Čokoládový koláč s whisky krémom
Autor receptu: redakcia
Názov "whisky" pochádza zo starého galského slova uisge, čo je skrátená verzia uisge betha a znamená živá voda. Vyskúšajte moderný recept s whisky šéfkuchára Petra Kulčára z reštaurácie Upside Down v Bratislave.
6 porcií |
20 minút príprava |
45 minút na 180 °C |
Postup
- Cesto: Práškový cukor a maslo vymiešame do krému. Pomaly pridávame žĺtky, opäť miešame do krému, pridáme mleté mandle, rozpustenú čokoládu a polohrubú múku. Premiešame a nakoniec vmasírujeme z bielkov ušľahaný
sneh. Zmes vylejeme do vymastenej a pomúčenej tortovej formy. Pečieme 45 minút na 180 stupňoch.
- Krém: Mlieko, žĺtky, vanilkový cukor a múku spolu zmiešame a hrejeme na ohni, kým zmes nezhustne. Pozor, nevaríme! Necháme vychladnúť. Maslo a whisky spolu vymiešame a pridáme do krémovej zmesi a spolu vymiešame. Vrch korpusu torty zrežeme a rovnomerne rozotrieme vrstvu krému.
- Čokoládová granáž: Rozpustenú čokoládu a smotanu spolu zmiešame a dáme zachladiť. Tuhnúcu zmes pomaly vymiešame do husta a špachtľou rovnomerne rozotrieme na krém. Nakoniec posypeme kakaom.