Čipsy z kučeravého kelu fotorecept

kukulienka71 - fotkakukulienka71, 28. februára 2015

Idem trocha propagovať veľmi hodnotnú listovú zeleninu, ktorá je u nás nie veľmi rozšírená, je ňou kučeravý kel.

5 minút
príprava
10-15 minút
na 180 °C

Suroviny





Postup

  1. 1

    Kel kučeravý je jesenná a zimná zelenina. Je zásobárňou veľmi hodnotných látok. Pripravuje sa parením, dusením, vyprážaním. Surový je dokonca najlepší. Podobné čipsy tu má @alena45, z toskánskeho kelu, v Amerike sú takéto čipsy veľmi obľúbené. Umyté, osušené a na menšie kusy potrhané listy bez hrubšej stonky som nahádzala na plech, ktorý bol vystlaný pečiacim papierom a poliaty olivovým olejom. Osolila a posypala som ich strúhaným syrom, rukami som celé poprehŕňala.

    Čipsy z kučeravého kelu (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    piekla som v rúre vyhriatej na 180°C necelých 15 minút, nesmú sa nechať veľmi zhnednúť, lebo zhorknú.

    Čipsy z kučeravého kelu (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Milovníci kelu si prídu na svoje v podobe dobre známej chute obohatenej o príjemné chrumkanie. Takú istú šušťavosť si čipsy zachovajú aj na tretí deň, práve teraz ich dojedám:-) Z kučeravého kelu som natrhala aj do miešanej strukovinovej polievky pár minút pred dovarením.

    Čipsy z kučeravého kelu (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Viac obrázkov a informácií nájdete na mojom blogu www.cookulienka.blogspot.ch

Diskusia k receptu

katarina2511
Poznam tento recept a mam chipsy velmi rada. Zaujal ma Vas blog, je skutocne nielen pekny, ale aj hodnotny. Zijem v Canade uz roky a preto rada pozeram recepty, ktore som poznala, ked som bola este na Slovensku. "Ch" na konci Vasej blogovej adresy signalizuje Svajciarsko, dufam, ze sa nemylim. Je to krajina, ktory milujem a dvakrat do roka tam cestujem. Konkretne mi ucaroval Montreux pre svoju polohu na brehu Zenevskeho jazera. Okrem toho je tam spirit Freddieho Mercuryho, ktoreho milujem a nie len jeho ale aj jeho songy. Chcela som byt Vas follower, ale sa mi to nepodarilo, nejak som to nezvladla. Aspon som si ulozila adresu Vasho blogu. Ak mate chut napisat, moja adresa je - cathy.somos@gmail.com - Mala som tiez blog o vareni, ale teraz sa venujem tomuto - www.myfreddiemercury.com - a zacinam blog o reborn dolls, zacala som ich robit. To je vsetko, je toho dost. Pouzivam meno Camilla - moje druhe meno. ***Camilla
kukulienka71
@katarina2511 , ďakujem za tvoj záujem a priateľské slová, veľmi ma povzbudili. Kelové čipsy pozná veľa cudzincov. Poznám dosť krásnych blogov, sú tam nádherné až umelecké fotografie, veľa zaujímavých receptov. Ja som pri nich len obyčajná amatérka:-), staviam na dostupných surovinách, kratšom a zrozumiteľnom texte bez zbytočného unavovania, odovzdávam svoje skúsenosti a názory. Som fakt rada, ak niekto ocení moju snahu, tak ako ty teraz. Vo Švajčiarsku som dočasne, pri vytváraní blogu mi tam systém automaticky hodil CH. Do Ženevy sa chystáme na výstavu automobilov teraz, láka ma jazero aj hrad nad ním opradený tajomnými historkami:-) Poviem ti jednu vetu: Freddy bol kráľ! určite si budeme mať o čom písať, mrzí ma, že sa ti nepodarilo pridať, ale spojím sa s tebou. Máš pekné mená;-)
tassiedevil
tie čipsy by sa hádam hodili aj k tej mojej klobáske, čo povieš? vyskúšam, tento krát Ti dám päťku:) páči sa mi Tvoj blog, pekne si to osadila.
jerica
@kukulienka71 máš môj veľký obdiv :-)
ked mi ostane kel , robievam ako prílohu, okorením štvrtky, opečiem na masle , s pomalým podlevaním vývaru, pokiaľ nevyvrie, na koniec pridám pred dopečením na lupienky pokrájaný cesnak . Pre nás je to spestrenie aj ked z núdze cnosť, aby kel nezostal do kompostu. Môže sa to podávať aj s hrianku samostatne, kel poleješ výpekom s cesnakom.
izabella929
@kukulienka71 ,túto fantastickú zeleninu som pestovala s obľubou na mojej záhrade..bola to jediná zelenina, ktorá mala vo vrecku obrovské množstvo semienok/oproti iným kapustovinám/ takže som to iba tak rozhodila po voľnej pôde a rástlo mi to všade...ale čo ma najviac tešilo z tejto skvelej kapustoviny, že bola krásna kučeravá a napodiv jej fazónku nikto nekazil, lebo nejak sa do nej chrobáky nedali..mala som ju rada vyprážanú, obalenú v cestíčku, bola lepšia než rezeň..v podobe čipsov som ju veru nerobila,ale používala som ju namiesto kapusty na fliačky..mala krásnu sviežu farbu..možno raz ešte budem mať možnosť vyskúšať aj čipsy, ale bohužiaľ už iba z kúpenej..
kukulienka71
@tassiedevil , to bola aj moja prvá myšlienka, keď som vedľa seba uvidela tie recepty:-D len neviem, či kel by bol prílohou ku klobáskam alebo klobásky k čipsom? :-) každopádne som rada, že oceňuješ aj zelené jedlo a moju tvorbu na blogu. Si tam tiež niekde spomenutý, ak si sa našiel...@jerica milá, tvoje využitie kelu sa mi veľmi pozdáva, bolo by hriechom kel hádzať do kompostu;-)@izabella929 , samé dobré nápady, potešila si ma svojou skúsenosťou. Ďakujem vám pekne všetkým.
1x jerica
katka78
Už dávnejšie uvažujem, že ich vyskúšam, ale akosi som sa ešte nenakopla. Vydarili sa ti pekne.
kukulienka71
Ďakujem, @katka78. Pridávam ešte jednu dobrotu pre milovníkov štipľavého: dnes sme mali k obedu namiesto šalátu dusený kučeravý kel na cesnaku, chilli a sušených paradajkách

katka78
Nooo, ten tiež vyzerá dobre. Tuším keď na ten kučerák natrafím, tak ho kúpim. Len keď bude moc veľký, budem si musieť rozvrhnúť jeho prípravu na viac jedál, lebo keby som ho mala použiť len na čipsy, tak ich jem mesiac :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia