Chrumkavé orechové sušienky (fotorecept)

Autor receptu: zdenula

Recept je inšpirovaný našou kolegyňou @margaretka28 :-) Len je trošku pozmenený, ona mala štangličky, ja som si receptík pozmenila aby to boli sušienky. :-) Sú naozaj dobré, budú chutiť ako dospelému tak i detskému mlsnému jazýčku. :-)

60-100 minút
príprava
60 (+,-) minút
na 150-100 °C

Suroviny

Postup

  1. Zoberieme si misku a zomelieme 100g orechov (príp. ak máme kúpené už pomleté). Pomleté orechy vysypeme do misky.
  2. Pridáme 100g práškového cukru.
  3. Rozbijeme si vajíčko a do misky pridáme 1 bielok z vajíčka. Žĺtok si môžeme odložiť do pohárika a dať do chladničky na neskoršie použitie, alebo vyhodiť.
  4. Cesto si spracujeme do hnedkastej hrudky. Odporúčam nejaké igelitové rukavice, môže sa to lepiť... Ak je cesto príliš lepkavé, pridávame pomleté orechy alebo práškový cukor dovtedy, dokedy sa cesto neprestane lepiť - lebo lepkavé cesto je dosť ťažké rozvaľkať. Namiesto múky na posypanie pracovnej dosky kde budeme cesto vaľkať, použijeme práškový cukor.
  5. Najlepšie je cesto v práškovom cukre obaliť, aby sa pri vaľkaní príliš nelepilo.
  6. Cesto si rozvaľkáme. Nie na príliš tenké, ani príliš hrubé.
  7. Konce potom môžeme pomocou nožíka upraviť aby boli zarovnané - ja som ich úplne odrezala (ak sa natrú polevou, tiež sa môžu dať zapiecť).Následne narežeme na obdĺžničky. Urobíme polevu s jedného vaječného bielka a 150g práškové cukru ktoré spolu zmiešame. Nešľahať! Len zmiešať aby sa cukor a bielko spojili. Potom polevou natrieme cesto.
  8. Obdĺžničky postupne prenesieme pomocou noža na papierom vyložený plech (kľudne aj nerovnomerne) . Pečieme na 150°C a keď sa obdĺžniky cesta začnú zdvíhať, znížime na 100°C a necháme už len dosušiť. Po pol hodinke skúsime pichnúť nožom, a keď budú minimálne 3 sušienky chrumkavé (suchšie), rúru vypneme a plech so sušienkami necháme v rúre ešte aspoň pol hodinku.
  9. Dobrú chuť. :-)