Čokoládová torta z Daxu (fotorecept)
Autor receptu: piglin
Nemám rada čokoládu. Tabuľkovú. Ale čokoládové zákusky mám o to viac rada. Po Vianociach a Mikuláši som mala zrazu asi 1,5 kg čokolády v rôznej forme - tabuľky horkej či mliečnej čokolády, rôzne tyčinky...tak som hľadala nejaký dobrý recept...Keďže sme dnes išli na návštevu, napiekla som túto tortu...
8 porcií |
30 minút príprava |
90 minút na 130 °C |
Postup
- Bielky vyšľaháme, postupne pridáme cukor a škrobovú môčku. Nastriekame na papier na pečenie 3 kruhy o priemere 23 cm, a par pusiniek na ozdobenie. Sušíme v rúre pri 130 °C cca. 1,5 hodiny.
- Pripravíme krém. Do hrnca s dvojitým dnom dáme roztopiť čokoládu. Na strednom ohni necháme zovrieť vodu s cukrom, bez miešania varíme kým sirup neodsiahne 115°C, alebo kým sa nevytvorí hustý sirup.
- Horúci sirup postupne zašľahávame do žĺtkov, a šľaháme kým zmes nevychladne. Maslo tiež vyšľaháme do penista, pridáme žĺtky.
- Do krému pridáme ešte vanilkovú esenciu a na záver roztopenú čokoládu.
- Bielkové kruhy spojíme s krémom, povrh dozdobíme pusinkami a zvyškom krému.