Foto: kukulienka71
Idem trocha propagovať veľmi hodnotnú listovú zeleninu, ktorá je u nás nie veľmi rozšírená, je ňou kučeravý kel.
príprava
na 180 °C
Postup
-
1
Kel kučeravý je jesenná a zimná zelenina. Je zásobárňou veľmi hodnotných látok. Pripravuje sa parením, dusením, vyprážaním. Surový je dokonca najlepší. Podobné čipsy tu má @alena45, z toskánskeho kelu, v Amerike sú takéto čipsy veľmi obľúbené. Umyté, osušené a na menšie kusy potrhané listy bez hrubšej stonky som nahádzala na plech, ktorý bol vystlaný pečiacim papierom a poliaty olivovým olejom. Osolila a posypala som ich strúhaným syrom, rukami som celé poprehŕňala.
-
2
piekla som v rúre vyhriatej na 180°C necelých 15 minút, nesmú sa nechať veľmi zhnednúť, lebo zhorknú.
-
3
Milovníci kelu si prídu na svoje v podobe dobre známej chute obohatenej o príjemné chrumkanie. Takú istú šušťavosť si čipsy zachovajú aj na tretí deň, práve teraz ich dojedám:-) Z kučeravého kelu som natrhala aj do miešanej strukovinovej polievky pár minút pred dovarením.
-
4
Viac obrázkov a informácií nájdete na mojom blogu www.cookulienka.blogspot.ch
ked mi ostane kel , robievam ako prílohu, okorením štvrtky, opečiem na masle , s pomalým podlevaním vývaru, pokiaľ nevyvrie, na koniec pridám pred dopečením na lupienky pokrájaný cesnak . Pre nás je to spestrenie aj ked z núdze cnosť, aby kel nezostal do kompostu. Môže sa to podávať aj s hrianku samostatne, kel poleješ výpekom s cesnakom.