Cibuľové bagety (fotorecept)

Autor receptu: zuzananoskova

Inšpirovala som sa na tomto krásnom blogu http://nazarboncukagaci.blogspot.sk/2012/05/cibulove-bagety.html Cibuľové bagety robím najmä, ak niekam cestujeme alebo ideme na záhradu k tete Milke, kde opekáme, varíme guláš a jeme to, čo každý z nás prinesie. Bagety sú naozaj výborné, cibuľové a podľa mňa aj jednoduché na prípravu :-)

Postup

  1. Cibuľu očistíme, nakrájame a podusíme. Môžeme pridať aj cukor na skaramelizovanie, niekedy dám, inokedy nie... Necháme vychladnúť. V pôvodnom recepte je uvedené, že cibuľu dáme na servítok, aby sa prebytočný olej vsal. Nikdy som to tak neurobila.
  2. Do misy preosejeme múku, pridáme teplú vodu, premiešame a necháme postáť 1/2 hodinu. Potom pridáme sušené droždie, soľ a vychladnutú cibuľu. Poriadne vymiesime. Cesto prikryjeme a dáme na noc do chladničky. Zo začiatku som asi 2-3x použila múku hladkú pšeničnú, no používam už iba špaldovú hladkú. Teraz všetko zamiesim naraz: múku premiešam s droždím a soľou, pridám cibuľu a vodu, premiešam - vymiesim a odložím do chladničky.
  3. Na druhý deň ráno. Je možné zamiesiť ráno a poobede použiť, stačí kysnutie odsledovať ;-)
  4. Cesto opatrne vyberieme na jemne múkou posypaný papier na pečenie a rozdelíme na 3 časti...
  5. ...deliť aj nemusíte, môžete nechať v jednom kuse ako chlieb (aj tak robievam).
  6. Bagety môžete pootočiť - skrútiť a prikryté necháme postáť aj polhodinku. Do rúry vložíme plech a zapneme ju na 230°C.
  7. Potom plech (POZOR S UTIERKOU) vyberieme a opatrne naň dáme bagety s papierom na pečenie a dáme do rúry...
  8. ...teplotu znížime na 190°C a pečieme asi 25 minút.
  9. Zospodu...
  10. ..rozkrájaná...
  11. Bagetu môžete ponatierať nátierkami...
  12. alebo naplniť... pre moju dcéru (alfabio francúzska nátierka a zelenina)
  13. Pre mňa: mozzarella, bazalka a paradajky... alebo len tak napr. ku gulášu je cibuľová bageta úplne dokonalá!!!