Cuketa s kuskusom fotorecept

evusik - fotkaevusik, 23. júla 2014
Cuketa s kuskusom (fotorecept)
Foto: evusik

tento recept nie je ničím vynímočný, len som sa chcela pochváliť novým druhom cukiet ktoré som tohto roku zasadila na záhrade...

2
porcie
20 minút
príprava
30 minút
na 200 °C

Suroviny

 na posypanie




Postup

  1. 1

    toho roku som zasadila iba tri druhy tekvíc, poučila som sa z minulého roku, kedy som to prehnala a milé tekvice sa pokrížili do prapodivných tvarov... tak som zasadila hokaido, klasickú zelenú cuketu a guľatú cuketu... som z nej nadšená, pretože je nielen krásna, ale aj chutná... už pri pohľade na pekný súdkovitý tvar ma napadlo, že ju vydlabem a naplním...

    Cuketa s kuskusom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    najskôr si ale pripravíme kuskus... je to veľmi jednoduché, do misky si vysypeme šálku kuskusu, posolíme a zalejeme šálkou vriacej vody, nemiešame, zakryjeme a necháme 15 minút odpočívať, potom vidličkou pošuchoríme a je hotovo

    Cuketa s kuskusom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    cuketu umyjeme, vršok skrojíme a vnútro vydlabeme

    Cuketa s kuskusom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    kuracie mäso nakrájame na drobno a na oleji prudko orestujeme, osolíme, okoreníme, pridáme nadrobno pokrájaný cesnak a za chvíľu nasekanú dužinu z cukety

    Cuketa s kuskusom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    pridáme drvené alebo pasírované paradajky a ja som ešte pridala sparenú, ošúpanú a na drobno nakrájanú paradajku, no a samozrejme bylinky - bazalku, oregáno a tymián... ochutnáme, osolíme, okoreníme, ja som pridala trochu cukru

    Cuketa s kuskusom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    keď je omáčka podľa našej chuti pridáme kuskus a premiešame

    Cuketa s kuskusom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    naplníme cukety

    Cuketa s kuskusom (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    a dáme piecť asi na 20-30 minút na 200°C, potom už len posypeme syrom a dáme zapiecť, mne plnka ešte zostala tak som ju dala upiecť zvlášť... čas pečenia treba odsledovať podľa vlastnej rúry, v podstate je plnka hotová, ide len o to aby sa to všetko spolu zapieklo, ale ja takéto jedlo dávam do studenej rúry a minimálne 20 minút jej trvá pokiaľ sa rozohreje :-)

    Cuketa s kuskusom (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    no a takýto bacuľkovia mi vykukli z rúry...

    Cuketa s kuskusom (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    ešte na záver... nie každý má a nie každý má rád kuskus... kľudne ho vymeňte za ryžu alebo cestoviny...

    Cuketa s kuskusom (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

mijaita
@evusik krasne foto mas! Jidlo je vyborne, misto kuskusu bych dala jen maso :-) Opravdu, ja rada maso jako prilohu k zelenine, i jako napln.
gitka61
Gulatu som este nemala ale kuskus mame radi tak vyskusam a ozvem sa ako chutilo a dakujem za recept
caterina
dakujem za inspiraciu. Uz su v rure ;) dnes som v obchode natrafila na taketo gulate cukiny, tak som to hned vyuzila. Akurat kuskus nahradzam quinoou.
medovnicek
vypestovala si cukety, ktoré by mohli ísť aj na výstavu:), páči sa mi aj recept a ihneď ho posúvam aj synovi, ktorý má takéto jedlá veľmi rád
radost
@evusik...umelky ňa v kuchyni..
nápad mám..dačo z tvojej ponuky odkukám..:-)
cukíň máme neúrekom..
zatiaľ ešte šmýkajú sa dolu krkom..
aj toto bude..len nie v tom cukinkovom "sude"..:-)
evusik
dievčence a chlapec, ďakujem Vám za nakuknutie :-) myslím, že cuketa je veľmi obľúbené letné jedlo na celom Slovensku, našťastie receptov je všakovakých dosť a čo sa týka zapekaných tak to si môže človek vymýšľať do nekonečna... ja som ich už robila nerátaných a myslím, že ani raz neboli rovnaké... veď to poznáte - čo mala to dala, kto by sa zdržoval s receptom :-)
dandika1
@evusik taketo cuketky mam aj ja a a este aj zlte a uz som ich aj plnila,ale len masovou plnkou,Tvoj napad sa mi paci ukladam hned budu na stole.Ktym teviciam toho roku mam hokaydo, cuketu obycajnu zelenu, cuketu gulatu duo(zlte a zelene) a tiez este spagetovu,tiz vyborna,tak sa tiez tekvicujeme,dakujem za recept....
rea1
aké krásne tekvičky. :-)) také som ešte nerobila ale podobným spôsobom plním a zapekám patizóny. pripomínajú mi malé lietajúce taniere. mäso dávam surové, na polhoďku do rozhorúčenej trúby a hŕbu zeleniny k tomu. ale túto kuskusovú plnku určite vyskúšam, ak nezoženiem guľaté tekvičky, tak do patizónov.
aj tá misa sa mi nesmierne páči. :-))
paploska
Evusik krasne cukety a vyborny recept. Prave mam doma cukety od svokry tak ho idem otestovat:-)



babidka
Ani ja take okruhlucke cukinky nemam !!:-( Zato mam dost patizonov a tak pouzijem asi tieto . Aj ja som to minuleho roku s tekvicami nevyhrala - nasadila som vela druhov a dost blizko seba - tak sa mi prepelili , ze ich uz nechceli jest ani morky a sliepky :-)Chut mali taku mdlu az nechutnu a vsetky vyzerali rovnako :-) Boli tucne a pasikave .. ako obrovsek cervy :-)
frezia68
Aké milé cukiny :-))) a aký dobrý a zdravý recept.Dobre si nasadila,výborne uvarila,pre mňa s ryžou,prosím :-)
evusik
@dandika1 nevedela som, že je aj žltá takáto guľatá - na budúci rok zasadím aj žltú, lebo sa mi veľmi páčia tieto guľky .-)
@rea1 ja som sadila patizóny minulý rok a akosi sa im nedarilo, tak som tohto roku ani nesadila... ale je to pekná dekoratívna zelenina... s tým mletým mäsom vyskúšam aj ja naplniť aspoň nebude muž nosom ohŕňať :-)
@paploska ak vyskúšaš daj vedieť :-)
@babidka veru ja som to tiež minulý rok prehnala, ale nebolo to také hrozné, až na tie tvary sa všetky dali jesť :-)
@frezia68 ďakujem... u nás tiež skôr z ryžou, ten kuskus je skôr len pre mňa a ešte pre syna z nevestou keď sú doma...
martamm
Netušila som, že existuje okrúhla cuketa, evusik, Tvoj recept ma zaujal hneď na prvý pohľad, určite ho spravím zo žltej cukety, snáď mu to neuberie na chuti :).
hanak
Tak toto sa mi veľmi páči, @evusik. Na budúci rok, keď si budem mať nohy zodrať, semeno na guľaté cukety musím zohnať. Mimochodom, aj fotky sú krásne.
kuchticka
@evusik , som malo kedy na vareche a recepty citam este menej casto, ale dnes som trafila do "cierneho". Paci sa mi tvoj recept-napad. Tie baculky sudkovite su roztomile, este som take nevidela.
ja nechavam kuskus nabobtnat iba 3 minuty a je hotovy k spotrebe-jedlu.
palokuchki
Pekny recept, pekne fotky. Som rada, ze si nas zoznamila s novym druhom cukety. Ja som takuto cuketu tu tiez este nevidela. Poobzeram sa po obchodoch, dufam ze ju najdem.
evusik
@kuchticka kuskus je v mojej kuchyni pomerne krátko tak ho varím podľa návodu niekde z internetu, nabudúce skúsim kratšiu dobu aj keď je to asi jedno kedže sa nevarí .-)
@palokuchki neviem či je to celkom nový druh možno len u nás nie je moc rozšírený, ale ako tu píšu dievčence nie som sama čo ho pestuje...
francuzska1
evusik, sme na tom podobne, aj ja som zasadila tebou spominane tekvicky/cuketky... Konkretne tieto male okruhle mam tiez po 1x, ale som z nic nadsena, lebo sa daju plnit roznymi naplnami a na tanieri vyzeraju velmi dobre, dakujem za dalsi tip ako pripravit tento druh /sice som rozmyslala nad podobnou kombinaciou, vasa je uz aspon overena;-))/ Ukladam!!! A dakujem!!!
mariamka
mne tie cukinky baculate pridu ako zive!! si tak kvakaju :)) skvele, pre mna naozaj novotvar, a vyborne zdravo naplneny, vysoky standard @evusik , som rada, ze zas pridavas :)
tinca
tie cukety mi pripadajú aj po upečení ako čerstvé,to vôbec nestratili tvar ani farbu?
evusik
@tinca plnka ktorú som dávala bola dopredu pripravená, preto nebolo treba dlho piecť, preto aj cukety vyzerajú také svieže, nescvrknuté... a možno je to tými cuketami, netuším... piekla som ich prvý krát :-)
@mariamka akosi nebolo čo pridávať... nie, že by som nechcela ale mala som akýsi útlm :-) a tak sa mi zdá, že furt varím to isté... ja sa polepším:-(
@ywett ďakujem :-)
@francuzska1 veru tých kombinácií na plnenie je veľa... len môj muž mi to už moc nechce jesť... aj nad týmto ohŕňal nos, že zase cuketa a kuskus? kto by to tak asi jedol? nezavďačím sa... on to síce nakoniec zje ale ofrfle a to inak zje skoro všetko...
@pusta :-)
tinca
@evusik musí to byť skvelá odroda cukín a ako si dokázala, super na zapekanie. No a krásne aj vyzerajú pri servírovaní:)
evusik
@tinca cez týždeň chcem robiť plnené mletým mäsom, tak ako mi tu dievčence radili, tá plnka bude surová tak uvidím, že či budú také pekné aj pri dlhšom zapekaní... dám vedieť ako to dopadlo :-)
margaretka28
ešte som takéto cukety nevidela, ale velmi sa mi páčia a v tvojom podaní ešte viac :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia