Veľká noc je predo dvermi, vtedy zvyknem robiť torty "biele", teda nie čokoládové a tak ma potešil recept na citrónovú tortu ktorý je v Zobraziť celý popisVeľká noc je predo dvermi, vtedy zvyknem robiť torty "biele", teda nie čokoládové a tak ma potešil recept na citrónovú tortu ktorý je v poslednom čísle časopisu Dobré jedlo. V sobotu sme šli na návštevu kam nechodím s prázdnymi rukami tak som mala dôvod uvedený recept vyskúšať. Môžem potvrdiť, že torta je výýýýborná, krém nie je mastný, teda ľahko stráviteľný a cestíčko ako bavlnka.
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
Na cesto: | |
4 ks |
|
2 PL vlažná |
|
200 gr |
|
1 balíček |
|
125 gr |
|
1 ks |
|
Krém: | |
6 PL |
|
2 |
|
1 |
|
450 ml |
|
1 |
|
50 gr |
|
250 gr |
|
150 ml |
|
Postup
-
1
Celé vajcia s vlažnou vodou vyšľaháme do peny (pozor prská to ). Za stáleho šľahania vmiešame 125 gr. práškového cukru a vanilkový cukor. Na takto vyšľahanú penu preosejeme múku a zľahka zapracujeme do cesta. Rúru vyhrejeme na 180 st.Na dno formy ( priemer 26cm ) dáme papier na pečenie nalejeme cesto a dáme do rúry piecť na 25min. Upečené cesto vyberieme z formy a necháme trochu vychladnúť. Korpus viackrát popicháme drevenou špajľou.Zvyšný práškový cukor ( 75gr , do cesta sme dali 125gr. )vyšľaháme s citrónovou šťavou a natrieme na vlažný korpus. Necháme úplne vychladnúť.
- 2
Pripravíme si krém. 400ml mlieka dáme variť s kryštálovým cukrom. Vo zvyšku mlieka rozšľaháme žĺtky, zlatý klas a zmes nalejeme do vriaceho mlieka. Uvaríme hustý puding, do ktorého vmiešame maslo a šťavu z citróna. Za občasného miešania necháme úplne vychladnúť.Vychladnutý puding vymiešame s mascarpone a smotanou. Krém necháme stáť v chladničke cca. 1hod.
- 3
Korpus vodorovne prekrojíme, spodnú časť natrieme krémom, prikryjeme hornou časťou a vrch torty tiež natrieme krémom. V originálnom recepte krém na vrchnú časť torty nedali. Vrch torty ozdobili kvietkami (sirôtky, fialky ) tie namáčali do snehu z bielkov a potom ich obaľovali v cukre. Mňa to však "neoslovilo ".
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu