Čokoládová torta z Daxu (fotorecept)

Autor receptu: piglin

Nemám rada čokoládu. Tabuľkovú. Ale čokoládové zákusky mám o to viac rada. Po Vianociach a Mikuláši som mala zrazu asi 1,5 kg čokolády v rôznej forme - tabuľky horkej či mliečnej čokolády, rôzne tyčinky...tak som hľadala nejaký dobrý recept...Keďže sme dnes išli na návštevu, napiekla som túto tortu...

8
porcií
30 minút
príprava
90 minút
na 130 °C

Postup

  1. Bielky vyšľaháme, postupne pridáme cukor a škrobovú môčku. Nastriekame na papier na pečenie 3 kruhy o priemere 23 cm, a par pusiniek na ozdobenie. Sušíme v rúre pri 130 °C cca. 1,5 hodiny.
  2. Pripravíme krém. Do hrnca s dvojitým dnom dáme roztopiť čokoládu. Na strednom ohni necháme zovrieť vodu s cukrom, bez miešania varíme kým sirup neodsiahne 115°C, alebo kým sa nevytvorí hustý sirup.
  3. Horúci sirup postupne zašľahávame do žĺtkov, a šľaháme kým zmes nevychladne. Maslo tiež vyšľaháme do penista, pridáme žĺtky.
  4. Do krému pridáme ešte vanilkovú esenciu a na záver roztopenú čokoládu.
  5. Bielkové kruhy spojíme s krémom, povrh dozdobíme pusinkami a zvyškom krému.