Slané chuťovky
Slané chuťovky

Chrumkavé ľanové plátky, alebo krekry fotorecept

katka78 - fotkakatka78, 1. marca 2018
Chrumkavé ľanové plátky, alebo krekry (fotorecept)
Foto: katka78

Recept je bez použitia múky a vajec, hodí sa pre celiatikov, vegánov, do redukčnej diéty, nízkosacharidovej (resp. LCHF), prípadne aj protikvasinkovej (protiplesňovej). Chrumkavé ľanové Zobraziť celý popisRecept je bez použitia múky a vajec, hodí sa pre celiatikov, vegánov, do redukčnej diéty, nízkosacharidovej (resp. LCHF), prípadne aj protikvasinkovej (protiplesňovej). Chrumkavé ľanové plátky poslúžia ako náhrada chlebíka, z cesta sa však dajú urobiť aj jednoduché krekry. Chrumkavosť si zachovajú aj do druhého dňa, dlhšie asi nezostanú, je to malá dávka. Ak chcete spraviť len na skúšku, menšiu asi ani nerobte, táto naozaj nie je veľká.

20 minút
príprava
25-30 minút
na 170 °C

Suroviny

10 PL
2 PL
podľa chuti
1 dl




Postup

  1. 1

    8 PL ľanových semienok a 1 PL sezamových semienok rozmixujem na prášok (používam mlynček na kávu).

    Chrumkavé ľanové plátky, alebo krekry (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Zmes osolím, pridám k nej oboje zvyšné celé semienka, postupne prilievam vodu a miešam. Niekedy stačí 0,5 dl, inokedy zmes vypije celé 1 dl. Viac určite nedávam, zmes by bola riedka. Dobre premiešam a nechám postáť asi 15 minút. Už v prvých cca piatich minútach ľan nabobtná a cesto začne hustnúť, tak vidím, či je vody dosť, či málo. Ak je zmes príliš hustá, pridám trošku vody. Výsledné cesto sa dá ľahko rozotrieť na plech, konzistencia má byť hustejšia (asi ako cesto na trenú bábovku, nie ako palacinkové cesto, to už je riedke). Každopádne, aj redšie cesto sa dá upiecť, len mu dlhšie trvá, kým sa dobre dochrumkava presuší.

    Chrumkavé ľanové plátky, alebo krekry (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Na pekáč dám papier na pečenie, môže sa jemne potrieť tukom. Zmes naňho rozotriem v tenkej vrstve, cca 3 - 5 mm. Dávam si záležať, aby bola v strede aj na krajoch v rovnakej hrúbke, a tak sa rovnomerne prepiekla.

    Chrumkavé ľanové plátky, alebo krekry (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Plech s cestom vložím do rúry vyhriatej na 170 °C a pečiem asi 10 minút. Po tomto čase pekáč vytiahnem a nedopečenú placku nakrájam (používam krájač na pizzu). Krájam buď na 4 plátky (ako náhrada chleba), alebo na 20 - 25 štvorčekov, ak robím krekry.

    Chrumkavé ľanové plátky, alebo krekry (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Vložím späť do rúry a nechám dopiecť ďalších 15 - 20 minút, resp. kým nie je zmes dochrumkava upečená.

    Chrumkavé ľanové plátky, alebo krekry (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Hotové už len nalámem podľa predkrojených čiar a nechám vychladnúť.

    Chrumkavé ľanové plátky, alebo krekry (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Tento recept mám asi 2 roky, pôvodne zo stránky paleosnadno.cz. Možno sa bude hodiť aj niekomu z vás, hlavne ak máte špecifické stravovanie ツ

    Chrumkavé ľanové plátky, alebo krekry (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    PS: So základným cestom sa dá samozrejme pohrať, pridať bylinky, alebo koreniny podľa vlastnej chuti (rozmarín, pažítka, cesnak atď.).

