Chrumkavé zemiakovo-oškvarkové pampúšiky fotorecept

eviana - fotkaeviana, 23. novembra 2013
Chrumkavé zemiakovo-oškvarkové pampúšiky (fotorecept)
Foto: eviana

Ďalšia variácia na zemiakové cesto...raz dva hotové, bez kysnutia - zvonka chrumkavé, vo vnútri vláčne... výborné k vínu, či len tak na chrumkanie :) Zobraziť celý popisĎalšia variácia na zemiakové cesto...raz dva hotové, bez kysnutia - zvonka chrumkavé, vo vnútri vláčne... výborné k vínu, či len tak na chrumkanie :) Taktiež vhodné k mliečnym polievkam.

70
porcií
10 minút
príprava
15 minút
na 200 °C

Suroviny

800 g
200 g
1,5 ČL
250-300 g
1 ks na potretie
 na vymastenie pekáča
 na posypanie pekáča
posýpky:




Postup

  1. 1

    Uvaríme si zemiaky v šupke. Najlepšie deň vopred.

    Chrumkavé zemiakovo-oškvarkové pampúšiky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    ...zemiaky ošúpeme

    Chrumkavé zemiakovo-oškvarkové pampúšiky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    ...nastrúhame na jemnom strúhadle, pridáme múku a soľ. Ak máte pocit, že cesto potrebuje ešte múku (záleží od druhu zemiakov) opatrne prisypte, kým sa cesto pekne spojí.

    Chrumkavé zemiakovo-oškvarkové pampúšiky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ...vypracujeme na kompaktnú masu - žiadne veľké miesenie, len nech sa všetko spojí do jedného celku.

    Chrumkavé zemiakovo-oškvarkové pampúšiky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ...rozvaľkáme cesto na pomúčenú dosku, v mojom prípade podložku. Treba dostatočne podsypať múkou, cesto sa dosť lepí.

    Chrumkavé zemiakovo-oškvarkové pampúšiky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ...na cesto rozotrieme pomleté oškvarky

    Chrumkavé zemiakovo-oškvarkové pampúšiky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ...zrolujeme ako roládu

    Chrumkavé zemiakovo-oškvarkové pampúšiky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ...roládu preložíme na tretiny

    Chrumkavé zemiakovo-oškvarkové pampúšiky (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    ...nečakáme, hneď rozcapkáme

    Chrumkavé zemiakovo-oškvarkové pampúšiky (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    ...rozvaľkáme na kvázi obdĺžnik cesta

    Chrumkavé zemiakovo-oškvarkové pampúšiky (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    ...a skladáme ako pri pagáčoch

    Chrumkavé zemiakovo-oškvarkové pampúšiky (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    - najprv horizontálne na tretiny

    Chrumkavé zemiakovo-oškvarkové pampúšiky (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    ...potom opäť na tretiny (ako sme zložili aj roládu) Tento postup zopakujeme ešte aspoň raz, ja som prekladala trikrát.

    Chrumkavé zemiakovo-oškvarkové pampúšiky (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    ...cesto rozvaľkáme a vykrajujeme svoje obľúbené geometrické tvary, ja som dnes zvolila klasické kolieska :)

    Chrumkavé zemiakovo-oškvarkové pampúšiky (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    ...plech si vymastíme (ak máte kačaciu alebo husaciu masť, vymastite plech ňou, vtedy to je to pravé mňam :) ... vymastený plech jemne posypeme soľou a ukladáme naň kolieska

    Chrumkavé zemiakovo-oškvarkové pampúšiky (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    ...kolieska potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme ľubovolnou posýpkou

    Chrumkavé zemiakovo-oškvarkové pampúšiky (fotorecept) - obrázok 16
  17. 17

    ...z krajových zvyškov som spravila takéto "štangličky"

    Chrumkavé zemiakovo-oškvarkové pampúšiky (fotorecept) - obrázok 17
  18. 18

    ...upečené do červena a chrumkava

    Chrumkavé zemiakovo-oškvarkové pampúšiky (fotorecept) - obrázok 18
  19. 19

    ...degustačná porcia :)

    Chrumkavé zemiakovo-oškvarkové pampúšiky (fotorecept) - obrázok 19

Diskusia k receptu

elef
mas ich pekne,isto su aj chutne....5*
sracz
... kvartakord nádhery, vôní, chutí a pohľadov, @eviana šikovná a milá, dokonca ako zátišie s tokajským! V mojom prípade, opäť oživenie nostalgických spomienok na *d*o*b*y* dávno minulé, ale krásne a vždy, napriek pribúdajúcemu "striebru" vo vlasoch, príjemne "zlaté"! -:)))
pusta
@eviana milá, zemiaky na tisíc možných spôsobov a sú z nich neskutočné dobroty...pridaním oškvarkov si z obyčajného zemiakového cesta spravila lahôdku a to veľmi variabilnú, ktorá príde vhod vždy a každému z nás.
dakujem za perfektný recept za 5*
modrykamen
Tak toto je recept zay všetky drobné (v peňaženke mam aj mince vyšších hodnôt). Toto sa podobá na recepty mojej starkej. Bravó...
luss44
takéto slané maškrty zbožňujem, vyzerajú dobre chrumkavo :) uložím a vyskúšam
elysa
takéto dobroty aj u nás idú na odbyt... zemiakové cesto je parádne... aj ten tokaj je super- moje obľúbené :)) recept ukladám a isto vyskúšam...
eviana
@elef , ďakujem za slová uznania... naozaj sú veľmi chutné :)
eviana
Milý @sracz , ďakujem za Tvoje milé slová, rada som Ti trošku spomieny oprášila... som presvedčená o tom, že sú to spomienky pekne, usmievavé a pohodové... :)
eviana
@pusta milá, vďaka za pochvalný komentár, spravila si mi radosť :)
eviana
@modrykamen , viem ako to myslíš, je to naozaj recept za pár drobných...zakiaľ máme zemiaky - náš druhý chlieb, dobre je :)
Mám radosť, že sa Ti môj recept páči a som hrdá, že Ti pripomenul kuchyňu Tvojej starkej... ďakujem za milé slová :)
eviana
@luss44 , ďakujem za milý komentár, budem rada ak vyskúšaš a verím, že Ťa ani tento môj recept nesklame... budem v očakávaní správ ako chutilo :)
eviana
@elysa , som veľmi rada, že som Ti "trafila do nôty". Aj ja mám veľmi rada zemiakové cesto, je nesmierne variabilné, chutné a vďačné. Budem rada ak vyskúšaš a ešte radšej ak bude chutiť :) Ďakujem :)
elixir
Veľmi pekné... možno miesto oškvariek by sa dali použiť oriešky. :)
eviana
@elixir , ďakujem... miesto oškvarkov môžeš použiť čo len chceš, aj oriešky, fantázii sa medze nekladú... budem sa tešiť na Tvoje kreatívne posuny tohto základného receptu, Ty isto niečo skvelé vymyslíš :)
izabella929
úplne skvelé chrumkanie k vínku.-)robievam tieto výborné pagáčiky , sú vešmi chutné.-)))
ancicka
ja so zemiakovým cestom rada robím a aj na sladko je výborné kk
garanco
Vyzerajú na okamžité zahryznutie! Príležitostne vyskúšam.
Rada: keď robím zemiakovú roládu, tak cesto vaľkám na papieri na pečenie (a škvarky rozotreté na ceste posolím, okorením) a papier mi pomôže aj pri skrúcaní - rolovaní.
eviana
@izabella929 , ďakujem za milý komentár, ale asi si neprečítala poriadne recept Izabelka, nejde o žiadne pagáčiky, aj keď na prvý pohľad sa na ne podobajú, preto som ich nazvala pampúšiky. Na rozdiel od pagáčikov netreba čakať na vykysnutie cesta, ani ho netreba nejak extra miesiť, stačí suroviny spojiť dohromady.
Pozrela som si Tvoje krehké škvarkové pagáčiky zo zemiakového cesta, lebo mi v prvom momente až zle prišlo, že som Ťa nechtiac "vykradla". To by ma veľmi mrzelo. Takýto recept ešte na vareche nebol, preto som ho aj pridala. Ale k tomu fajnému vínku by veru bodli aj tie Tvoje, vyzerajú krásne chrumkavo :)
