Créme brulée s malinovým kompótom a zmrzlinou
chef de cuisine Elesko restaurant & wine bar v Modre, 25. marca 2011
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
Suroviny
0,5 l |
|
1 ks celá |
|
1 ks |
|
80 g |
|
80 g |
|
malinový kompót: | |
2 PL |
|
1/2 šálky |
|
1 šálka (môžu byť aj mrazené) |
|
Postup
-
1
Smotanu spolu so škoricou a dreňou z vanilkového struku dáme do hrnca a na miernom ohni uvedieme do varu. Prevaríme a dáme vychladnúť do misy s ľadom, občas premiešame. Medzitým v mise vyšľaháme žĺtky s cukrom a keď smotana vychladne, vmiešame ich do nej. Zmes rozšľaháme a necháme asi 30 minút odstáť, aby vyšľahaný vzduch mohol vystúpiť na povrch.
- 2
Potom z povrchu zmesi odstránime penu a krém nalejeme do pripravených formičiek s objemom asi 150 ml. Pekáč vystelieme kuchynskou utierkou a rozložíme na ňu misky s krémom. Do pekáča prilejeme toľko teplej vody, aby siahala do troch štvrtín misiek.
- 3
Nato ho prikryjeme pokrievkou alebo alobalom, vložíme do rúry vyhriatej na 140 °C a pečieme 40 – 50 minút. Potom krém vyberieme z vodného kúpeľa a necháme asi pol hodiny oddýchnuť. Nakoniec ho po povrchu posypeme kryštálovým cukrom a skaramelizujeme ho pomocou cukrárskeho plameňometu alebo v rúre s horným pečením. Pri karamelizovaní sa krém zľahka prehreje.
- 4
Náš tip: Karamelová vrstva je krehká a dodáva dezertu delikátnu chuť a tiež vytvára zaujímavý vzhľad v kontraste s hladkým vaječným krémom, ktorý pokrýva.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu