Cibuľové bagety fotorecept

zuzananoskova - fotkazuzananoskova, 19. mája 2013

Inšpirovala som sa na tomto krásnom blogu http://nazarboncukagaci.blogspot.sk/2012/05/cibulove-bagety.html Cibuľové bagety robím najmä, ak niekam cestujeme alebo ideme na záhradu k tete Milke, kde opekáme, Zobraziť celý popisInšpirovala som sa na tomto krásnom blogu http://nazarboncukagaci.blogspot.sk/2012/05/cibulove-bagety.html Cibuľové bagety robím najmä, ak niekam cestujeme alebo ideme na záhradu k tete Milke, kde opekáme, varíme guláš a jeme to, čo každý z nás prinesie. Bagety sú naozaj výborné, cibuľové a podľa mňa aj jednoduché na prípravu :-)

Suroviny

2 väčšie
600 g
400 ml
10 g
10 g
podľa chuti




Postup

  1. 1

    Cibuľu očistíme, nakrájame a podusíme. Môžeme pridať aj cukor na skaramelizovanie, niekedy dám, inokedy nie... Necháme vychladnúť. V pôvodnom recepte je uvedené, že cibuľu dáme na servítok, aby sa prebytočný olej vsal. Nikdy som to tak neurobila.

    Cibuľové bagety (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do misy preosejeme múku, pridáme teplú vodu, premiešame a necháme postáť 1/2 hodinu. Potom pridáme sušené droždie, soľ a vychladnutú cibuľu. Poriadne vymiesime. Cesto prikryjeme a dáme na noc do chladničky. Zo začiatku som asi 2-3x použila múku hladkú pšeničnú, no používam už iba špaldovú hladkú. Teraz všetko zamiesim naraz: múku premiešam s droždím a soľou, pridám cibuľu a vodu, premiešam - vymiesim a odložím do chladničky.

    Cibuľové bagety (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Na druhý deň ráno. Je možné zamiesiť ráno a poobede použiť, stačí kysnutie odsledovať ;-)

    Cibuľové bagety (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Cesto opatrne vyberieme na jemne múkou posypaný papier na pečenie a rozdelíme na 3 časti...

    Cibuľové bagety (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ...deliť aj nemusíte, môžete nechať v jednom kuse ako chlieb (aj tak robievam).

    Cibuľové bagety (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Bagety môžete pootočiť - skrútiť a prikryté necháme postáť aj polhodinku. Do rúry vložíme plech a zapneme ju na 230°C.

    Cibuľové bagety (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Potom plech (POZOR S UTIERKOU) vyberieme a opatrne naň dáme bagety s papierom na pečenie a dáme do rúry...

  8. 8

    ...teplotu znížime na 190°C a pečieme asi 25 minút.

    Cibuľové bagety (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Zospodu...

    Cibuľové bagety (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    ..rozkrájaná...

    Cibuľové bagety (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Bagetu môžete ponatierať nátierkami...

    Cibuľové bagety (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    alebo naplniť... pre moju dcéru (alfabio francúzska nátierka a zelenina)

    Cibuľové bagety (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Pre mňa: mozzarella, bazalka a paradajky... alebo len tak napr. ku gulášu je cibuľová bageta úplne dokonalá!!!

    Cibuľové bagety (fotorecept) - obrázok 13

Diskusia k receptu

elysa
sú krásne, aj ja ich robievam podľa čistinky, sú výborné...
zuzananoskova
Áno, prvotný recept je od Čistinky a od nej ho "prevzala" Ela a od nej ja. Musím nazrieť aj k Čistinke :-)
havino
máš ich ukážkové, pekne sa ti podarili, aj ja ich robievam od čistinky, niekedy ich nemám pekne nafúknuté, ako bežné bez cibule, predsa tá cibuľa je mastná a to ju aj dávam na servítku a na to, že sú z čistej špaldovej krásne ti podrástli, veľmi pekne spracovaný recept.
zuzananoskova
Havino, musím povedať veľmi dobrý postreh!!!: niekedy zo špaldovej múky podrastú a inokedy nie ;-)
havino
@zuzanka , dakujem, už ich mám odpečené nejaký ten kúsok a zo špaldovej už len viac, ako menej. Už ale pridávam do nej celozrnnú, ražnú, aj tri druhy múk, kludne. Ak pečieš z čistej špaldovej, neprekladaj si ich na horúci pekáč, daj si ich na papier na plechu podkysnúť a tak vlož do vyhriatej rúry. uvidíš, že sa ti viac ešte podvihnu. Ale tieto máš úplne, že ukážkové, naozaj a na to, že je v nich mastná cibuľa a čistá špalda, ktorá nie moc rada v rúre kysne,ako bežná múka, sú krásne. Ich chuť je fantastická, doporučujem tento tvoj receptík.
havino
a nádobu s vodou do rúry určite, vyskúšaj
luss44
no priam sa núkajú k zahryznutiu, také sú krásne :) ukladám, vyskúšam, na budúci víkend bude opekačka, s týmto si určite šplhnem :))
zuzananoskova
Luss44: na 110% si týmito bagetami šplhneš ;-) Havino: bagety, pečivo, chlieb, sladké i slané nekupujem, pečiem všetko doma :-) Tiež kombinujem špaldovú múku hladkú aj celozrnnú, ražnú jemne mletú a ražnú celozrnnú, používam aj v kombinácii s pohánkovou, ďakujem za postrehy :-)
elena
No, práve mi ešte podkysujú na plechu a čakajú na vloženie do rúry. A ja čakám, čo z toho bude. Som zvedavá.
55klara
Ahojte, tak pomaly sa tu "zabývavam" aj ja a skúšam :) Tieto bagetky som skusila v sobotu... a len sa tak po nich zaprašilo. Robila som z celozrnnej múky, ale asi ich musím trochen dlhšie nechať piecť, lebo boli vnútri vlhké, ale to sa ešte dotiahne. Inak sú chuťovo úžasné. Prajem veľa dobrých receptíkov.
jojkap
Ahoj Zuzka, chystám sa na ne dnes. Čo znamená kysnutie odsledovať? Koľko by to malo byť? Neviem, či vydržím čakať celú noc... :-))
luss44
tak dnes som vyskúšala tieto bagety, cibuľu som si skaramelizovala s trstinovým cukrom, pridala som k špaldovej múke aj 1/3 pšenič.hladkej. Nevydržala som a z polovice cesta som už po vykysnutí upiekla 2 bagety, ktoré sú úúúúžasné, s chuťou opraženej cibuľky, no proste mňamka. Druhá polovica cesta čaká prikrytá v komore na raňajšie pečenie. Určite ich budem piecť častejšie. Vďaka za recept.
xnikix
Hneď by som si dala také čerstvé bagetky. V najbližšej dobe vyskúšam :)
zuzananoskova
55klara: ak robím bagety z celozrnnej múky, je potrebné ich nechať vychladnúť, lebo môžu pôsobiť dojmom, že vo vnútri sú vlhké ;-) Jojkap: kysnutie som myslela, ak by si nedala cesto na noc do chladničky a robila to v priebehu dňa. Aspoň 1-2x by malo zväčšiť svoj objem. Luss44: som rada, že chutilo. Ja ich niekedy robím aj bez cibule alebo pridám nastrúhanú mrkvu či hokaido tekvicu ;-) A už som ich piekla aj vcelku = nerozdelila som na 3 bagety, ale piekla ao chlieb. Xnikix: určite vyskúšaj, neoľutuješ :-)
tamik
aj ja som ich dnes mala k obedu...skvelý recept :)
luss44
rada pripomeniem tento rcp, toto sú najlepšie bagety pre nás, cibuľka im dáva skvelú chuť, odporúčam vyskúšať. Dnes znova upečené.


luss44
Rada pripomeniem tento rcp, bagety su skvelé, piekla som ich opäť cez víkend na grilovačku


1x haji




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia