Čokoládové kocky s arašidami (fotorecept)

Autor receptu: kukulienka71

Inšpirovala som sa receptom na Pražské gule. Ubrala som z masla a cukru a prácu si zjednodušila, miesto piškótiek som piekla korpus vcelku.

28
porcií
35 minút
príprava
12 minút
na 175 °C

Suroviny

Postup

  1. Na Silvestra som nič sladké nepiekla, tak sa nám už cnelo:-) Dávnejšie mám uložený recept na Pražské gule, bola som zvedavá na chuť krému, tzv. slovenského. Nesklamal ma, je naozaj chutný. V spojení s jemnučkou piškótou, sekanými arašídami od Vianoc a karamelovou čokoládou je to fakt skvelý zákusok. Z tejto dávky mi vyšlo 28 menších kociek. Sú veľmi chutné za čerstva, keď krém aj poleva ešte mľaská pod jazykom, ale aj na druhý deň, nasiaknuté a scelenejšie.
  2. Začala som prípravou obrátenej piškóty: vajcia som rozdelila, bielka šľahala so štipkou soli do polotuhého snehu, potom som po častiach pridala cukor a došľahala na pevnú penu, čo sa neváľa. Do nej som po jednom pridala žĺtka, potom olej, vodu a nakoniec preosiatu múku. Urovnala na plech 32x35cm vyložený papierom na pečenie a vložila do predom vyhriatej rúry piecť na 175°C.
  3. Korpus sa piekol asi 12 minút, papier som z neho stiahla až po vychladnutí a cesto som prerezala na dve rovnaké časti. Medzitým som sa venovala plnke: mäkké maslo som rozmiešala, v rajničke som z vody a cukru varila na miernom ohni sirup na cvernu, teda kým sa medzi dvomi prstami neťahá.
  4. Pridala som k nemu ocot, premiešala a stiahla z platne, po vychladnutí a miernom stuhnutí som ho primiešala k maslu, pridala preosiate kakao a vyšľahala metličkou na penistú hmotu. V zákusku je krému dosť, množstvo masla sa ešte môže znížiť kľudne na 150g.
  5. Krém som natrela a urovnala na spodný plát a prikryla ho druhou polovicou cesta, jemne pritlačila.
  6. V mištičke som k medu pridala trošku vody, aby sa lepšie roztieral. Je potrebný, aby sa arašídy udržali na ceste. Potrela som ním vrch cesta a posypala sekanými nesolenými arašídami. Sprvu som ich mlela elektricky, ale to sa robila hneď múčka, tak som ich potom vysypala na dosku a dosekala veľkým nožom, trvalo to asi najdlhšie z celej prípravy, ale ako-tak si zachovali hranaté tvary, čo vyzerá krajšie ako pomlátené klepáčom.
  7. Takže vrchné cesto potreté medom dostalo arašídový posyp.
  8. Môže sa skončiť už aj v tomto bode. Čokolholici ale iste nevynechajú čerešničku na torte v podobe polevy. Dobrú službu mi teraz urobila mliečna čokoláda s karamelom, ktorú dostala malá ani neviem od ktorej dobrej duše. Ušetrila mi prácu, roztopila som ju vo vodnom kúpeli s plátkom masla a trochou mlieka, aby bola tekutejšia. Nanášala som ju lyžicou.
  9. Necháme vychladnúť aspoň hodinu. Dobrú chuť prajem;-)