Chrumkavé zemiakovo-oškvarkové pampúšiky (fotorecept)
Autor receptu: eviana
Ďalšia variácia na zemiakové cesto...raz dva hotové, bez kysnutia - zvonka chrumkavé, vo
vnútri vláčne... výborné k vínu, či len tak na chrumkanie :) Taktiež vhodné k mliečnym
polievkam.
70 porcií |
10 minút príprava |
15 minút na 200 °C |
Postup
- Uvaríme si zemiaky v šupke. Najlepšie deň vopred.
- ...zemiaky ošúpeme
- ...nastrúhame na jemnom strúhadle, pridáme múku a soľ. Ak máte pocit, že cesto potrebuje ešte múku (záleží od druhu zemiakov) opatrne prisypte, kým sa cesto pekne spojí.
- ...vypracujeme na kompaktnú masu - žiadne veľké miesenie, len nech sa všetko spojí do jedného celku.
- ...rozvaľkáme cesto na pomúčenú dosku, v mojom prípade podložku.
Treba dostatočne podsypať múkou, cesto sa dosť lepí.
- ...na cesto rozotrieme pomleté oškvarky
- ...zrolujeme ako roládu
- ...roládu preložíme na tretiny
- ...nečakáme, hneď rozcapkáme
- ...rozvaľkáme na kvázi obdĺžnik cesta
- ...a skladáme ako pri pagáčoch
- - najprv horizontálne na tretiny
- ...potom opäť na tretiny (ako sme zložili aj roládu)
Tento postup zopakujeme ešte aspoň raz, ja som prekladala trikrát.
- ...cesto rozvaľkáme a vykrajujeme svoje obľúbené geometrické tvary, ja som dnes zvolila klasické kolieska :)
- ...plech si vymastíme (ak máte kačaciu alebo husaciu masť, vymastite plech ňou, vtedy to je to pravé mňam :) ... vymastený plech jemne posypeme soľou a ukladáme naň kolieska
- ...kolieska potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme ľubovolnou posýpkou
- ...z krajových zvyškov som spravila takéto "štangličky"
- ...upečené do červena a chrumkava
- ...degustačná porcia :)