Cuketa s kuskusom (fotorecept)
Autor receptu: evusik
tento recept nie je ničím vynímočný, len som sa chcela pochváliť novým druhom cukiet ktoré som tohto roku zasadila na záhrade...
2 porcie |
20 minút príprava |
30 minút na 200 °C |
Postup
- toho roku som zasadila iba tri druhy tekvíc, poučila som sa z minulého roku, kedy som to prehnala a milé tekvice sa pokrížili do prapodivných tvarov... tak som zasadila hokaido, klasickú zelenú cuketu a guľatú cuketu... som z nej nadšená, pretože je nielen krásna, ale aj chutná... už pri pohľade na pekný súdkovitý tvar ma napadlo, že ju vydlabem a naplním...
- najskôr si ale pripravíme kuskus... je to veľmi jednoduché, do misky si vysypeme šálku kuskusu, posolíme a zalejeme šálkou vriacej vody, nemiešame, zakryjeme a necháme 15 minút odpočívať, potom vidličkou pošuchoríme a je hotovo
- cuketu umyjeme, vršok skrojíme a vnútro vydlabeme
- kuracie mäso nakrájame na drobno a na oleji prudko orestujeme, osolíme, okoreníme, pridáme nadrobno pokrájaný cesnak a za chvíľu nasekanú dužinu z cukety
- pridáme drvené alebo pasírované paradajky a ja som ešte pridala sparenú, ošúpanú a na drobno nakrájanú paradajku, no a samozrejme bylinky - bazalku, oregáno a tymián... ochutnáme, osolíme, okoreníme, ja som pridala trochu cukru
- keď je omáčka podľa našej chuti pridáme kuskus a premiešame
- naplníme cukety
- a dáme piecť asi na 20-30 minút na 200°C, potom už len posypeme syrom a dáme zapiecť, mne plnka ešte zostala tak som ju dala upiecť zvlášť... čas pečenia treba odsledovať podľa vlastnej rúry, v podstate je plnka hotová, ide len o to aby sa to všetko spolu zapieklo, ale ja takéto jedlo dávam do studenej rúry a minimálne 20 minút jej trvá pokiaľ sa rozohreje :-)
- no a takýto bacuľkovia mi vykukli z rúry...
- ešte na záver... nie každý má a nie každý má rád kuskus... kľudne ho vymeňte za ryžu alebo cestoviny...