Čokoládová torta z Daxu fotorecept

piglin - fotkapiglin, 8. januára 2011
Čokoládová torta z Daxu (fotorecept)
Foto: piglin

Nemám rada čokoládu. Tabuľkovú. Ale čokoládové zákusky mám o to viac rada. Po Vianociach a Mikuláši som mala zrazu asi 1,5 kg čokolády v Zobraziť celý popisNemám rada čokoládu. Tabuľkovú. Ale čokoládové zákusky mám o to viac rada. Po Vianociach a Mikuláši som mala zrazu asi 1,5 kg čokolády v rôznej forme - tabuľky horkej či mliečnej čokolády, rôzne tyčinky...tak som hľadala nejaký dobrý recept...Keďže sme dnes išli na návštevu, napiekla som túto tortu...

8
porcií
30 minút
príprava
90 minút
na 130 °C

Suroviny

6 ks
450 g
1 PL
Krém:
250 g
375 g
6 ks
200 g
125 ml
2 KL




Postup

  1. 1

    Bielky vyšľaháme, postupne pridáme cukor a škrobovú môčku. Nastriekame na papier na pečenie 3 kruhy o priemere 23 cm, a par pusiniek na ozdobenie. Sušíme v rúre pri 130 °C cca. 1,5 hodiny.

    Čokoládová torta z Daxu (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pripravíme krém. Do hrnca s dvojitým dnom dáme roztopiť čokoládu. Na strednom ohni necháme zovrieť vodu s cukrom, bez miešania varíme kým sirup neodsiahne 115°C, alebo kým sa nevytvorí hustý sirup.

    Čokoládová torta z Daxu (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Horúci sirup postupne zašľahávame do žĺtkov, a šľaháme kým zmes nevychladne. Maslo tiež vyšľaháme do penista, pridáme žĺtky.

    Čokoládová torta z Daxu (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Do krému pridáme ešte vanilkovú esenciu a na záver roztopenú čokoládu.

    Čokoládová torta z Daxu (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Bielkové kruhy spojíme s krémom, povrh dozdobíme pusinkami a zvyškom krému.

    Čokoládová torta z Daxu (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

evusik
u nás sa to volá Bezé torta a je to fantastická dobrota, len ja ju neviem robiť, aj keď som sa snažila - výsledok nič moc. Tá tvoja vyzerá výborne :-)
evanaaa
V šetko snehové mám rada.Ten pocit, keď sa to rozplýva a ešte k tomu aj fajnový krém, veľmi ma to láka.
hubata
niečo na spôsob "Pavlovovej", môže to byť dobručké
julica
Juchú, už viem, akú tortu pripravím ocinovi k piatkovým narodkáčom. Vďaka
edusha
toto je moja slabost.milujem penove -vsetko-torty,pusinky...........-a hlavne od MILKY:-)
sovka62
Dala by som si hneď, ale upiecť by som je nedokázala. Nedarí sa mi bezé pečivo a krému by som sa tiež obávala, určite by som zrazila. Si šikovná, ja na to nemám.
babav
To je krasna pochutka ! Odkial pochadza tvoj recept(z Daxu)?
Si velmi sikovna !
torticka
Ja som jedla takéto zákusky vyrobené v Novej Bani. Boli fantastické, tak ako aj táto torta.
anina43
takúto tortu by som si dala okamžite, v mojom receptári je pod názvom Snehová torta, tortu Snehove srdce som ochutnala po svadbe môjho syna, bola plnená čokoládovým krémom a verte, bola to nezabudnuteľná pochúťka, skladala sa z 9 dielov a na ten chuťový zážitok som doteraz nezabudla, tá tvoja je úžasná, zdobená snehovými pusinkami, len do nej zahryznúť, dík
cinkla
Nemam skusenosti so snehovymi castami torty - s kremom potom zmäknu, alebo ako sa ta torta potom porcuje ?
veronka8
Si šikulka, torta je nádherná...
Tiež by ma zaujímalo ako sa krája aby nepopraskala......
babidka
vyzera uplne uzasne ! tiez ma zaujima - ako sa asi kraja?
ailuj82
Podľa mňa je krehká, ale keď si namočíte nôž do horúcej vody, utriete do sucha a opatrne budete krájať, mohlo by z toho niečo byť :)
ocino4
nezrazia sa ti žĺka ,ked dávaš do nich horúci sirup,ja by sa bála?
orchidea
Ten sneh netreba šľahať nad parou? Myslela som si že pri takýchto snehových korpusoch to treba. Vyskúšala by som tento recept, ja mám snehové pečivá veľmi rada aj keď som ich ešte nerobila.
tinca
dobrá tortička na spôsob Pavlovovej,ale riadne sýta
piglin
Ahojte, takze: zltky sa nezrazia, horuci sirup treba primiesavat postupne. Bielka som nevyslahavala nad parou, trik je v tej skrobovej mucke, ktora zahusti penu a zabrani tomu, aby sa nam korpus roztekal a ovela rychlejsie bude vysuseny. Krajala som obycajnym nozom, nakolko krem sa trosku vsiakne do korpusu, da sa pekne krajat
matased
Takéto penové torty možem, časovo je náročná, kým sa to posuší, ale Tvoja je nádherná
elisticka
wau vynikajuca torticka uz som ju davno chcela robit ale ked vidiim aka je lakava tak ju musim vyskusat!!!!! ulozena v KK mnamky
alexdidi
Pekná a dobrá torta...veľmi rada a často pečiem snehové torty a pečivo, sú také ľahké a krehučké, len škoda, že sa musia pomerne skoro zjesť,ale aj na to už sú malé grífy.Niekoľko receptom som už tiež uviedla aj na Vareche.
jerica
posielam na FB !! aby aj tí čo nechodia na VARECHU mohli si doma vyčariť také dielko:-))
hannah22
veľmi zaujímavé a aj veľmi jedlé, mňam, len ten cukor ale aj tak ukladám a niekedy skúsim .... :))
ailuj82
Idem skúsiť. Len sa chcem spýtať či pri sušení má byť túra zavretá a sušíš 2 plechy naraz? Máš zapnutý ventilátor v rúre? Idem to robiť prvý krát tak sa nečuduj... :)
forneta
zaujala ma tá torta... vyzerá ,,odvážne" =DD ale zaujam ma aj ten názov... z Daxu? =DD
brisid
bohužiaľ nemám teplomer na sirup... dá sa hustota sirupu odhadnúť? asi ako hustý má byť a akej farby?
honestka
@brisid : mozno, ze ti pomoze tato mala poznamka o sirupe / aj v inych receptoch som spominala ako si odhadnes sirup aj bez cukrarskeho teplomeru:
"... Konzistenciu husteho sirupu zistime tak, ze na cukrarenskom teplomeri nameriame teplotu medzi 112 -116 st.C = /235-240 st.F/, alebo tak, ze do misky si nalejeme ladovu vodu a ked do nej kvapneme uvareny sirup urobi sa nam "makka gulicka", ktoru mozeme pohodlne medzi prstami gulat, vtedy-mame spravnu konzistenciu husteho sirupu. .."
= dalej je kucharsky vyraz, ze troska redsi sirup sa vola: " Varime ho na Nit" - tento sirup velmi lahko odhadnes, ze tekutina uz nie je vodava, ale hustne, alebo ked si cez drotene usko si z neho vyfuknes bublinu.
= Sirup by mal vzdy ostat biely nie hnedy!
Taktiez nie je potrebna obava, ze by sa zltky, alebo bielky jeho prilievanim zrazili.

Verim, ze Ked si zadas do Google: ako varit cukrovy sirup, iste ti vyjdu aj ine dobre pomocky.
brisid
@honestka : si zlata, dakujem velmi pekne za rady :) ten trik s drotenym uskom som videla asi dva dni na Paprike (Sweet boy)
tvoju radu si radsej necham pod mojim receptom, nevymazem ju, lebo nabuduce by som to nemohla najst, keby som zabudla
este raz dakujem!
zuzulienav
my sme ta navsteva, ktora dostala tu torticku a bola najlepsiaaaaaaa. Mnaaaam. Zjedla som ju skoro celu")))




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia