Foto: mollis
Myslím, že každá gazdinka tento koláčik pozná, je to jednoduchý rýchly hrnčekový koláč, možno len suroviny a postup býva občas v niečom odlišný. Tiež Zobraziť celý popisMyslím, že každá gazdinka tento koláčik pozná, je to jednoduchý rýchly hrnčekový koláč, možno len suroviny a postup býva občas v niečom odlišný. Tiež som vyskúšala viacero jeho variánt a najradšej mám túto. Patrí medzi obľúbené a nikdy nesklame, málokedy však robievam vždy rovnaký, vždy niečo na ňom zmením, niečo pridám. Je to najvďačnejší koláč a tak, ako sa vždy rýchlo urobí, tak aj rýchlo zmizne :)
príprava
na 200-150 °C
Suroviny
4 |
|
4 |
|
1 hrnček 250 ml |
|
2 hrnčeky 250 ml |
|
2 polievkové lyžica |
|
1 kus |
|
2 hrnčeky 250 ml |
|
1 |
|
|
|
|
|
poleva čokoládová: | |
1 kus |
|
100 g |
|
na vymastenie plechu |
|
na vysypanie plechu |
|
Postup
-
1
Do kastrólika si dám 2 hrnčeky cukru, 2 polievkové lyžice práškového kakaa a k tomu hrnček vody, dobre rozmiešam a dám na sporák hriať. Keď je dostatočne horúce, pridám Palmarin, a miešam na ohni, kým sa rozpustí. Keď je rozpustený, odstavím zo sporáka, odoberiem asi tak pol hrnčeka z neho na poliatie hotového koláča a zbytok nechám vychladnúť.
- 2
Medzitým si dám do misky žĺtka a z bielok vyšľahám tuhý sneh, ktorý pomaly primiešavam k žĺtkam. Keď mám žĺtka vymiešané so snehom, postupne za stáleho miešania pomaly pridávam vychladnutú rozpustenú masu z Palmarínu, cukru, kakaa a vody.
- 3
Do tohto nakoniec pomaly primiešam preosiatu múku, zmiešanú s práškom do pečiva. Celé to dobre premiešam a nakoniec do toho zamiešam precedené čučoriedky z kompótu. Celé to potom vylejem na vopred pripravený vymastený a múkou vysypaný plech a dám do vyhriatej rúry na 200°C piecť. Po 10 minútach teplotu stiahnem na 150°C a dopekám asi tak 15 až 20 minút podľa potreby.
- 4
Keď je koláč upečený, ešte horúci ho polejem zbytkom rozpustenej Palmarínovej masy, aby bol šťavnatejší. Keď vychladne, potriem ho čučoriedkovým džemom a polejem čokoládovou polevou, ktorú si pripravím z masla a varovej čokolády. Koláčik po vychladnutí pokrájam a prípadne ešte dozdobím na tanieriku čučoriedkami.
- 5
Keďže jeho postup často obmieňam, aby sa nezunoval, môže sa do cesta pridať aj nejaké iné ovocie, ja zvyknem primiešať aj strúhané jabĺčka, prípadne ríbezle alebo iné drobné ovocie. Niekedy ho robievam bez polevy a džemu, len posypaný strúhaným kokosom alebo pomletými orechami. Fantázii sa medze nekladú.
- 6
DOBRÚ CHUŤ :)
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
a vitaj u nás :-))) tešíme sa na ďalšie receptíky