Čínska torta

alexdidi - fotkaalexdidi, 19. apríla 2010
Čínska torta
Foto: alexdidi

Toto je veľmi starý recept.Len ja som ho získala už pred 40 rokmi, ale stále mi pripadá ako práve nový a moderný.Moja rodina si Zobraziť celý popisToto je veľmi starý recept.Len ja som ho získala už pred 40 rokmi, ale stále mi pripadá ako práve nový a moderný.Moja rodina si ho žiada pri každej oslave alebo spoločnom stretnutí.Obľubujú ho hlavne muži a deti, lebo nie je veľmi sladký.Nie je to klasická torta kruhového tvaru, ale obdĺžniková/ale robila som ju na veľkú noc v tvare vajíčka/.Prečo názov "Čínska torta", to naozaj neviem.

12
porcií
20 minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Suroviny

6 ks
140 g
40 g
2 PL
Plnka:
500 ml
1 ks
okrem toho:




Postup

  1. 1

    Pripravíme si 2 plechy na pečenie, zľahka potrieme olejom,uložíme papier na pečenie a tiež potrieme olejom.Na cesto vyšľaháme z bielkov so štipkou soli tuhý sneh,prišľaháme práškový cukor a potom zľahka metličkou primiešame múku zmiešanú s kakaom a preosiatú.Natrieme na pripravené plechy a pečieme asi 20 minút pri teplote 180°C. Hneď po upečení ešte horúci koláč rozrežeme po dĺžke na tri diely, ktoré na seba spájame po vychladnutí šľahačkou/na výšku 6 dielov/.Šľahačkou potrieme aj celý povrch a posypeme strúhanou čokoládou.Šľahačkovú smotanu deň predtým prevaríme a potom vyšľaháme s vanilkovým cukrom./Vanilkový cukor naozaj iba jeden/.

Diskusia k receptu

babidka
zaujimave , urcite skusim .vyzera to na rychlovku :-)
veronka8
z tohto cesta robím roládky po upečení zrolujem s papierom a nechám vychladnúť a plním šľahačkou
alexdidi
akým sposobom ich roluješ?Pretože cesto po upečení je veľmi krehké, láme sa a zmekne až po naplnení šľahačkou.
sbohemrozume
Název receptu je opravdu zajímavý, vezmeme-li v úvahu, jak číňani "milují" mléko :) :) :)
kuchtik
robím niečo podobné ale bez múky
4 bielky vyšlahám so 4 PL kryštálového cukru, potom pridám 4 žĺtky
a na najmenších obrátkach 1 PL kopcom kakaa
rozotriem na plech, na ktorom je papier na pečenie potretý /Palmarínom/, pečiem pri 180 ˚C cca 15 minút.
Po upečení stočím aj s papierom, krásne sa odlepí, vyšlahám 1 šlahačku s vanílkovým cukrom, potriem, stočím a mňamka je hotová
keď to budem robiť najbližšie pridám foto




hkbarbie
aky je vysoky ten zakusok? mozno cinska torta preto, ze to vyzera ako Velky cinsky mur? :-)
alexdidi
@hkbarbie torta jevysoká 10-12 cm a je obdĺžnikového tvaru.Myslím,že si to vystihla perfektne.Neviem ako je možné,že nás to s tým čínskym múrom v pomenovaní nenapadlo.Pritom som ju robila už veľakrát,pretože má vždy obrovský úspech a je žiadaná znovu a znovu.Ďakujem...
alexdidi
30x40cm, cesto rozotrieš na tenko a aj po upečení bude tenučké/také má byť/,veď v závere aj so šľahačkou bude mať 12 vrstiev/ako doboška/
cistinka
perfektný recept...vďaka...ukladám si ho a cez víkend vyskúšam .-)
honestka
vyskusam, na plechu som tuto hmotu este nepiekla iba 2x penovu tortu a toto je nieco podobne. dakujem ALEXDIDI za odpoved!
cistinka
Ďakujem za recept...držala som sa tvojich pokynov a je skutočne famózna.........dedko má narodeniny, tak som spravila dve torty, jednu papkáme my a druhú zajtra slávnostne odovzdám :-))
alexdidi
aj ja som ju teraz piekla cez víkend, lebo rodinka si ju už znovu žiadala...a tak som pridala aj foto
janger
Pekna torticka - rez, ukladam do KK. Vyskusam :-)!
pacik
Na Vareche je toľko dobrých receptov, len ich objaviť. Vďaka diskusii som našla túto fantastickú tortu :-)
nika60
Určite ju vyskúšam ,lebo vypadá na rychlovku
evicazh
Tak aj ja som sa odhodlala upiecť tento obrázkový skvost.... ale teda, neviem, čo som spravila zle, ale bol to horor....všetko ok, len to, že cestá sa mi nedali odlepiť od papiera na pečenie, pretože cesto je tak trošku viac lepivé.... všetko aj plech aj papier som riadne natrela tukom, ale proste ten papier som po milimetroch dávala dole..... hrôza, dobreže mi nerupli nervy a nevyhodila som celú tortu do koša, chudák muž mi pomáhal a skonštatoval, že jemu bude chutiť aj skúskami zabudnutých papiera na pečenie :(
alexdidi
@evicazh , tak toma naozaj veľmi mrzí. Mne sa to ešte nestalo a piekla som ju naozaj nespočetne veľakrát. Myslím si, že to mohlo byť tým, že si papier nestiahla hneď po prerezaní, teda ešte za tepla. Možno by ti to však išlo lepšie, keby si na papier priložila na chvíľu vlhkú utierku/to len tak uvažujem/.
evicazh
alexdidi , no chuťovo je vynikajúca, fakt nebíčko v papuľke....rozmýšľam, že si kúpim silikonovú podložku na pečenie, z tej to hádam pôjde lepšie dolu....
alexdidi
@evicazh , ja mám silikónové podložky, ale ani ma to doteraz nenapadlo ich použiť, asi preto, že som nemala problém s papierom, ale pozor potom na krájanie, lebo cesto treba krájať ostrým nožom a na silikón to asi nepôjde.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia