Foto: evusik
tento recept nie je ničím vynímočný, len som sa chcela pochváliť novým druhom cukiet ktoré som tohto roku zasadila na záhrade...
porcie
príprava
na 200 °C
Postup
-
1
toho roku som zasadila iba tri druhy tekvíc, poučila som sa z minulého roku, kedy som to prehnala a milé tekvice sa pokrížili do prapodivných tvarov... tak som zasadila hokaido, klasickú zelenú cuketu a guľatú cuketu... som z nej nadšená, pretože je nielen krásna, ale aj chutná... už pri pohľade na pekný súdkovitý tvar ma napadlo, že ju vydlabem a naplním...
-
2
najskôr si ale pripravíme kuskus... je to veľmi jednoduché, do misky si vysypeme šálku kuskusu, posolíme a zalejeme šálkou vriacej vody, nemiešame, zakryjeme a necháme 15 minút odpočívať, potom vidličkou pošuchoríme a je hotovo
-
3
cuketu umyjeme, vršok skrojíme a vnútro vydlabeme
-
4
kuracie mäso nakrájame na drobno a na oleji prudko orestujeme, osolíme, okoreníme, pridáme nadrobno pokrájaný cesnak a za chvíľu nasekanú dužinu z cukety
-
5
pridáme drvené alebo pasírované paradajky a ja som ešte pridala sparenú, ošúpanú a na drobno nakrájanú paradajku, no a samozrejme bylinky - bazalku, oregáno a tymián... ochutnáme, osolíme, okoreníme, ja som pridala trochu cukru
-
6
keď je omáčka podľa našej chuti pridáme kuskus a premiešame
-
7
naplníme cukety
-
8
a dáme piecť asi na 20-30 minút na 200°C, potom už len posypeme syrom a dáme zapiecť, mne plnka ešte zostala tak som ju dala upiecť zvlášť... čas pečenia treba odsledovať podľa vlastnej rúry, v podstate je plnka hotová, ide len o to aby sa to všetko spolu zapieklo, ale ja takéto jedlo dávam do studenej rúry a minimálne 20 minút jej trvá pokiaľ sa rozohreje :-)
-
9
no a takýto bacuľkovia mi vykukli z rúry...
-
10
ešte na záver... nie každý má a nie každý má rád kuskus... kľudne ho vymeňte za ryžu alebo cestoviny...
nápad mám..dačo z tvojej ponuky odkukám..:-)
cukíň máme neúrekom..
zatiaľ ešte šmýkajú sa dolu krkom..
aj toto bude..len nie v tom cukinkovom "sude"..:-)
prosím jeden komentár zmazať..
aj tá misa sa mi nesmierne páči. :-))
@rea1 ja som sadila patizóny minulý rok a akosi sa im nedarilo, tak som tohto roku ani nesadila... ale je to pekná dekoratívna zelenina... s tým mletým mäsom vyskúšam aj ja naplniť aspoň nebude muž nosom ohŕňať :-)
@paploska ak vyskúšaš daj vedieť :-)
@babidka veru ja som to tiež minulý rok prehnala, ale nebolo to také hrozné, až na tie tvary sa všetky dali jesť :-)
@frezia68 ďakujem... u nás tiež skôr z ryžou, ten kuskus je skôr len pre mňa a ešte pre syna z nevestou keď sú doma...
www.semenarstvo.sk/e-shop.html?page=shop.product_details&a...
ďakujem všetkým za pekné komentáre .-)
ja nechavam kuskus nabobtnat iba 3 minuty a je hotovy k spotrebe-jedlu.
@palokuchki neviem či je to celkom nový druh možno len u nás nie je moc rozšírený, ale ako tu píšu dievčence nie som sama čo ho pestuje...
*****
@mariamka akosi nebolo čo pridávať... nie, že by som nechcela ale mala som akýsi útlm :-) a tak sa mi zdá, že furt varím to isté... ja sa polepším:-(
@ywett ďakujem :-)
@francuzska1 veru tých kombinácií na plnenie je veľa... len môj muž mi to už moc nechce jesť... aj nad týmto ohŕňal nos, že zase cuketa a kuskus? kto by to tak asi jedol? nezavďačím sa... on to síce nakoniec zje ale ofrfle a to inak zje skoro všetko...
@pusta :-)