Dia krekry so sézamom fotorecept

iva63 - fotkaiva63, 31. januára 2013
Dia krekry so sézamom (fotorecept)
Foto: iva63

tieto dia krekry sú veľmi jednoduché, nenáročné, zdravé...neobsahujú žiadny cukor ani vajce...

30 minút
príprava
15 minút
na 225 °C

Suroviny

50 g
štipka
1 kl
200 g
7 cl
1 pl

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    najskôr si nakrájame maslo na malé kúsky a dáme ho do misky...zmiešame múku celozrnnú so soľou a práškom do pečiva...pridáme k maslu...miesime rukami tak dlho, pokiaľ sa zmes nezlepí do hromady... .

    Dia krekry so sézamom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    pridáme minerálku a ešte dôkladne miesime...musí nám vzniknúť elastické cesto...pri miesení cesta treba mať trpezlivosť, miesime ho dlhšie....

    Dia krekry so sézamom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    rúru si predhrejeme na 225stupňov...cesto dáme na jemne pomúčenú dosku a rozvaľkáme na tenko... cesto by malo mať veľkosť plechu...

    Dia krekry so sézamom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    potom pomocou dreveného valčeka premiestnime cesto na papierom vystlatý plech...

    Dia krekry so sézamom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    posypeme sézamom, ktorý jemne rukami vtlačíme do cesta...

    Dia krekry so sézamom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    pomocou kuchynského radialka si nakrajame ľubovolné tvary...

    Dia krekry so sézamom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    vložíme do rúry, pečieme pri teplote 225stupňov asi 15minút... čas pečenia však závisí od typu rúry po upečení dáme vychladnúť na mriežku

    Dia krekry so sézamom (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    z množstva surovín uvedených v recepte máme jeden plech dia sušienok-:)

    Dia krekry so sézamom (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    ak sa rozhodnete upiecť hned dva plechy, tak treba dávku jednoducho zdvojnásobiť...takže použijeme 100g masla, 1/4 kl morskej soli, 2 kl prášku do pečiva, 400g celozrnnej múky, 14cl minerálky...na posyp 2 pl sézamu dobrú chuť-:)

    Dia krekry so sézamom (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

rajnica
Nie je minerálka ako minerálka. Ktorú radíš podľa skúseností použiť?
jerica
ďaľší perfektný recept od teba do mojej kk :-)
iva63
@rajnica áno máš pravdu, nie je minerálka ako minerálka!..v tomto recepte som použila prírodnú minerálnu vodu Budiš - je vysoko mineralizovaná prírodná kyselka...tú som mala včer doma...recept som však skúšala aj s použitím prírodnej minerálnej vody Salvator - je to mineralizovaná kyselka so zvýšeným obsahom sodíka...myslím si však, že sa nič nepokazí aj použitím uplne normálnej sódy doma vyrobenej
iva63
ďakujem Vám za Vaše milé komentáre, každý ma potešil...už som v recepte upravila aj druh minerálnej vody, ktorú som použila ...
anina6
tiež radi chrumkáme, takže si ukladám tvoj receptík.
irenaw
páčia sa mi tvoje "chrumkavosti" aj tieto skúsim, mám pre koho :-)
iva63
zajtra si ich robím znovu...len ešte nemám premyslenú novú kombináciu-:)
helca103
dnes som ich robila znova a z 3 dávok. Do jednej som rovno zapracovala ľanové semienko, druhé cesto som posypala sézamom a tretie slnečnicou.

iva63
Helenka si šikula...zvolila si super kombinácie-:) ja ich robím zajtra a chcem použiť špaldovú celozrnnú krupicu...tak som zvedavá na vysledok...-:)pridám sem potom komentár ako som dopadla!
mariaklara
@ivka , len mi opadávajú semienka, aj som ich pritlačila, aj tak padali. Kde som urobila chybu?
mariaklara
Už som to vyriešila, sezam som dala do cesta.... Boli super, vôbec im to nevadilo, tým sušienkam xixi....
iva63
@mariaklara prepáč, že som dlhšie neodpovedala na tvoj komentár...ale ako čítam, vyriešila si to sama-:) mne sa tiež stalo, že som kúpili sézam, ktorý bol akýsi "ľahký"...tak som ho pred použitím opiekla na suchej panvici..ale to bolo iba raz, dva razy-:)...potom som si dala záležať a pri posýpaní som ho doslava natlačila do cesta-:)...ďakujem Ti, že si recept výskúšala a podelila si s nami o svoju skúsenosť-:) prajem Ti krásny deň

Zaujímavé video z archívu TV Varecha