Chutná tekvicová polievka

paploska - fotkapaploska, 18. októbra 2012
Chutná tekvicová polievka
Foto: paploska

Nepamätám si odkiaľ ju mám, ale patrí k našim najobľúbenejším jesenným polievkam. Tá najdôležitejšia ingrediencia je tekvicový olej, ak ho nemáte nevarte :-)

20 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

800 g
1 ks
2 ks čerstvá
2 lyžica
1 lyžica
2 l
štipka
štipka
100 ml
2 lyžice
1 ks
štipka




Postup

  1. 1

    Očistenú tekvicu (to mi trvá najdlhšie) a mrkvu nastrúhame na väčšie rezance, ja do mixéra pridávam rovno aj cibuľu a spolu krátko restujem na slnečnicovom oleji.

    Chutná tekvicová polievka  - obrázok 1
  2. 2

    Do hrnca pridám 2 l hovädzieho vývaru (používam bio alnatura hovädzí bujón z dm- ka), osolím, okorením a nechám variť do mäkka. Zelenina je za cca 20 min. uvarená. Zmixujem a dochutím ešte soľou, bielym korením a rascou. Do uvarenej polievky pridám 2 lyžice vínneho octu (môže byť aj biely aj červený) a asi 100 ml sójovej smotany alpro na varenie. Ak máte intoleranciu nemusíte pridávať žiadnu smotanu. ak nemáte môžete aj 33% a bude to super :-)

    Chutná tekvicová polievka  - obrázok 2
  3. 3

    Pečivo (ja používam špaldový biely chlieb) si namočím do vyšľahaného vajíčka s 2 lyžicami sójovej smotany a opečiem ho na Ghee masle. Pridám do polievky spolu s pár kvapkami tekvicového oleja, ktorý chuť príjemne zvýrazní. Dobrú chuť. U nás vydrží len krátko....

Diskusia k receptu

branka
...ale varte aj bez tekvicoveho oleja, je vyborna aj bez neho...:-)
soncya
hokkaido tekvice nie je nutné šúpať. pekne sa uvarí do mäkka aj so šupkou. a @branka má pravdu, je fakt výborná aj bez oleja.
mijaita
Dynovych polevek - receptu mam vic nez dost ruznych, vybrane tak, ze kazda je necim vyjimecna a zajimava. Ano, jedena z nich je s dynovym olejem. Ale deset bez. On se ten olej take nehodi ke vsemu.
Takze ano, varit i bez dynoveho oleje.
Krome toho i kdyby byla jen uvarena dyne se smetanou, je to krem doslova slastny.
2254_1348559633 - profilový obrázok
goe
goe
Ja polievku z tekvice hokkaido na jeseń robím často. Z tekvice vyberiem len semienka a uvarím aj so šupou, cibuľou, po uvarení v tlakvom hrnci /cca 10 min./potom rozmixujem, pridám šlahačku rozmiešanú s trochou solamylu a nastrúham muškátový orech. K tomu nasucho opečiem tekvicové semienka. Je super.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia