Créme brulée s malinovým kompótom a zmrzlinou

Autor receptu: redakcia

Suroviny

Postup

  1. Smotanu spolu so škoricou a dreňou z vanilkového struku dáme do hrnca a na miernom ohni uvedieme do varu. Prevaríme a dáme vychladnúť do misy s ľadom, občas premiešame. Medzitým v mise vyšľaháme žĺtky s cukrom a keď smotana vychladne, vmiešame ich do nej. Zmes rozšľaháme a necháme asi 30 minút odstáť, aby vyšľahaný vzduch mohol vystúpiť na povrch.
  2. Potom z povrchu zmesi odstránime penu a krém nalejeme do pripravených formičiek s objemom asi 150 ml. Pekáč vystelieme kuchynskou utierkou a rozložíme na ňu misky s krémom. Do pekáča prilejeme toľko teplej vody, aby siahala do troch štvrtín misiek.
  3. Nato ho prikryjeme pokrievkou alebo alobalom, vložíme do rúry vyhriatej na 140 °C a pečieme 40 – 50 minút. Potom krém vyberieme z vodného kúpeľa a necháme asi pol hodiny oddýchnuť. Nakoniec ho po povrchu posypeme kryštálovým cukrom a skaramelizujeme ho pomocou cukrárskeho plameňometu alebo v rúre s horným pečením. Pri karamelizovaní sa krém zľahka prehreje.
  4. Náš tip: Karamelová vrstva je krehká a dodáva dezertu delikátnu chuť a tiež vytvára zaujímavý vzhľad v kontraste s hladkým vaječným krémom, ktorý pokrýva.