Chrumkavé orechové sušienky fotorecept

zdenula - fotkazdenula, 17. decembra 2012
Chrumkavé orechové sušienky (fotorecept)
Foto: zdenula

Recept je inšpirovaný našou kolegyňou @margaretka28 :-) Len je trošku pozmenený, ona mala štangličky, ja som si receptík pozmenila aby to boli sušienky. :-) Zobraziť celý popisRecept je inšpirovaný našou kolegyňou @margaretka28 :-) Len je trošku pozmenený, ona mala štangličky, ja som si receptík pozmenila aby to boli sušienky. :-) Sú naozaj dobré, budú chutiť ako dospelému tak i detskému mlsnému jazýčku. :-)

60-100 minút
príprava
60 (+,-) minút
na 150-100 °C

Suroviny

100 g
100 g
1 ks
Poleva:
1 ks
150 g




Postup

  1. 1

    Zoberieme si misku a zomelieme 100g orechov (príp. ak máme kúpené už pomleté). Pomleté orechy vysypeme do misky.

    Chrumkavé orechové sušienky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pridáme 100g práškového cukru.

    Chrumkavé orechové sušienky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Rozbijeme si vajíčko a do misky pridáme 1 bielok z vajíčka. Žĺtok si môžeme odložiť do pohárika a dať do chladničky na neskoršie použitie, alebo vyhodiť.

    Chrumkavé orechové sušienky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Cesto si spracujeme do hnedkastej hrudky. Odporúčam nejaké igelitové rukavice, môže sa to lepiť... Ak je cesto príliš lepkavé, pridávame pomleté orechy alebo práškový cukor dovtedy, dokedy sa cesto neprestane lepiť - lebo lepkavé cesto je dosť ťažké rozvaľkať. Namiesto múky na posypanie pracovnej dosky kde budeme cesto vaľkať, použijeme práškový cukor.

    Chrumkavé orechové sušienky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Najlepšie je cesto v práškovom cukre obaliť, aby sa pri vaľkaní príliš nelepilo.

    Chrumkavé orechové sušienky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Cesto si rozvaľkáme. Nie na príliš tenké, ani príliš hrubé.

    Chrumkavé orechové sušienky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Konce potom môžeme pomocou nožíka upraviť aby boli zarovnané - ja som ich úplne odrezala (ak sa natrú polevou, tiež sa môžu dať zapiecť).Následne narežeme na obdĺžničky. Urobíme polevu s jedného vaječného bielka a 150g práškové cukru ktoré spolu zmiešame. Nešľahať! Len zmiešať aby sa cukor a bielko spojili. Potom polevou natrieme cesto.

    Chrumkavé orechové sušienky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Obdĺžničky postupne prenesieme pomocou noža na papierom vyložený plech (kľudne aj nerovnomerne) . Pečieme na 150°C a keď sa obdĺžniky cesta začnú zdvíhať, znížime na 100°C a necháme už len dosušiť. Po pol hodinke skúsime pichnúť nožom, a keď budú minimálne 3 sušienky chrumkavé (suchšie), rúru vypneme a plech so sušienkami necháme v rúre ešte aspoň pol hodinku.

    Chrumkavé orechové sušienky (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Dobrú chuť. :-)

    Chrumkavé orechové sušienky (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

mata3636
Môže to byť dobré, ale príliš vábne to nevyzerá, sorry. Narezané máš obdĺžničky, na plechu všelijaké pokrútence a na hlavnej fotke mi to pripomína sójové plátky, nič v zlom. Ja mám rada, ked je pečivo pekné, chutné aj na pohľad ;-)
altana
Ozaj cudne.snaha asi bola. Nabuduce daj nieco vabnejsie. Asi len zacinas.drzim palce!!!
martamm
zdenula, chuťovo sú určite vynikajúce podľa surovín, ale tiež som si všimla, že na plechu máš tyčinky a nakoniec si upiekla nejaké pľacky, alebo čo to vlastne je, škoda, pokazilo to celkový dojem. Dúfam, že ťa moje slová neodradia od pečenia. je to len môj názor...
zdenula
@mata3636 , @altana , @martamm - Práveže to tak malo byť. :-) Najskôr sú to obdĺžničky, no v rúre sa to vlastne "rozplacne" a sú to sušienky. Je to tak naschvál, a nie, neodradili ma vaše slová, poznám svoje recepty. ;-)
evanaaa
Myslím, že cesto je podobné ako na laskonky alebo pusinky, čiže tá chuť (dobrá) zostáva, možno ak by s arobili kôpky a tie sa trochu roztiekli, bolo by to vzhľadnejšie. Doma sa to poje, ale neviem, či by to aj hostí lákalo. Ale ako píšem, určite sú chutné a tebe sa páčia, to je hlavné.
evanaaa
A ešte niečo - ak by si to narezala a natrela priamo na plechu, mala by si menej práce.
zdenula
@evanaaa - Áno, tiež som rozmýšľala nad kruhmi, asi to tak spravím, tiež mi to nepripadá najkrajšie... Hostí by to lákalo, keby nevedeli ako to vyzeralo predtým. :-)) Tak ja teda skúsim tie kruhy. ;)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia