Citrónovo-tvarohový koláč (fotorecept)

Autor receptu: marijanka712

Tento recept mám od svojej priateľky Ibojky ona ho uchováva cca 30 rokov má ho od starých kuchárok , oprášili sme ho a vyskúšali -zákusok je dobrý , krehký a chutný preto som sa rozhodla podeliť s vami .Pôvodná receptúra je bez tvarohu len s lekvárom . Podobných je tu vela , ale tento stojí za vyskúšanie . Keď som ho prvýkrát piekla nefotila som ho dnes som zabudla do cesta dať cukor , ale ubezpečujem, že aj tak nám chutí nestratil na kvalite... pre mna je aspoň dietnejší??

20 minút
príprava
25 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Tento rozpis je na veľký plech rozmerov 34/40 cm. Ja pečiem z polovičnej dávky .Pôvodný recept je s marhulovým lekvárom a mrieška ja som pridala aj tvarohovú plnku a do mriežky mrazené jahody višne by boli lepšie potrebovala som ich zúžitkovať.Prvý krát som robila tak že na cesto som natretla marhulový lekvár a na to tvaroh tiež veľmi chutil . Tak pristúpme k práci : do misky preosejem múku , štipku soli , prašok do pečiva,heru/ja dám polovicu heru a polovicu palmarín / , vanilkový cukor a do vtedy mrvým pokiaľ nespojím tuk s múkou a cukor nezabudni pridať mne prišiel na rozum až keď som krájala zákusok skoro čo???? , ale zistila som , že ani nechýbal -manžel na to ani neprišiel.....
  2. potom pridám vajíčka / v recepte sa píše, že len žltka ja som dala celé vajcia /, citronovu šťavu a kôru z jedného citronu a vypracujem cesto dlho ho netreba miesiť , len spojiť všetky ingrediencie.Odložím aspoň na 30 minút do chladničky v týchto horúčavach aj na viac tak , aby sa s cestom potom dobre pracovalo.
  3. Medzitým si urobím plnku -tvaroh rozmrvím pridám cukor, van.cukor, citronovú kôru,hrozienka namočené v mlieku aj s mliekom , dobre premiešam,olej a nakoniec Zlatý klas necham postáť.
  4. Rúru si zapneme na 200 stup. Cesto si vyberiem z chladničky odkrojím z neho aspoň 1/3 na mriešku a ostatnú časť vyvalkám do plechu trocha aj na okraj plechu / plech netreba vymastiť cesto je dosť mastne/ .
  5. potom môžeš natrieť s lekvárom a tak dať tvarohovú plnku alebo rovno vliať tvarohovú plnku ako som to ja urobila .
  6. nakoniec dám mriešku na tvaroh a keď máš višne skús dať do každého očka , lebo s tými jahodami je to výborne, ale s višňami to môže byť ešte lepšie
  7. Potom som ho vložila do rúry , ktorá sa vyhriala na 200 stup. na 25 min. Dávaj pozor lebo ja som nechala na 30 min a trocha sa opálil, ale môj manžel také zbožňuje čo človek neurobí pre svoju polovičku hlavne keď sa pomýli čo????
  8. takto sme si na ňom pochutnali ja samozrejme bez cukru.