Chutné praclíky(fotopostup)

mariaklara - fotkamariaklara, 5. decembra 2010

Recept na tieto praclíky som dlhšie zháňala, a nakoniec som ho získala od blízkej osoby, od mojej švagrinej. Teraz ich robievam na každú rodinnú Zobraziť celý popisRecept na tieto praclíky som dlhšie zháňala, a nakoniec som ho získala od blízkej osoby, od mojej švagrinej. Teraz ich robievam na každú rodinnú oslavu, urobím ich aj na Vianoce, Silvester sa bez nich tiež nezaobíde, lebo sladkého bude až, až.

80 minút
príprava
6-9 minút
na 150 °C

Suroviny

500 g
250 g, (palmarín)
180 g
250 ml
1 ks, (amónium)
1 KL




Postup

  1. 1

    Všetko spolu zmiesime a vypracujeme hladké cesto, na 2 hod. odložíme do chladničky. Po častiach odoberáme z cesta, na pomúčenej doske rozvaľkáme na hrúbku asi 4mm a vykrajujeme praclíky.

    Chutné praclíky(fotopostup) - obrázok 1
  2. 2

    Praclíky ukladáme na plech vystlatý papierom na pečenie, (alebo môžeme použiť fóliu na pečenie). Potrieme posoleným vajíčkom a pečieme vo vyhriatej rúre 6-8 min. pri 150° teplote.

    Chutné praclíky(fotopostup) - obrázok 2

Diskusia k receptu

marienka44
@Mariaklara ,asi sa to vykrajuje so specialnou formickou, len si domyslam. Ja som ju mala z Madarska, ale sa pokazila, musim kupit.Pracliky sa posypaju syrom alebo tie sulkane len slanou bielkovou polevou, tu to chýba.
sovka62
@marienka , keď dávam syr do cesta, ani ja už neposýpam. Len mám ešte otázku: @mariaklara , aký balíček salajky? Už som mala päť, aj desať gramový. Doteraz som robila bez salajky, ale s ňou by určite krásne naskočili.
katamama
Recept poznám ale bez tej salajky. Nenadskočia príliš, neroztiahnú sa?
jaroslava31
Robím to bez smotany a salajky dám len kávovú lyžičku rozpustenú v troche mlieka. Praclíky posypávam celým makom, ďalšie sezamom a posledné s rascou. Naskočia a nemenia tvar.
abend
Poznám tento recept, často praclíky robím, salajky tam dávam 2dkg, rozdiel v mojom recepte je v množstve syra, 30dkg eidamu, 20 dkg postrúham do cesta, 10 dkg na posypani. Syr bambino som zatiaľ nepoužila.
abend
A ešte upresnenie, bez salajky nie sú krásne nadýchané, nevyskočia veľmi, neroztiahnu sa sú jednoducho krásne.
marienka44
@abend , nerozumiem poslednej Tvojej vete. Tak treba salajku alebo nie? Aj ja mam recept, kde ide 200 g eidamu do cesta a 100 g na posypanie. Mam recept este , ked som pracovala, od kolegýň.
zdezda
vyskúšam, môžem namiesto salajky dať jedlú sódu?
mariaklara
marienka44, aj ja mám tú formičku z Maďarska, mala som ju pokazenú, kúpila som si novú na výstave v NR, manžel mi opravil tú prvú ,teraz mám rezervu, chcela som len povedať, že dá sa zohnať. Ak by si mala problém, ozvi sa, zoženiem ti ju. sovka 62, salajku kupujem v Jednote, volá sa to Jelenia soľ SALAJKA 20 g. katamama, určite nenadskočia ani sa nerostiahnu. abend, vyskúšaj s bambínom, uvidíš. zdezda, to som neskúšala, ja ich robím, tak ako som napísala. Ak ich niekto budete robiť,napíšte mi odkaz, trebárs sem. Ďakujem!
tothka
Formičku mám už dlhé roky a dávno som ju nepoužila, určite vyskúšam. Receptík je super, aspoň sa mi zdá byť. Vyskúšam, uvidím.
vierik
Formičku som si kúpila dnes v A-Z tku,domáce potreby.
pivonka
Ahoj, @Mariaklara ! Keď si zverejnila svoj recept, nič som nekomentovala ani nesľubovala, len som si ho uložila do KK, lebo sa mi páčil. Dnes som ho vyskúšala a môžem povedať, že je vynikajúci, pečivko je krehké, necítim v ňom prebytok tuku, odporúčam všetkým!!! Vzhľadom na to, že ho chystám do cesty, nerobila som praclíky ale tyčinky, aby zabrali menej miesta. Dúfam, že chvíľu vydržia byť takého chutné.
mariaklara
@pivonka , prepáč, že som ti neodpovedala skôr, teší ma, že ti chutili. Myslím, že nestratili na chuti ani po niekoľkých dňoch. Je to vďačné pečivko. Želám ti všetko dobré.
pivonka
Na chuti nestratili, na dovolenke dobre poslúžili. Časť som dala aj zamraziť a aj tie sú výborné.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia