Foto: evusik
Môj veľmi, veľmi obľúbený slaný koláč
porcie
príprava
na 200 °C
Postup
-
1
Pripravíme si ingrediencie.
-
2
Cuketu, cibuľu a syr nastrúhame, cesnak pretlačíme a šunku nakrájame na pásiky
-
3
V miske zmiešame cuketu, cibuľu, cesnak, syr, vajcia a šunku. Osolíme, okoreníme.
-
4
Pridáme 2-3 PL oleja, múku a prášok do pečiva. Zamiešame. Cesto by nemalo byť riedke, skôr hustejšie. Ak je moc husté pridáme vajíčko, ak riedke pridáme múku. Múku môžete použiť aj inú, ale mala by byť minimálne hrubá, nie hladká.
-
5
Masu preložíme do koláčovej formy, alebo na vymastený pekáčik a dáme piecť do vyhriatej rúry.
-
6
Pečieme na 200°C asi 25 minút, ja som potom ešte zvýšila teplotu na 250°C a zapekala som ešte asi 5 minút aby mal koláčik peknú zlatú kôrku.
-
7
Necháme mierne vychladnúť.
-
8
Podávame teplé alebo studené, samotné alebo s zeleninovým šalátom
-
9
Ja mám k nemu najradšej dresing, ktorý robím z kyslej smotany, veľa pretlačeného cesnaku a mletého bieleho korenia :-)
@maartina ďakujem už som opravila
@babi máš pravdu, že toto je taká letná klasika, aspoň ja môžem cuketu na každý spôsob a mávam ju skoro stále v chladničke
tej formy,idem ho hneď urobiť,ďakujem za tip.
doporučujem!!!
@sovka ja teda tekvicový prívarok nezjem, ale ináč všetko a cukínu zvlášť
@evanaaa ty si vážne ešte nejedla cuketu? ja si ju dávam aj do šalátu, čiže jem ju surovú - je výborná
@evusik a tiez mate take kopy cukiny? lebo nam tento rok zacali nejako skoro, zas budem zasobovat vsetkych okolo :) ale nevadiii bodaj by to vydrzalo aspon do novembra :)
robi ho uplne rovnako, akurat, ze z bielkov sa naslaha sneh
súhlasím, keď pridám šunku, slaninu, klobásu vtedy si aj ten môj dá, ináč cuketu moc nemusí... občas treba tých chlapov trochu prekabátiť :)
ale celozrnnú kupujem stále, keď pečiem chlieb miešam rôznu múku a pridávam aj špaldovú...
Rohy mám nejraději, hezky povedené dílo, foto jako ze žurnálu!
Dakujem, rohy su aj moje naj.. :-)
Veru aj ja tak robím, čo v chladničke mám, to dám :) So špaldovou múkou ale opatrne, záleží či ju doma používate alebo nie, u nás koláč len zo špaldovky nikto nechce, takže miešam z obyčajnou hladkou múkou. Ale to je vec zvyku a chute.
@maartina ďakujem už som opravila
@babi máš pravdu, že toto je taká letná klasika, aspoň ja môžem cuketu na každý spôsob a mávam ju skoro stále v chladničke
tej formy,idem ho hneď urobiť,ďakujem za tip.
doporučujem!!!
@sovka ja teda tekvicový prívarok nezjem, ale ináč všetko a cukínu zvlášť
@evanaaa ty si vážne ešte nejedla cuketu? ja si ju dávam aj do šalátu, čiže jem ju surovú - je výborná
@evusik a tiez mate take kopy cukiny? lebo nam tento rok zacali nejako skoro, zas budem zasobovat vsetkych okolo :) ale nevadiii bodaj by to vydrzalo aspon do novembra :)
robi ho uplne rovnako, akurat, ze z bielkov sa naslaha sneh
súhlasím, keď pridám šunku, slaninu, klobásu vtedy si aj ten môj dá, ináč cuketu moc nemusí... občas treba tých chlapov trochu prekabátiť :)
ale celozrnnú kupujem stále, keď pečiem chlieb miešam rôznu múku a pridávam aj špaldovú...
Rohy mám nejraději, hezky povedené dílo, foto jako ze žurnálu!
Dakujem, rohy su aj moje naj.. :-)
Veru aj ja tak robím, čo v chladničke mám, to dám :) So špaldovou múkou ale opatrne, záleží či ju doma používate alebo nie, u nás koláč len zo špaldovky nikto nechce, takže miešam z obyčajnou hladkou múkou. Ale to je vec zvyku a chute.