    Chrumkavé ľanové plátky, alebo krekry (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

haji
Jejda, to je pěkný receptík! Milá @Katka78 , moc děkuji za inspiraci,tvůj recept mi přišel velmi vhod. Krásná fota, aj tá pomazánka krekrom sedí. Chrumkavé miluju a sezam doma "straší" bez využití, toto je bomba recept!
finczi
Zaujímavý recept, páči sa mi. Pekne to vyzerá.
fialka49
Dopečené, ochutnané, báječné. Sú už založené v KK, budú často, viem od tohto momentu.
afataga
Ja som to uz kdesi videla, zeby na tvojom blogu? Vyzera to zaujimavo, uz sa na to dlhsie chystam.
katka78
Ďakujem všetkým za komentáre ツ
@Fialka49 ty si teda akčná žena, som rada, keď recept nájde využitie, no ani vo sne by mi nenapadlo, že to bude ani nie do 24h od jeho uverejnenia. Potešila si ma. Nech ti recept dobre slúži.
@Afi máš pravdu je na blogu, mala som ho aj tu, snáď aj vyše roka nedokončený, včera som chcela pridať nový recept, tak som poprosila redakciu, aby mi odomkli aj tento môj starší, nech ho konečne doplním a dokončím.
1x haji
luss44
super, také zdravé chrúmanie keď už neviem čo večer od mlsoty :)
siisa
Mňam ! Pekný rceptík. To je avokádová pomazánka ?
bubaya
Juj, idem hľadať sézam. Ľano mám. Niečo takéto som si kúpila v bio obchode, 3 eurá a taký pidisáčok to bol.
bubaya
Juj, idem hľadať sézam. Ľano mám. Niečo takéto som si kúpila v bio obchode, 3 eurá a taký pidisáčok to bol.
siisa
@Katka78 (4.3.2018 12:01)

Ďakujem za receptík :) Máš veľmi pekný blog Katuška, veľa zaujímavých receptov. Nemohla som sa odtrhnúť od pc, čo som chcela všetko pokukať. Hotová kuchárska kniha pre mňa :) Ak sa nenahneváš, budem častým návštevníkom ;)
bubaya
@Katka78 (4.3.2018 12:01)

Veľmi pekný blog, krásne fotky, a plno dobrých receptov. Tiež mám strávnikov, ktorí to nejedia, toto nesmú, a tamto nechcú a hento by nemali....A ja aby som sa v kuchyni zbláznila. Najhoršia večerná otázka: čo budem zajtra variť????? aby to jedli všetci???? Alebo aspoň väčšina???? Veľká vďaka za inšpiráciu. Nech sa ti darí. Sise ďakujem za koment, ináč by som ten blog asi neobjavila.
katka78
@Siisa @Bubaya ja ďakujem vám, veľmi ma vaše reakcie potešili. Hlavne preto, že je to už starší a tak trochu zanedbaný blog, veľa receptov mám skrytých, alebo rozpracovaných, no vaša pekná odozva na mňa pôsobí celkom motivačne :-) Nech vám recepty padnú na úžitok, veď to je ich účel. Majte sa pekne :-)
popoluska340
Waaau uplne receptik pre mna.Som bezlepkarka,a stravujem sa nizkosacharidovo,tak hned zajtra upeciem,ked vytiahnem upecene kuracie stehna.Zvyknem vtedy si piect nejake pecivo.
katka78
@Popoluska340 (22.3.2018 18:53) prepáč prosím za neskorú odozvu, neprišla mi mailom notifikácia ako doposiaľ, iba náhodou som natrafila na tvoju reakciu.. teší ma, že si s receptom spokojná, vidí sa mi, že si nechala vrstvu hrubšiu, možno len foto skresľuje. Tenšia vrstva zaručuje chrumkavosť, pri hrubšej budú plátky mäkké, kto ako chce/potrebuje. Ďakujem aj za fotky, obe potešili. Maj sa pekne a nech sa ti darí :-)
hviera
už dlho tom mám uložené v KK, ale len dnes som vyskúšala. je to super, ale mlynček na kávu nebol dobrý nápad :(




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia