Čokoládový koláč s whisky krémom

redakcia - fotkaredakcia, 17. septembra 2009
Čokoládový koláč s whisky krémom
Foto: Pravda, Robert HÜTTNER

Názov "whisky" pochádza zo starého galského slova uisge, čo je skrátená verzia uisge betha a znamená živá voda. Vyskúšajte moderný recept s whisky šéfkuchára Petra Kulčára z reštaurácie Upside Down v Bratislave.

6
porcií
20 minút
príprava
45 minút
na 180 °C

Suroviny

200 g
200 g
5 ks
120 g
200 g
150 g
30 g
2 dl
2-3 PL
2 PL
120 g
3 dl
300 g

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Cesto: Práškový cukor a maslo vymiešame do krému. Pomaly pridávame žĺtky, opäť miešame do krému, pridáme mleté mandle, rozpustenú čokoládu a polohrubú múku. Premiešame a nakoniec vmasírujeme z bielkov ušľahaný sneh. Zmes vylejeme do vymastenej a pomúčenej tortovej formy. Pečieme 45 minút na 180 stupňoch.

  2. 2

    Krém: Mlieko, žĺtky, vanilkový cukor a múku spolu zmiešame a hrejeme na ohni, kým zmes nezhustne. Pozor, nevaríme! Necháme vychladnúť. Maslo a whisky spolu vymiešame a pridáme do krémovej zmesi a spolu vymiešame. Vrch korpusu torty zrežeme a rovnomerne rozotrieme vrstvu krému.

  3. 3

    Čokoládová granáž: Rozpustenú čokoládu a smotanu spolu zmiešame a dáme zachladiť. Tuhnúcu zmes pomaly vymiešame do husta a špachtľou rovnomerne rozotrieme na krém. Nakoniec posypeme kakaom.

Recept je zaradený do kategórií:
Bezmäsité jedlá, Dezerty, Pečené

Diskusia k receptu


Zaujímavé video z archívu TV Varecha