Foto: matahari1974
na 180 °C
Suroviny
Cesto: | |
160 g |
|
320 g |
|
2 štipky |
|
8 ks |
|
500 ml |
|
Krém: | |
750 ml |
|
2 - 3 ks |
|
300 g |
|
3 ks |
|
375 g |
|
Karamel: | |
300 g |
|
5 - 6 KL |
|
Postup
-
1
Cesto: vodu, palmarin a sol dáme zovrieť.Do vriaceho vsypeme múku a miešame až pokým sa nám masa nezačne pekne lesknúť a odlepovať od hrnca. Do teplej masy (aby troška para vyšla) zašľaháme vajíčka po jednom šľahačom. Takto pripravené cesto si dáme do vrecka.Na pekáč si dáme papier na pečenie a nanašame guličky .( vid link) http://www.youtube.com/watch?v=YUQGf0Yhbdc&feature=related
- 2
Krém: z mlieka,pudingu, van.cukru a prašk.cukru si uvaríme hustý puding.Do vlažneho pudingu pridáme maslo a vmiešame ho. Do vychladnutých upečenych guličiek si urobíme s nožikom dierku aby sme ich mohli plniť vanilkovou plnkou ( ja nerobim dierky ja to hned plnim so špicom).
- 3
Karamel: cukor a vodu si dame do hrnca .Nechame vypariť vodu až nam cukor skaramelizuje. Naplnené guličky namačajte do karamelu a ukladajte ich do tvaru pyramídy.POZOR na prsty !!!! Ja som pyramidu len posypala praškovým cukrom ale možete ju ozdobiť karamelovými vlasmi alebo poliať aj roztopenou čokoladou.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Recept mam takyto a chystam sa nan.
CROQUEMBOUCHE
Potrebujeme:
Žĺtkový krém
750 ml mlieko
150 g cukor
100 g vanilkový puding
90 g žĺtka (odporúčame odvážiť cca 5 – 6 vajec)
Odpaľované cesto (Profiterolky)
250 ml mlieko
250 ml voda
210 g maslo
250 g múka
375 g vajcia (odporúčame odvážiť cca 7 – 8 vajec)
1g soľ
Žĺtková šľahačka
500 ml smotana na šľahanie
Karamel
750 g cukor
200 ml voda
Rozohrejte rúru na 200°C.
Postup:
1/3 mlieka zmiešame s krémovým práškom (pudingom) a žĺtkami. Zvyšné mlieko s cukrom privedieme k varu, vmiešame pripravené mlieko a dôkladne povaríme cca 2 minúty. Mali by ste mať cca 1 liter krému. Po uvarení nalejeme na plech, zabalíme fóliou a dáme vychladnúť. Mlieko, vodu, maslo a soľ dáme do hrnca a privedieme k varu. Keď všetko začne vrieť, hrniec odstavím, pridáme naraz múku, rýchlo premiešame a a vrátime späť na oheň. Miešame dovtedy, kým sa cesto neprestane prichytávať na steny hrnca a vytvorí sa nám guľa. Po dôkladnom prevarení dáme cesto do misy kuchynského robota a miešame tak, aby bolo teplé, ale nepálilo prsty. Potom postupne zašľaháme vajcia a pomaly miešame, kým sa nám nevytvorí hladké cesto – množstvo vajec záleží na hustote cesta. Nemusíte pridávať všetky, alebo naopak, môžete pridať viac, ak bude cesto príliš riedke. Cestom naplníme vrecko a vystrihneme potvor na priemer 1 cm a striekame na plech s papierom na pečenie. Tvoríme guličky s priemerom cca 3 – 4 cm. Pečieme v rozohriatej rúre na 200 °C asi 20 minút. Po vychladnutí plníme vanilkovou šľahačkou – v cukrárskom vrecku si urobíme malú dierku. Nikdy neplňte krémom ešte horúce profiterolky. Zatiaľ, čo máme profiterolky v rúre, pripravíme vanilkovú šľahačku. Zo smotany urobíme šľahačku. Vychladnutý žĺtkový krém vymiešame šľahačom do hladka a postupne pomalým miešaním spojíme s ušľahanou šľahačkou. Cukor s vodou dáme do hrnca, premiešame a na miernom ohni necháme cukor (bez miešania!!!) roztaviť na karamel. Hneď ako získa svetlo-zlatohnedú farbu, stiahneme z ohňa a hrniec opatrne vložíme do drezu napusteného studenou vodou. Tým sa karamel schladí a zabráni sa prepáleniu. Naplnené profiterolky opatrne namáčame do karamelu a skladáme z nich Croquembouche, dezert v tvare kužeľa.