Čokoládovo-hrušková torta
Autor receptu: mama3chlapov
Pre milovníkov ČOKO!
Je sezóna hrušiek, tak som synovi k narodeninám urobila tortu plnú sladučkých hrušiek.
A keďže podľa môjho manžela je najlepšia sladkosť čokoládovo-čokoládová v čokoláde, tak som mu spravila radosť. Tortičku som ozdobila veľmi jednoducho, Miško je taký náš smajlík, tak aj torta je plná smajlíkov :o)))
14 porcií |
25 minút na 160-170 °C |
Postup- Prvú si urobíme plnku do torty, najlepšie deň vopred. Nalejeme do hrnca šľahačkovú smotanu,do nej nalámeme varovú resp. horkú čokoládu. Za stáleho miešania sa čokoláda rozpustí, privedieme do varu a odstavíme. Necháme vychladnúť a šup s tým do chladničky na noc. Na druhý deň vyšľaháme šľahačom hustú čokoládovú plnku. Deťom prípadne mužovi dáme povylizovať metličky a hrniec, tí budú ešte vypytovať, ale schováme z dosahu, aby bolo čím plniť tortu.
Ja som si nestihla uvariť plnku vopred a tak bola v chladničke len dve hodiny pred naplnením. Nevadí, aj tak sa mi podarilo vyšľahať hustý krém, ale pridala som jeden stužovač šľahačky.
- Upečieme si 2 tortové čokoládové korpusy. Každá gazdinka má osvedčený recept a na vareche je ich veľa, ktoré môžete vyskúšať. Ja som urobila cesto, ktoré pekávam ako šťavnatý čokoládový koláč. Nie je to pravý tortový korpus, ale cesto je veľmi chutné, krehké a mäkkučké.
Cesto sa vymieša šľahačom za 3 minútky z týchto surovín:
5 vajec, 1 hrnček kryšt.cukru, 1 hrnček polohrubej múky, 1 prášok do pečenia, 1 hrnček oleja, 1 hrnček granka. Vylejeme do formy na tortu (na spodok papier na pečenie, boky potrieme maslom a vysypeme múkou). Pečieme na 160-170°C asi 20-25 minút.
Uvedené množstvo cesta je už na 2 korpusy. Ja mám dve formy, takže som rozdelila na polovicu a každý upiekla.
- Upiekla som si dva rovnaké korpusy a nechala úplne vychladnúť.
- Umyjeme zrelé sladké hrušky (najlepšie nazbierané spod stromu v záhrade). Kupované alebo darované máme k dispozícii bez zberu, o robotu menej :o))). Môžeme samozrejme použiť aj hruškový kompót.
- Očistíme šupku, vykrojíme jaderník a rozkrojíme hrušku. (Ak nejdeme hneď plniť tortu, namočíme do vody so šťavou z citrónu, aby zostali pekné biele.)
Do jamky, ktorá zostala po vykrojení jaderníku dáme džem a poukladáme husto na spodný korpus do tortovej formy. Čím viac dáte hrušiek, tým väčšia pochvala pri jedení.
- Potrieme vyšľahaným čokoládovým krémom.
- A na to dáme vrchný korpus. Dobre ho utlačíme, aby si krém a hrušky "sadli" a pekne sa v torte uvelebili. Necháme odležať v chladničke.
- Vrch torty polejeme rozpustenou varovou čokoládou. Ja som pootvorila formu, vložila prúžok papieru na pečenie dookola, potom naliala polevovú čokoládu, nechala trošku stuhnúť, ozdobila lentilkami a smajlíkmi a dala stuhnúť do chladničky.
- Následne som otvorila formu a odstránila papier na pečenie, šlo to výborne.
- Torta chutila, je veľmi sýta, čokoláda až za ušami... V reze vyzerá takto:
|