Čučoriedkový celozrnný koláč

nezabudka7 - fotkanezabudka7, 11. augusta 2011
8
porcií
80 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

CESTO:
125 g
250 g
1
2 PL
1 PL
1 KL
PLNKA:
180 g
250 g
1
2
300 g
20 g
100 g
OSTATNÉ:
 na vymazanie
 na vysypanie
POSÝPKA:
2 PL
2 PL
1 PL
2 PL posekané

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Zmäknuté maslo pokrájame na malé kúsky (prípadne postrúhame), pridáme múku zmiešanú s práškom do pečiva, žĺtok, med a kyslú smotanu. Vypracujeme hladké cesto a odložíme asi na 1 hodinu do chladu.

  2. 2

    Medzitým si pripravíme tvarohovú plnku. Bielky vyšľaháme dotuha so štipkou soli a trstinovým cukrom. Žĺtok vymiešame dopenista s vanilkovým cukrom. Tvaroh s kyslou smotanou vymiešame dohladka pridáme vyšľahaný žĺtok a postupne do hmoty zapracujeme tuhý sneh.

  3. 3

    Cukor, hrubú múku a orechy spolu zmiešame, pridáme olej a vypracujeme mierne vlhkú sypkú zmes.

  4. 4

    Okrúhlu formu potrieme olejom a vysypeme múkou. Cesto rukami rovnomerne roztlačíme vo forme a spravíme asi 2 cm vysoké okraje. Na cesto rovnomerne rozvrstvíme plnku, poukladáme čučoriedky (môžeme ich trochu obaliť v práškovom cukre) a posypeme posýpkou. Dáme piecť do rúry vyhriatej na 180°C asi na 25-30 minút.

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
Dobre vypadajúci koláčik, ovocie s tvarohom, dobrá klasika a ešte sa mi páči v ňom celozrnná múka, počítam s tým, ze je hladká, také väčšinou kupujem, aj celozrnnú špaldovú aj pšeničnú a i. Aj tá orechová posýpka vypadá dobre.
Ďakujem veľmi pekne:) Múku používam väčšinou hladkú špaldovú alebo ražnú, no niekedy experimentujem aj s hrubšími typmi múky, prípadne primiešam hrsť jemných ovsených vločiek. Fantázii sa medze nekladú, chuť cesta je zakaždým iná. Trochu ma mrzí, že som nemohla pridať foto, ale keď budem mať za sebou bojové podmienky na novom priváte, tak to napravím.
Celozrnnou mouku se musím naučit používat. Je určitě zdravější, než pšeničná.