eviana
@ancicka , pravdu máš veru zemiakové cesto je skvelé na slano, aj na sladko, tiež s ním veľmi rada robím :)
eviana
@garanco , ďakujem za slová uznania, budem rada ak vyskúšaš.
Ďakujem aj za skvelú radu. Robievam toto cesto aj ako roládu, ale po zrolovaní krájam na kolieska, vcelku som ešte nepiekla, za pokus to stojí :)
havino
toto si tak dobre vymyslela. U nás ked zostane zemiaková kaša, varené zemiaky, nevyhadzujem, na druhý den do nich múky, soli, ja aj vajce dávam, v ruke malé placky, posúšky ich voláme, na panvici opečiem, maslom potriem, no veru niekedy ked je na veľká chuť, lepšie ako zákusok, či už na večeru, alebo len tak z chuti do ruky. Tieto tvoje sú iný level veru, viem si ich chuť predstaviť. Škvarky mám, pomeliem a určite upečiem. Vieš čo ma napadlo? čo tak fiknúť trošku prášku do pečiva do cesta? pre istotu uložím, až nezabudnem.
eviana
@havino , k tomuto receptu som sa dostala ako slepá kura k zrnu, som raz prehnala množstvo surovín na výrobu gnocchi-ov a nechcela sa mi robiť gnocchi pre celý chotár, tak som švacla cesto do chladničky, že zajtra s ním niečo vymyslím a napadlo mi toto. Skvelé je na ňom to minimum práce, že len tak všetko scápem dokopy raz dva, ale pridať prášok do pečiva by sa kľudne mohlo, veď opáč a daj vedieť, čo to zrobilo. Budem sa tešiť na Tvoje dojmy :)
jerica
@eviana hm, to muselo chrumkať, a tá vôňa, tá sa určite plazila okolo nosa :-) Len tie oškvarky .
eviana
@jerica , ďakujem za Tvoje milé slová... to vieš, zakiaľ je človek zdravý, tak nejaký ten oškvarok nerieši... raz za čas :) Ale @elixir tu hodila do pléna skvelý nápad nahradiť oškvarky orieškami... a to môže byť veeeelice chutné :)
mariamka
krasna fotka, uz z nej vonia vianocna pohoda :)) a chrumkaciky zo zemiakoveho cesta z oskvarkami?? krasa, normalne, na zjedenie :))
eviana
@mariamka , ďakujem za usmievavý komentár :) Ani mi nevrav, že Vianoce... zaseky budem o rok staršia :)))
eviana
@jerica , raz za čas robievam doma - tie sú úplne že najlepšie, ale pár krát som kúpila tu v Šamoríne v mäsiarstve pri synagóge a boli naozaj výborné :)
janger
Juj, ludia moji mili, robite mi tu na Vareche taku chut na tie oskvarky...Kde ich ja uz len zoberiem ;-). Aj ty, @evianka , upiekla si taku chutnu, vonavu , chrumkavu maskrtu :-).
eviana
@garanco , rada som sa pozrela, vyzerá to naozaj zaujímavo aj týmto spôsobom :)
eviana
@janger , napis mi adresu do TS, nejake Ti poslem :) Ďakujem za milý komentár :)
janger
@evianka , ty si moc mila, dakujem za ochotu :-). Vazim si to, velmi. Ale ja strasne nerada ludi zatazujem :-). To sa vzdy spolieham, ze ked pojdem na Slovensko, tak si takyto uzkoprofilovy tovar donesiem....A inac sa musim zaobist ;-))). Pa-pa.
eviana
@janger , Janielka, rozumiem Ti veľmi dobre, tiež nerada zaťažujem ľudí, ale ak by si si to predsa rozmyslela, pokojne pošli dymové signály :)
janger
@evianka , Evka mila, este raz dakujem za ochotu. A tak pekne, ako ty, ma este nikto nepomenoval - Janielka :-))).
nesi
eviana pekný recept a píšeš že aj dobrý , idú vianoce tak vyskúšam :-D dík zaň




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia