Francúzi tomuto koláču hovoria Vianočná hviezda, ale u nás sa pečie kedykoľvek, takže aké Vianoce. Je to koláč bleskový a výborný. Ozaj, aj vy Zobraziť celý popisFrancúzi tomuto koláču hovoria Vianočná hviezda, ale u nás sa pečie kedykoľvek, takže aké Vianoce. Je to koláč bleskový a výborný. Ozaj, aj vy ste závislé na kvalitnej čokoláde?
príprava
na 180 °C
Suroviny
200 gr kvalitná |
|
200 gr |
|
120 gr |
|
100 gr alebo polohrubá |
|
4 ks |
|
na potretie: | |
|
|
na vylepšenie (nemusí byť): | |
|
|
|
|
|
|
kúsky |
|
Postup
-
1
Čokoládu nalámeme, dáme do misy, misu postavíme nad kastról s vriacou vodou a za stáleho miešania čokoládu roztopíme. Odporúčam použiť kvalitnú horkú čokoládu, veď keď sa už papreme s koláčom, tak nech aspoň stojí za to. Do roztopenej čokolády pridáme maslo a cukor.
- 2
Počkáme, kým vzniknutá zmes trochu vychladne, nech si nevyrobíme čokoládovú praženicu, potom do nej pridáme žĺtka a premiešame. Po troche pridáme múku. Opäť dôkladne premiešame. Teraz môžeme cesto úspešne pokaziť pridaním čohokoľvek, čo je uvedené v rozpise surovín ako suroviny na vylepšenie. Lebo toto cesto sa vylepšiť nedá. Je dokonalé. Ale ako komu chutí, môže pridať hrozienka alebo nasekané orechy či oriešky alebo kandizované ovocie alebo hocičo iné. Nakoniec pridáme tuhý sneh z bielkov a jemne ale dôkladne všetko zamiešame.
- 3
Formu na koláč akéhokoľvek tvaru dobre vytrieme maslom, vysypeme strúhankou (ja si robím strúhanku z piškót) a cesto do nej nalejeme. Povrch uhladíme. Pečieme na +/- 180°c približne 45 minút. Vyberieme z trúby, vyklopíme na mriežku a dáme vychladiť. Povrch ešte za tepla môžeme potrieť redším marhuľovým alebo pomarančovým lekvárom. Marhuľový je lepší. A posypeme trochou práškového cukru.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
i tak šup do KK.
@iren , vyraz obezne mlieko ododnes pouzivam, ci na to mas kopyrajt, ci nie. :-)) u nas sa pouziva vyraz fulfetove mlieko. (full fat)