Foto: paploska
Nepamätám si odkiaľ ju mám, ale patrí k našim najobľúbenejším jesenným polievkam. Tá najdôležitejšia ingrediencia je tekvicový olej, ak ho nemáte nevarte :-)
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Očistenú tekvicu (to mi trvá najdlhšie) a mrkvu nastrúhame na väčšie rezance, ja do mixéra pridávam rovno aj cibuľu a spolu krátko restujem na slnečnicovom oleji.
-
2
Do hrnca pridám 2 l hovädzieho vývaru (používam bio alnatura hovädzí bujón z dm- ka), osolím, okorením a nechám variť do mäkka. Zelenina je za cca 20 min. uvarená. Zmixujem a dochutím ešte soľou, bielym korením a rascou. Do uvarenej polievky pridám 2 lyžice vínneho octu (môže byť aj biely aj červený) a asi 100 ml sójovej smotany alpro na varenie. Ak máte intoleranciu nemusíte pridávať žiadnu smotanu. ak nemáte môžete aj 33% a bude to super :-)
-
3
Pečivo (ja používam špaldový biely chlieb) si namočím do vyšľahaného vajíčka s 2 lyžicami sójovej smotany a opečiem ho na Ghee masle. Pridám do polievky spolu s pár kvapkami tekvicového oleja, ktorý chuť príjemne zvýrazní. Dobrú chuť. U nás vydrží len krátko....
Takze ano, varit i bez dynoveho oleje.
Krome toho i kdyby byla jen uvarena dyne se smetanou, je to krem doslova slastny.