Cibuľové bagety (fotorecept)
Autor receptu: zuzananoskova
Inšpirovala som sa na tomto krásnom blogu http://nazarboncukagaci.blogspot.sk/2012/05/cibulove-bagety.html Cibuľové bagety robím najmä, ak niekam cestujeme alebo ideme na záhradu k tete Milke, kde opekáme, varíme guláš a jeme to, čo každý z nás prinesie. Bagety sú naozaj výborné, cibuľové a podľa mňa aj jednoduché na prípravu :-)
Postup
- Cibuľu očistíme, nakrájame a podusíme. Môžeme pridať aj cukor na skaramelizovanie, niekedy dám, inokedy nie... Necháme vychladnúť. V pôvodnom recepte je uvedené, že cibuľu dáme na servítok, aby sa prebytočný olej vsal. Nikdy som to tak neurobila.
- Do misy preosejeme múku, pridáme teplú vodu, premiešame a necháme postáť 1/2 hodinu. Potom pridáme sušené droždie, soľ a vychladnutú cibuľu. Poriadne vymiesime. Cesto prikryjeme a dáme na noc do chladničky.
Zo začiatku som asi 2-3x použila múku hladkú pšeničnú, no používam už iba špaldovú hladkú. Teraz všetko zamiesim naraz: múku premiešam s droždím a soľou, pridám cibuľu a vodu, premiešam - vymiesim a odložím do chladničky.
- Na druhý deň ráno. Je možné zamiesiť ráno a poobede použiť, stačí kysnutie odsledovať ;-)
- Cesto opatrne vyberieme na jemne múkou posypaný papier na pečenie a rozdelíme na 3 časti...
- ...deliť aj nemusíte, môžete nechať v jednom kuse ako chlieb (aj tak robievam).
- Bagety môžete pootočiť - skrútiť a prikryté necháme postáť aj polhodinku. Do rúry vložíme plech a zapneme ju na 230°C.
- Potom plech (POZOR S UTIERKOU) vyberieme a opatrne naň dáme bagety s papierom na pečenie a dáme do rúry...
- ...teplotu znížime na 190°C a pečieme asi 25 minút.
- Zospodu...
- ..rozkrájaná...
- Bagetu môžete ponatierať nátierkami...
- alebo naplniť... pre moju dcéru (alfabio francúzska nátierka a zelenina)
- Pre mňa: mozzarella, bazalka a paradajky... alebo len tak napr. ku gulášu je cibuľová bageta úplne dokonalá!!!