Citrónovo-tvarohový koláč fotorecept

marijanka712 - fotkamarijanka712, 22. júna 2012

Tento recept mám od svojej priateľky Ibojky ona ho uchováva cca 30 rokov má ho od starých kuchárok , oprášili sme ho a vyskúšali Zobraziť celý popisTento recept mám od svojej priateľky Ibojky ona ho uchováva cca 30 rokov má ho od starých kuchárok , oprášili sme ho a vyskúšali -zákusok je dobrý , krehký a chutný preto som sa rozhodla podeliť s vami .Pôvodná receptúra je bez tvarohu len s lekvárom . Podobných je tu vela , ale tento stojí za vyskúšanie . Keď som ho prvýkrát piekla nefotila som ho dnes som zabudla do cesta dať cukor , ale ubezpečujem, že aj tak nám chutí nestratil na kvalite... pre mna je aspoň dietnejší??

20 minút
príprava
25 minút
na 200 °C

Suroviny

Cesto:
500 g
150 g
250  g alebo smetol
1 bal
1  bal.
2   ks /cele vajíčka/
  aj šťava
PLNKA:
750 g
100 g
150  ml
100 ml
2  ks
1  bal.
5 PL
3 PL




Postup

  1. 1

    Tento rozpis je na veľký plech rozmerov 34/40 cm. Ja pečiem z polovičnej dávky .Pôvodný recept je s marhulovým lekvárom a mrieška ja som pridala aj tvarohovú plnku a do mriežky mrazené jahody višne by boli lepšie potrebovala som ich zúžitkovať.Prvý krát som robila tak že na cesto som natretla marhulový lekvár a na to tvaroh tiež veľmi chutil . Tak pristúpme k práci : do misky preosejem múku , štipku soli , prašok do pečiva,heru/ja dám polovicu heru a polovicu palmarín / , vanilkový cukor a do vtedy mrvým pokiaľ nespojím tuk s múkou a cukor nezabudni pridať mne prišiel na rozum až keď som krájala zákusok skoro čo???? , ale zistila som , že ani nechýbal -manžel na to ani neprišiel.....

    Citrónovo-tvarohový koláč (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    potom pridám vajíčka / v recepte sa píše, že len žltka ja som dala celé vajcia /, citronovu šťavu a kôru z jedného citronu a vypracujem cesto dlho ho netreba miesiť , len spojiť všetky ingrediencie.Odložím aspoň na 30 minút do chladničky v týchto horúčavach aj na viac tak , aby sa s cestom potom dobre pracovalo.

    Citrónovo-tvarohový koláč (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Medzitým si urobím plnku -tvaroh rozmrvím pridám cukor, van.cukor, citronovú kôru,hrozienka namočené v mlieku aj s mliekom , dobre premiešam,olej a nakoniec Zlatý klas necham postáť.

    Citrónovo-tvarohový koláč (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Rúru si zapneme na 200 stup. Cesto si vyberiem z chladničky odkrojím z neho aspoň 1/3 na mriešku a ostatnú časť vyvalkám do plechu trocha aj na okraj plechu / plech netreba vymastiť cesto je dosť mastne/ .

    Citrónovo-tvarohový koláč (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    potom môžeš natrieť s lekvárom a tak dať tvarohovú plnku alebo rovno vliať tvarohovú plnku ako som to ja urobila .

    Citrónovo-tvarohový koláč (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    nakoniec dám mriešku na tvaroh a keď máš višne skús dať do každého očka , lebo s tými jahodami je to výborne, ale s višňami to môže byť ešte lepšie

    Citrónovo-tvarohový koláč (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Potom som ho vložila do rúry , ktorá sa vyhriala na 200 stup. na 25 min. Dávaj pozor lebo ja som nechala na 30 min a trocha sa opálil, ale môj manžel také zbožňuje čo človek neurobí pre svoju polovičku hlavne keď sa pomýli čo????

    Citrónovo-tvarohový koláč (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    takto sme si na ňom pochutnali ja samozrejme bez cukru.

    Citrónovo-tvarohový koláč (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

ola111
@marijanka712 ,určite výborný koláč,ten cukor v ceste určite nikto
nezbadá,veď plnka je sladká,ja tiež odoberám cukor z pôvodných receptov,aspoň o tretinu :-)
izabella929
úžasný zákusoček.-)))dnes tu prezentuješ svoje umenie v pečení.))))si šikulienka:-)))
marijanka712
@izabella929 vieš niekedy je času viac na zverejnenie inokedy ostane v priečinku a pri priležitosnom pečení si spomeniem aj na Varechu k tebe sa nemôžem rovnať ti si velmi skúsena a velmi šikovná či vo varení či v pečení ja za tebou nestačím šlapať..., @margaretka28 dik za slová uznania,@ola111 dakujem za uzanie aj ja zo všetkých receptov cukor uberám a potom sa mi stane aj to, že na neho úplne zabudnem ako tu ja si myslím že nám to nepomôže v diete je tam múky a tuku dosť.... , ale to vedomie, že nie je to až také sladké poteši no nie????
marianne69
muz mi pozerá cez plece a hovorí ULOŽIŤ,tak musim poslúchať čo už:-))) super koláčik
cica2
tvarohové s ovocím sú aj u nás obľúbené, krásne sa ti vydaril! :-)
3sandra3
úžasný koláčik... tvaroh s citrónom je super kombinácia
magdala
vyzerá geniálne, najbližšie určite spravím :)))
smajliqa
prave som ho dorobila.. je mega dobry :)
ale odporucam do plnky dat viac cukru,, my sme trosku narocnejsi na sladke :)
a nebojte sa dat hore viac jahod,,,, chutia tam bajecne,,, vsetci ich odtial vydobkavaju :)
anina6
takú chuť som naňho dostala, že ho musím upiecť.
marijanka712
@smajliga tešim sa, že chutil aj u nás často pride na neho rad ked máme dobrý tvaroh ,vynikajúci je aj bez ovocia v originálnom popise je bez ovocia -to je len taka moja pridananá hodnota.@anina , dúfam, že ssi si ho napiekla je fakt vynikajúci...