Cuketové placky s dubákmi pečené na plechu /fotorecept/
Foto: pusta
Cuketové placky robievam dosť často podobne ako zemiakové placky. Dnes som skúsila kombinovať cuketu s dubákmi, opečenými na cibuľke a údenej slaninke. Zmiešanú zmes Zobraziť celý popisCuketové placky robievam dosť často podobne ako zemiakové placky. Dnes som skúsila kombinovať cuketu s dubákmi, opečenými na cibuľke a údenej slaninke. Zmiešanú zmes som rozprestrela na plech vyložený pečiacim papierom a upiekla v trúbe, lebo sa mi nechcelo stáť v horúčave pri panvici. Výsledok bol nad očakávanie dobrý, jednoduché a výborné, recept preto vkladám. Odporúčam vyskúšať.
porcia
príprava
na 180 °C
Postup
-
1
Pripravila som potrebné suroviny, dubáky som namočila do teplej vody na 30 minút. Čerstvé dubáky treba pokrájať po očistení na plátky, ak nemáte práve dubáky, možno použiť aj iné huby - šampiňóny, hlivu ustricovitú alebo tie, ktoré máte radi a po ruke. Ak nemáte sušené dubáky, požite 300g čerstvých.
-
2
Domácu údenú slaninu som pokrájala na prúžky a cibuľu na kocky.
-
3
Na rozohriatom oleji som orestovala cibuľku so slaninkou, pridala som scedené dubáky a podlievala som ich šťavou, v ktorej boli namočené , kým nezmäkli. Osolila som ich a okorenila čerstvo mletým čiernym korením, zmes som nechala úplne vychladnúť.
-
4
Nastrúhala som umytú cuketu aj so šupkou na slzičkovom strúhadle.
-
5
Nastrúhanú cuketu som dala do misy a pridala som k nej žemle, ktoré som predtým namočila na 15 minút do studenej vody a poriadne vyžmýkala. Dlhšie namáčať žemle nie je dobré, aby sa nerozmočii.
-
6
Pridala som vajcia.
-
7
... a vychladnutú zmes opečených dubákov na cibuľke a na slaninke. Zmes som ešte dosolila, dokorenila, dobre zmiešala a zahustila strúhankou a ešte raz prepracovala na konzistenciu liateho cesta. Miesto strúhanky možno zahustiť múkou.
-
8
Hotové cesto som rovnomerne rozotrela na plech vyložený pečiacim papierom.
-
9
Vložila som piecť na 30 minút do trúby vyhriatej na 180 stupňov, kým povrch nechytil zlatohnedú kôrku.
-
10
Upečené placky som pokrájala na obdlžniky a doplnila čerstvou zeleninou, jedlo je dosť sýte a nepotrebuje ďalšiu prílohu. Výborne chutí za tepla i za studena. Ak sa nepridá slaninka, je to jedlo pre vegetariánov. Ak sa na zahustenie použije bezlepková múka, kukuričný alebo zemiakový škrob a nedajú sa žemle, ale bezlepkové pečivo jedlo je vhodné aj pre bezlepkovú diétu.
(Naša obmena - nie čierne korenie, ale majoránka a cesnak, nie žemle, ale najemno nastrúhané zemiaky.)
cuketovo-hubová haruľa resp. cuketovo-dubáková žemlovka, keďže sa to pečie na plechu a v rúre. a aj výzorovo mi to pripomína haruľu.
Cukiet je teraz dosť, tak vďaka za nápad, ukladám do kk