Čokoládovo-hrušková torta

Autor receptu: mama3chlapov

Pre milovníkov ČOKO! Je sezóna hrušiek, tak som synovi k narodeninám urobila tortu plnú sladučkých hrušiek. A keďže podľa môjho manžela je najlepšia sladkosť čokoládovo-čokoládová v čokoláde, tak som mu spravila radosť. Tortičku som ozdobila veľmi jednoducho, Miško je taký náš smajlík, tak aj torta je plná smajlíkov :o)))

14
porcií
25 minút
na 160-170 °C

Postup

  1. Prvú si urobíme plnku do torty, najlepšie deň vopred. Nalejeme do hrnca šľahačkovú smotanu,do nej nalámeme varovú resp. horkú čokoládu. Za stáleho miešania sa čokoláda rozpustí, privedieme do varu a odstavíme. Necháme vychladnúť a šup s tým do chladničky na noc. Na druhý deň vyšľaháme šľahačom hustú čokoládovú plnku. Deťom prípadne mužovi dáme povylizovať metličky a hrniec, tí budú ešte vypytovať, ale schováme z dosahu, aby bolo čím plniť tortu. Ja som si nestihla uvariť plnku vopred a tak bola v chladničke len dve hodiny pred naplnením. Nevadí, aj tak sa mi podarilo vyšľahať hustý krém, ale pridala som jeden stužovač šľahačky.
  2. Upečieme si 2 tortové čokoládové korpusy. Každá gazdinka má osvedčený recept a na vareche je ich veľa, ktoré môžete vyskúšať. Ja som urobila cesto, ktoré pekávam ako šťavnatý čokoládový koláč. Nie je to pravý tortový korpus, ale cesto je veľmi chutné, krehké a mäkkučké. Cesto sa vymieša šľahačom za 3 minútky z týchto surovín: 5 vajec, 1 hrnček kryšt.cukru, 1 hrnček polohrubej múky, 1 prášok do pečenia, 1 hrnček oleja, 1 hrnček granka. Vylejeme do formy na tortu (na spodok papier na pečenie, boky potrieme maslom a vysypeme múkou). Pečieme na 160-170°C asi 20-25 minút. Uvedené množstvo cesta je už na 2 korpusy. Ja mám dve formy, takže som rozdelila na polovicu a každý upiekla.
  3. Upiekla som si dva rovnaké korpusy a nechala úplne vychladnúť.
  4. Umyjeme zrelé sladké hrušky (najlepšie nazbierané spod stromu v záhrade). Kupované alebo darované máme k dispozícii bez zberu, o robotu menej :o))). Môžeme samozrejme použiť aj hruškový kompót.
  5. Očistíme šupku, vykrojíme jaderník a rozkrojíme hrušku. (Ak nejdeme hneď plniť tortu, namočíme do vody so šťavou z citrónu, aby zostali pekné biele.) Do jamky, ktorá zostala po vykrojení jaderníku dáme džem a poukladáme husto na spodný korpus do tortovej formy. Čím viac dáte hrušiek, tým väčšia pochvala pri jedení.
  6. Potrieme vyšľahaným čokoládovým krémom.
  7. A na to dáme vrchný korpus. Dobre ho utlačíme, aby si krém a hrušky "sadli" a pekne sa v torte uvelebili. Necháme odležať v chladničke.
  8. Vrch torty polejeme rozpustenou varovou čokoládou. Ja som pootvorila formu, vložila prúžok papieru na pečenie dookola, potom naliala polevovú čokoládu, nechala trošku stuhnúť, ozdobila lentilkami a smajlíkmi a dala stuhnúť do chladničky.
  9. Následne som otvorila formu a odstránila papier na pečenie, šlo to výborne.
  10. Torta chutila, je veľmi sýta, čokoláda až za ušami... V reze vyzerá takto: