj dnešný prvý výtvor a nevyzerá to ešte podľa mojích predstáv ale aj tak mám veľkú radosť:)) Ak môžem pridam aj foto:

cica2
@elisticka , ďakujem:)) Som fakt velmi rada že vďaka tebe a tvojmu krásnemu receptu, som sa nakoniec predsa len odhodlala a vyskúšala som tú hmotu, ešte raz ti ďakujem!:)))
ankad
Krasne si ozdobila tortu, si velmi sikovna. A co sa tyka menovania torty na dobosovu, aj ked neni z piskotoveho cesta robeny, ale podoba sa. Recept ktory si uviedla podoba sa medovym rezom ale bez medu, a po zmaknuti je iste chutovo ako dobosovy. Mozno sa s nim lahsie pracuje. Vyskusam si ho.
malemimi
nádherná tortička!!! az sa mi slinky zbiehaju :)) ste velmi sikovná,klobuk dolu.urcite vyskusam,len sa chcem spytat,kedze tych ciest je 9 tak aj papierov mam vystrihnut 9?cize pod kazde cesto,ked sa ide piect?dakujem za odpoved.
malemimi
a este sa chcem spytat,na tom obrazku cislo 7,kde idete robit potahovu hmotu,tak v tej miske su cukriky,voda ,cera a to oranzove je co?kde zozeniem citronadu ?da sa niecim nahradit?napriklad stava z citrona?ci nie?ja sa v tomto nevyznam...a chcem ju upiect,no musim mat jasno v surovinach,aby som nieco nepototo :)))))
elisticka
@malemimi tak tym papierom ano treba 9 papierov ja som poslaladala papier a naraz vystrihla vsetky lebo potom sa cesto gulka pramo na kazdom papieriku..a to v bode 7 to je praskove farbivo to sa dava hned pred roztapanim ale moze sa dat aj po uz do masy...a ta citronada alebo citrodeko je dosta v kazdych potravinach .. inak dakujem za pochvalu:-)
malemimi
dakujem za odpoved,dnes som piekla platy a natrela kremom,zajtra idem na potahovinu,juj,dufam,ze zvladnem...manzelma narodeniny,tak bude prekvapko :))))




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia