Créme brulée s malinovým kompótom a zmrzlinou

Marek Petrán
chef de cuisine Elesko restaurant & wine bar v Modre, 25. marca 2011
Créme brulée s malinovým kompótom a zmrzlinou
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc

Suroviny

0,5 l
1 ks celá
1 ks
80 g
80 g
malinový kompót:
2 PL
1/2 šálky
1 šálka (môžu byť aj mrazené)




Postup

  1. 1

    Smotanu spolu so škoricou a dreňou z vanilkového struku dáme do hrnca a na miernom ohni uvedieme do varu. Prevaríme a dáme vychladnúť do misy s ľadom, občas premiešame. Medzitým v mise vyšľaháme žĺtky s cukrom a keď smotana vychladne, vmiešame ich do nej. Zmes rozšľaháme a necháme asi 30 minút odstáť, aby vyšľahaný vzduch mohol vystúpiť na povrch.

  2. 2

    Potom z povrchu zmesi odstránime penu a krém nalejeme do pripravených formičiek s objemom asi 150 ml. Pekáč vystelieme kuchynskou utierkou a rozložíme na ňu misky s krémom. Do pekáča prilejeme toľko teplej vody, aby siahala do troch štvrtín misiek.

  3. 3

    Nato ho prikryjeme pokrievkou alebo alobalom, vložíme do rúry vyhriatej na 140 °C a pečieme 40 – 50 minút. Potom krém vyberieme z vodného kúpeľa a necháme asi pol hodiny oddýchnuť. Nakoniec ho po povrchu posypeme kryštálovým cukrom a skaramelizujeme ho pomocou cukrárskeho plameňometu alebo v rúre s horným pečením. Pri karamelizovaní sa krém zľahka prehreje.

  4. 4

    Náš tip: Karamelová vrstva je krehká a dodáva dezertu delikátnu chuť a tiež vytvára zaujímavý vzhľad v kontraste s hladkým vaječným krémom, ktorý pokrýva.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia