Cukiny nakladane v sladko-kyslom naleve fotorecept
Foto: palokuchki
Kedze je cas zberu urody a na Slovensku sa zavara jedna radost pridavam aj ja nas oblubeny recept. Takto upravena cukina je vyborna ako Zobraziť celý popisKedze je cas zberu urody a na Slovensku sa zavara jedna radost pridavam aj ja nas oblubeny recept. Takto upravena cukina je vyborna ako natierka na chlieb, alebo ako priloha k pecenemu masu.
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Stredne velke cukiny asi 15cm dlhe a papriku som si umyla. Cibule som ocistila.
-
2
Vsetku zeleninu som nakrajala na drobne kusky. Pridala som sol a stiplavu papriku.
-
3
Vsetko som spolu premiesala a nechala som to spolu dve hodiny postat.
-
4
Po dvoch hodinach som zeleninu zliala cez sitko aby odtiekla prebytocna stava.
-
5
Zeleninu som dala do hrnca a zaliala som ju pripravenym nalevom. Nalev som si urobila zmiesanim octu, cukru, pomletych horcicnych semien a korenia turmeric (kurkumy). Mnozstvo octu som znizila na 200- 300ml. Kedze uz niektore Varechacky skusali tento recept a zdalo sa im 350ml octu, co bolo v povodnom recepte vela.
-
6
Vsetko som nechala zovriet a este som to potom povarila asi pol hodinu. Cukiny zmakli a cibula zostala este trosku chrumkava. Maizenu som si rozmiesala s trochou studenej stavy, ktoru som zliala z nasolenej zeleniny. S touto kasickou som si zahustila uvarenu zeleninu. Horuci zahusteny rosol som povkladala do teplych poharov ktore som hned uzavrela. Pohare som otocila a prikryla som ich uterakom. Za par hodin sa pohare mozu odokryt a naspat otocit.
-
7
No a takto vyzera hotovy cukinovy rosol pripraveny na tanieri.
-
8
Neviem ci tam u vas je mozne kupit mlete horcicove semienka. Skusila som horcicove semienka roztlacit
-
9
a potom preosiat. No a dostala som celkom jemnu praskovu horcicu.
S tým octom je problém aj s inými krajinami, pripadá mi, že len my máme klasický 8 % ocot. Pre nás klasický.
octu som použila, na základe rád v komentároch len 200ml a myslím že celkom stačilo... použila som žlté aj zelené cukety a dala som aj zopár malých patizónov.... je to fakt dobrota, toto budem robievať už stále :-)
práve teraz varím..
prosím-to má byť toľko cukru..??
octu som dala 200ml
cukru sa mi zdá veľmi veľa
poradí mi niekto..??
áno
aj ja nabudúce dám tak štvrť kila cukru..
je to asi čatní-tých veľmi veľa druhov..ale tá možnosť menej octu-menej cukru-tu je..
Všetko bolo doma, tak som skúsila uvarit. Je to dobré, "ale" . Cuketu som mala 1,30 kg, cibula 0,30kg a paprika 0,30kg tak som upravila prísady, a hodne uberala. Sol- 60 g, cukor- 200 g a ocot 150 ml . I tak to bolo viac než dost. To množstvo uvedené v recepte by som použila tak na 2,5 - 3 kg cukety. Inak to nemá chybu a počkám si na dalšiu cuketu, aby som si mohla urobit druhú dávku . Toto ja možem. dík.m
skopírovala @radost s dovolením autorky
:-)