Čikóš tarhoňa

sovka62 - fotkasovka62, 31. júla 2010

Zistila, že je nás tu viac, čo máme radi tarhoňu, tak pridám recept. Tento raz to nebude príloha, ale hlavné jedlo. Fotografiu možno Zobraziť celý popisZistila, že je nás tu viac, čo máme radi tarhoňu, tak pridám recept. Tento raz to nebude príloha, ale hlavné jedlo. Fotografiu možno doplním, keď ju budem variť, ale myslím, že nechýba, recept je veľmi jednoduchý. A na vysvetlenie: čikóš je chlapec, ktorý na maďarskej puste pasie kone.

Suroviny

500 g
3 PL
2  ks
2 ks
2 ks




Postup

  1. 1

    Olej zohrejeme, pridáme tarhoňu, trošku opražíme a podlejeme vodou. Pridáme papriku rozkrojenú na polovice a zbavené jadrovníka, olúpané rajčiny, prekrojené na štyri kusy a klobásu, pokrájanú na kolieska. Prisolíme, dochutíme a na miernom ohni necháme dusiť. Často miešame a podľa potreby prilievame vodu. Táto tarhoňa má byť po uvarení lepkavá, nie sypká, ako tá, ktorá sa podáva ako príloha. Úplne najlepšia je, ako sa robí nad ohňom v gulášovom kotlíku, tak ako sa asi robí originál na puste.

Diskusia k receptu

evusik
tak o takomto som ani nechyrovala, v tom kotlíku to môže byť super, ale čo už v bytovke? vyskúšam normálne na sporáku :-)
sovka62
Evúšik, dobrá bude aj z kastróla. Kotlík jej akurát pridáva trochu romantiky.
1x lianka
darinocka
Tarhoňu mám veľmi rada.V Prešove ju volajú aj papcun alebo sciranka.Moja priateľka ju občas robieva aj do nedeľňajšej mäsovej polievky,keď sa jej nechce domáce cesto vaľkať a krájať.Jednoducho ho postrúha,nechá presušiť a zavarí.Je to fajn zmena,chutná a rýchla.Vyskúšajte. S klobáskou som ju ale ešte nerobila,určite je super.Ďakujem za inšpiráció ;*)
zdezda
No aké jednoduché a chutné jedlo, 2v1 :-), tarhoňa+lečo, s ryžou som to už robila a chutilo nám, toto sovka mne bude určite viac chutiť, mám inšpiráciu na pondelok :-)
alexdidi
ešte som zabudla dodať: @darinocka , v Prešove sa papcun robí naozaj často, aspoň u nás, je to výborná závarka do polievky...a aj tie kúpené sú fajn, veď nie každý má čas na prípravu domácich cestovín...ako príloha sú však lepšie tie guličky, sú viac suché a skôr docielime to, že nebudú mazľavé...
sovka62
Každý deň nová informácia. Ak som správne pochopila, to čomu sa u nás hovorí strúhanka a niekde inde mrvenička je v Prešove papcún. Veľmi pekné slovo, páči sa mi.
hannah22
takto som ešte cestoviny nerobila ale zmena je život a toto určite skúsim, je to originálne ... :))
stefani11
Ja som to robila dnes,lebo som si zabudla kúpiť rezance do polievky,tak som spravila strúhanku a bolo to celkom dobré.Veď cesto je také isté ako na rezance,len postrúhane.Mala som to rýchlo.Vyvarím ich zvlášť a každý si dá koľko chce.
haston
tarhoňu (nazývam ju sekané minibroky)si robievam, ale radšej mám slovenskú ryžu. tú však málokedy kúpim.
evanaaa
Darinocka, aj ostatní, ja si myslím, že tarhoňa je niečo trochu iné ako strúhanka ( mrvenička ), myslím aj chuťovo, aj na úpravu, i keď to je tiež cestovina. A je to strojová výroba, tá sa doma urobiť nedá. Mimochodom, mám ju aj ja rada, zatiaľ ako prílohu, no ako to tu dáva ježibabka, nemusí byť zlé. Môže sa to ozaj upraviť ako hlavné jedlo, ako rizoto.
evanaaa
Prepáč Sovka, aj Ježibabka, ja som sa pomýlila - opravujem.
babidka
@sovka ....oooo, myslim , ze to bude vyborne "vonkove" jedlo ...:-) myslim tym , ze obligatny gulas a pecene klobasky sa daju nahradit aj tymto, u nas netradicnym , jedlom .Ja osobne nie som gulasova a klobasky mi stacia raz za mesiac - tak pre zmenu by to mohla byt tato papanica na vecerne "ohnikove" posedenie . Ale suhlasim s @evanaaa , sciranka/papcun nie su tarhona . U nas sa sciranke vravi aj "tarte cesto"/ struhane cesto/ a je to zavarka do polievky .Sice- do Presova to mam asi 100 km na zapad , takze ktovie ?
klaura
takáto príprava tarhone sa mi páči, vždy si ju robím ako prílohu na sypko a jem si ju sama ... rodina neľúbi ... :) ale toto by možno aj zjedli keď je tam klobáska ... vyskúšam ... :)
samanka
vyzerá to dobre-keď nie je kotlík, čo keby sa to trocha pripieklo na plyne?
sovka62
Samozrjeme to bude dobré aj na plyne, ale pripekať sa to nemá. Je to skôr také lepkavé a vlhké, podobne ako rizoto (aj keď niekto má rád rizoto sypké).
sovka62
Prepáč, chcela som napísať Samozrejme, ale takto to dopadne, keď sa ruky ponáhľajú viac ako hlava.
sanvean
U nás sa táto tarhoňa volá pastierska tarhoňa a keď do nej pridáte na tenúčko nakrájané zemiačiky, kúsok údenej slaninky, tak vznikne zas iná, ale originálna chuť mňam :o)) ja dávam namiesto klobásky párky :o))
sovka62
Ďakujem, Sanvean, určite vyskúšam aj so zemiakmi a slaninkou. To ju môže len vylepšiť.
altyn
Pani @sovka , dnes som robil fašírky so syrom podľa vašej rady, (v recepte na fašír.roládu) takže na plechu, na papieri. Ale bohužiaľ, syr mi vytiekol a pripekal. Kde som urobil chybu? Prepáčte že Vám píšem k tomuto receptu, no neviem či sa ešte niekedy vrátite k tomu, kde ste to spomínali. A rád by som aby sa moja otázka k Vám dostala. Vopred ďakujem za odpoveď. :-))))))
sovka62
Altyn, ten recept na fašírky pridala Čistinka volal sa Fašírky so syrom a šmyklavým sauátem (neviem či je to úplne presne). Ten syr radí do mäsa pridať nastrúhaný. Ja si mäso vždy meliem sama a tak syr nakrájam na kocky a zomeliem spolu s mäsom. A vtedy mi určite nevyteká.
altyn
Tak neviem, tiež som syr nastrúhal na hrubo, rúru som mal zohriatu na 250... Použil som asi nesprávny syr. Ale ďakujem že ste mi odpovedali. Aj tak je to dobré a chutné :-)))))))
evasik
Proti záhe vyskúšaj ďumbier - zázvor. Je to malý zázrak.
sovka62
A aký ďumbier myslíš, sušený, či čerstvý? A čo s ním treba spraviť? Čaj, či požuť? Naozaj ma to zaujíma, aj dnes som už zožula dva Maaloxy.
sracz
... a prečo nie aj podľa Teba, milá @sovka62 - aj Tvoje dielo dýcha chuťou a vonia dobrotou! Už je v mojej KK a dokonca už aj vytlačený! P.S.: ak môžem poradiť, všade kde môžeš, používaj ďumbier čerstvo postrúhaný; ja ho používam aj do domácich údených klobás (približne 200 ml na 10 kg klobásovej zmesi)! No určite ho nezatracujem aj v práškovom prevedení => predzásyp i zásyp!
sovka62
Feri, používam, čerstvý i sušený, ale do tarhone mi nenapadlo. Nabudúce skúsim, mám rada tú chuť, hlavne čerstvého.
pacik
Milá @sovka62 ale sme si dnes pochutili. Rýchlo uvarené a chutné a tá lepkavosť sa tam priam žiada :-)
sovka62
@pacik , veľmi sa teším, že chutilo, recept je síce okomentovaný, ale tuším ho ešte nikto nevyskúšal.
sovka62
@pacik , veľmi sa teším, že chutilo, recept je síce okomentovaný, ale tuším ho ešte nikto nevyskúšal.
sovka62
Veľmi pekne si to naservírovala, musím si vstúpiť do svedomia, ja aj doma len ako z kotlíka, varechou kôpku na tanier. Ale aj či jedia.....
katka78
K tomuto receptu som sa preklikla z Izkinej Pastierskej pochúťky, kde toho dávala viac (aj šunku, slaninu atď.). Ja som si do tejto verzie, čo je tu, doplnila podľa nej cibuľu a zemiaky a takáto kombinácia je pre mňa TOP. Je to jedno skutočne chutné, sýte a zároveň veľmi jednoduché jedlo, ktoré zvládne aj úplný začiatočník. Kto máte radi tieto suroviny, neváhajte a vyskúšajte, som presvedčená, že si pochutíte :-)
Milá @sovka62 , veľmi pekne ďakujem za recept, v októbri som si toto jedlo varila 4 krát prosím pekne.. neviem ani vysvetliť, že z toľkých ráz ani 1 fotku nemám, asi som bola príliš sústredená na konzum. Skutočne výborné, ďakujem :-)
sovka62
@katka78 , ani ja nemám žiadnu fotku, dokonca ani úvodnú k receptu. Vtedy som bola na Vareche úplný začiatočník a fotky som pridávať nevedela. Ani som sa nepokúšala, obávala som sa, že to bude zložité. Nakoniec sa to poddalo hádam samo, človek sa učí do smrti.
Aj ja som svoj recept vylepšila podľa Izky, pridala som zemiaky, slaninu a šunku nie, keď tam je klobása, a takto mi to chutilo ešte viac. Úplne super je, že recept je variabilný, každý si upraví podľa svojej chuti a máš pravdu, vždy je to veľmi chutné.
katka78
@Sovka62 (17.11.2016 07:10) Tak veru, zemiaky tam veľmi dobre zapasujú. Z mäsa mi tiež stačí len klobása, ani jej netreba veľa, jej chuť je intenzívna, jedlo akurátne ochutí.
janaor
Pridavam aj ja pochvalu,vyborne jedlo.Rychlo uvarene,syte,,idealne pre nas na zimu.Dakujem




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia