Foto: piglin
Nemám rada čokoládu. Tabuľkovú. Ale čokoládové zákusky mám o to viac rada. Po Vianociach a Mikuláši som mala zrazu asi 1,5 kg čokolády v Zobraziť celý popisNemám rada čokoládu. Tabuľkovú. Ale čokoládové zákusky mám o to viac rada. Po Vianociach a Mikuláši som mala zrazu asi 1,5 kg čokolády v rôznej forme - tabuľky horkej či mliečnej čokolády, rôzne tyčinky...tak som hľadala nejaký dobrý recept...Keďže sme dnes išli na návštevu, napiekla som túto tortu...
porcií
príprava
na 130 °C
Postup
-
1
Bielky vyšľaháme, postupne pridáme cukor a škrobovú môčku. Nastriekame na papier na pečenie 3 kruhy o priemere 23 cm, a par pusiniek na ozdobenie. Sušíme v rúre pri 130 °C cca. 1,5 hodiny.
-
2
Pripravíme krém. Do hrnca s dvojitým dnom dáme roztopiť čokoládu. Na strednom ohni necháme zovrieť vodu s cukrom, bez miešania varíme kým sirup neodsiahne 115°C, alebo kým sa nevytvorí hustý sirup.
-
3
Horúci sirup postupne zašľahávame do žĺtkov, a šľaháme kým zmes nevychladne. Maslo tiež vyšľaháme do penista, pridáme žĺtky.
-
4
Do krému pridáme ešte vanilkovú esenciu a na záver roztopenú čokoládu.
-
5
Bielkové kruhy spojíme s krémom, povrh dozdobíme pusinkami a zvyškom krému.
Si velmi sikovna !
Tiež by ma zaujímalo ako sa krája aby nepopraskala......
"... Konzistenciu husteho sirupu zistime tak, ze na cukrarenskom teplomeri nameriame teplotu medzi 112 -116 st.C = /235-240 st.F/, alebo tak, ze do misky si nalejeme ladovu vodu a ked do nej kvapneme uvareny sirup urobi sa nam "makka gulicka", ktoru mozeme pohodlne medzi prstami gulat, vtedy-mame spravnu konzistenciu husteho sirupu. .."
= dalej je kucharsky vyraz, ze troska redsi sirup sa vola: " Varime ho na Nit" - tento sirup velmi lahko odhadnes, ze tekutina uz nie je vodava, ale hustne, alebo ked si cez drotene usko si z neho vyfuknes bublinu.
= Sirup by mal vzdy ostat biely nie hnedy!
Taktiez nie je potrebna obava, ze by sa zltky, alebo bielky jeho prilievanim zrazili.
Verim, ze Ked si zadas do Google: ako varit cukrovy sirup, iste ti vyjdu aj ine dobre pomocky.
tvoju radu si radsej necham pod mojim receptom, nevymazem ju, lebo nabuduce by som to nemohla najst, keby som zabudla
este raz dakujem!