Citrónová torta s mascarpone

abend - bez fotkyabend, 13. apríla 2011

Veľká noc je predo dvermi, vtedy zvyknem robiť torty "biele", teda nie čokoládové a tak ma potešil recept na citrónovú tortu ktorý je v Zobraziť celý popisVeľká noc je predo dvermi, vtedy zvyknem robiť torty "biele", teda nie čokoládové a tak ma potešil recept na citrónovú tortu ktorý je v poslednom čísle časopisu Dobré jedlo. V sobotu sme šli na návštevu kam nechodím s prázdnymi rukami tak som mala dôvod uvedený recept vyskúšať. Môžem potvrdiť, že torta je výýýýborná, krém nie je mastný, teda ľahko stráviteľný a cestíčko ako bavlnka.

16
porcií
40 minút
príprava
25 minút
na 180 °C

Suroviny

Na cesto:
4 ks
2 PL vlažná
200 gr
1 balíček
125 gr
1 ks
Krém:
6 PL
2
1
450 ml
1
50 gr
250 gr
150 ml




Postup

  1. 1

    Celé vajcia s vlažnou vodou vyšľaháme do peny (pozor prská to ). Za stáleho šľahania vmiešame 125 gr. práškového cukru a vanilkový cukor. Na takto vyšľahanú penu preosejeme múku a zľahka zapracujeme do cesta. Rúru vyhrejeme na 180 st.Na dno formy ( priemer 26cm ) dáme papier na pečenie nalejeme cesto a dáme do rúry piecť na 25min. Upečené cesto vyberieme z formy a necháme trochu vychladnúť. Korpus viackrát popicháme drevenou špajľou.Zvyšný práškový cukor ( 75gr , do cesta sme dali 125gr. )vyšľaháme s citrónovou šťavou a natrieme na vlažný korpus. Necháme úplne vychladnúť.

  2. 2

    Pripravíme si krém. 400ml mlieka dáme variť s kryštálovým cukrom. Vo zvyšku mlieka rozšľaháme žĺtky, zlatý klas a zmes nalejeme do vriaceho mlieka. Uvaríme hustý puding, do ktorého vmiešame maslo a šťavu z citróna. Za občasného miešania necháme úplne vychladnúť.Vychladnutý puding vymiešame s mascarpone a smotanou. Krém necháme stáť v chladničke cca. 1hod.

  3. 3

    Korpus vodorovne prekrojíme, spodnú časť natrieme krémom, prikryjeme hornou časťou a vrch torty tiež natrieme krémom. V originálnom recepte krém na vrchnú časť torty nedali. Vrch torty ozdobili kvietkami (sirôtky, fialky ) tie namáčali do snehu z bielkov a potom ich obaľovali v cukre. Mňa to však "neoslovilo ".

Diskusia k receptu

cica2
receptík si ukladám, torta môže byť dobrá a na Veľkú noc by som ju aj mohla vyskúšať...a ozdobím lentilkami, lebo ja torty zdobiť neviem ale upiecť upečiem a väčšinou čokoládové. Tak bude troška zmena:))...ešte sa chcem opýtať, že či do cesta nejde kypriaci prášok?
3sandra3
ja si tiež ukladám recept... viem si predstaviť tú lahodnú chuť
evanaaa
Práve toto ma zaujíma: niekto dáva maslo do horúceho pudingu, inde sa píše, že majú mať približne rovnakú-izbovú teplotu aby sa krém nezrazil.Ak by bol niekto tak láskavý a vysvetlil to, bola by som rada, lepšie by mi vyhovovala tá prvá verzia. Keby som mala citróny, tak tortu robím, lebo mám aj mascarpone, ale vydržím týždeň a mohla by byť k Veľkej noci.
abend
@ sladkacokolada , @ evanaaa robila som presne podľa receptu, maslo som pridala do horúceho pudingu a nezrazil sa.Ja som mala skôr obavu z toho citróna, ale ani ten s tým pudingom nič nespravil.
marcy
Evanaaa :-) skúšala som narýchlo krém do krémeša,vtedy som pridala pravé maslo do teplého pudingu....zle,zle,zle !!!! zostalo mi maslo tekuté,mierne stopené akoby nespojené......už viac som nepodcenila postup a maslo som vyšľahala zvlášť,plnka krásne napenená,nadýchaná ...plnku robím z litra plnotučného mlieka,2 zlaté klasy + vanilkový cukor,2 žĺtky.125 g masla vyšľahám so 100 g práš.cukru ( to iba na okraj,môj krémeš z lístkového cesta )
evanaaa
Abend, Marcy, ďakujem, asi je dobré vyskúšať oba postupy aspoň na malej vzorke. Marcy, plnku som si tiež opísala, raz sa mi zíde.
sladkacokolada
mne sa stalo to isté čo marcy, ked som sa ponáhlala a tiež zle, zle, zle. už skušat nebudem, je to zrazené a nič sa s tým už nedá robit, moja skúsenost
abend
@ marcy, @ sladkacokolada nespochybňujem vaše negatívne skúsenosti, postup na krém s mascarpone je značne odlišný od krému ktorý uvádza marcy. Napísala som ,že som krém robila presne podľa receptu a nič sa nezrazilo, pokiaľ by som mala skúsenosť, že maslo treba pridávať inak určite by som na to upozornila.
solovic
Dnes som skúšala túto tortu, všetko prebiehalo dobre, korpus bol hotový, krém s mascarpone bol v poriadku, až kým som ho nenechala dlhšie v chladničke, asi 3 hod. namiesto jednej, krém zostal riedky a nedal sa použiť, je to len tým, že som ho nechala dlhšie v chladničke? ...tak sme sa na tortu tešili...:-(
abend
@solovic , je mi to veľmi ľúto, že krém zmenil konzistenciu, neviem si predstaviť prečo, nemyslím si však, že by to bolo tým, že ste ho nechali v chladničke dlhšie. Ja som tortu držala v chladničke takmer 3 dni a krém zostal rovnaký.
3sandra3
veru som si ani nevšimla, že tam vypadla nejaká časť textu , zrejme preto, že pri pečení cesta je postup väčšinou rovnaký
marekita
Ahojte, ďakujem za recept, robila som tortu synovi. Som len amatérska kuchárka, ale krém bol super, aj maslo do teplého pudingu sa vydarilo a na tortu som to nanašala hneď. Stuhlo to v chladničke potom spolu. Len žiaľ korpus sa mi nepodaril. Cesto krásne nabehlo ale už o 15 minút zhnedlo a po pichnutí špajla ostala suchá, tak som ho vybrala a polievala tou citrónovo-cukrovou šťavou a celé sa spľaslo a "zozúzikovalo" ako hovorí moja babka. Ostala z toho taká tuhá polosurová hmota... Kde som spravila chybu? (Korpus som potom spravila iný.)
abend
@marekita je mi to ľúto, že sa Ti korpus nevydaril, nemám predstavu kde sa stala chyba, ale keď cesto bolo tuhá polosurová hmota tak chyba mohla byť pri pečení. Neviem, či si mala rúru zohriatu na požadovanú teplotu. Recept na cesto je, dá sa povedať , normálne piškótové cesto, ale aj mne sa už zopárkrát stalo, nie však pri tomto recepte, že sa mi na spodku cesta urobila "slanina" neviem ako to inak nazvať, bolo to ako Ty píšeš, tuhá, polosurová hmota.
abend
tanickabl - ja som tam prášok so pečiva nedávala, ale keď ho tam dáš ani nič nepokazíš. Prajem Ti aby sa torta vydarila aj nTebe.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia