Citrónová torta s mascarpone

Autor receptu: abend

Veľká noc je predo dvermi, vtedy zvyknem robiť torty "biele", teda nie čokoládové a tak ma potešil recept na citrónovú tortu ktorý je v poslednom čísle časopisu Dobré jedlo. V sobotu sme šli na návštevu kam nechodím s prázdnymi rukami tak som mala dôvod uvedený recept vyskúšať. Môžem potvrdiť, že torta je výýýýborná, krém nie je mastný, teda ľahko stráviteľný a cestíčko ako bavlnka.

16
porcií
40 minút
príprava
25 minút
na 180 °C

Postup

  1. Celé vajcia s vlažnou vodou vyšľaháme do peny (pozor prská to ). Za stáleho šľahania vmiešame 125 gr. práškového cukru a vanilkový cukor. Na takto vyšľahanú penu preosejeme múku a zľahka zapracujeme do cesta. Rúru vyhrejeme na 180 st.Na dno formy ( priemer 26cm ) dáme papier na pečenie nalejeme cesto a dáme do rúry piecť na 25min. Upečené cesto vyberieme z formy a necháme trochu vychladnúť. Korpus viackrát popicháme drevenou špajľou.Zvyšný práškový cukor ( 75gr , do cesta sme dali 125gr. )vyšľaháme s citrónovou šťavou a natrieme na vlažný korpus. Necháme úplne vychladnúť.
  2. Pripravíme si krém. 400ml mlieka dáme variť s kryštálovým cukrom. Vo zvyšku mlieka rozšľaháme žĺtky, zlatý klas a zmes nalejeme do vriaceho mlieka. Uvaríme hustý puding, do ktorého vmiešame maslo a šťavu z citróna. Za občasného miešania necháme úplne vychladnúť.Vychladnutý puding vymiešame s mascarpone a smotanou. Krém necháme stáť v chladničke cca. 1hod.
  3. Korpus vodorovne prekrojíme, spodnú časť natrieme krémom, prikryjeme hornou časťou a vrch torty tiež natrieme krémom. V originálnom recepte krém na vrchnú časť torty nedali. Vrch torty ozdobili kvietkami (sirôtky, fialky ) tie namáčali do snehu z bielkov a potom ich obaľovali v cukre. Mňa to však "neoslovilo ".