Foto: tassiedevil
Ja myslím že ani jeden recept na bagety ktorý nájdete na nette nie je pravdivý.... žiaden z majstrov si nechce prezradiť svoje tajomstvo...Po mnohých Zobraziť celý popisJa myslím že ani jeden recept na bagety ktorý nájdete na nette nie je pravdivý.... žiaden z majstrov si nechce prezradiť svoje tajomstvo...Po mnohých neúspešných pokusoch som objavil jeden zaujímavý recept s pomerne podrobným opisom celého procesu a tak som sa do neho pustil a výsledok nakoniec vidíte sami.....lenže ja som v postupe urobil chybu a tá mi možno pomohla upiecť tieto naozaj chrumkavé a ľahké bagety.
Postup
-
1
použite múku čo s najvyšším obsahom proteinu...
-
2
recept uvádza: 75 g chlebovej múky, polovica droždia a 75 g vody rozmiešame a položíme do vzduchotesnej nádoby do druhého dňa a zbytok chlebovej múky rozmiešame bez droždia so zbytkom vody dobre zakryjeme plastickou foliou aby cesto nevyschlo a necháme stáť do druhého dňa...a tu je to kde som urobil chybu... všetko som urobil podľa návodu, len nádobu v ktorej som robil kvások som zabudol umyť a som do nej nasypal zbytok múky....lenže na stenách nádoby zostalo trochu kvásku a to stačilo aby to všetko začallo kvasiť.....Na druhý deň som pridal do toho vykysnutého cesta kvások, výberovú múku,soľ a druhú polovicu droždia a všetko som vymiesill asi 5 minút....už som to nechcel vyhodiť...hovorím bude čo bude.... takže do zbytku chlebovej múky, pridajte aj trochu kvásku..tak asi za kavovú lyžičku...
- 3
vymiesené cesto prikryjeme potravinárskou foliou a necháme na teplom mieste kysnúť 45 minút..potom cesto z ľahka v nádobe premiesime..jedným alebo dvoma pohybmi a znovu prikryjeme a necháme dalších 45 minút kysnúť.. ruky si stále pomúčime aby sa nám cesto nelepilo na ruky...potom cesto vyložíme na podložku a rozdelíme na tri časti...na jednu bagetu potrebujeme asi 300g cesta, vydá nám dve a pol bagety....
- 4
formujeme do malých oválnych bochníkov a prikyté necháme odpočívať 20 minút..
- 5
formujeme do tvaru bagety: cesto jemne prstami roztlačíme do tvaru obdlžnika o rozmeru asi 15x7 centimetrov a prehneme po dľžke na polovicu, jemne postláčane na spoji, trochu znovu roztlačíme a opäť prehneme a stláčame na spoji a jemne vyšúľame do tvaru bagety..
- 6
vožíme do bagetovej formy..
- 7
ak formu nemáme, formujeme bagety klasickým spôsobom...použijeme utierku alebo ľanové plátno, ktoré trochu namúčime... prikryjeme utierkou a necháme dalších 40 minút kysnúť...
- 8
medzi tým si predhrejme trúbu na 230 stupňov, je vhodné na mriežku v trúbe položiť velkú keramickú dlaždicu, alebo hlinenú škridlicu, šamotovú dosku a pod. ja mám žulovú dosku o húbke 20 mm.. toto zvlášt pomáha piecť rovnomerne a zabraňuje priháraniu zo spodu, najmä ak máte plynovú trúbu...ak formujeme bagety tradičným spôsobom, nakysnuté bagety prenášame z utierky na plech pomocou hrubého kartonu alebo tenkej preglejky o rozmere 35x10cm... jednoducho karton priložíme po dľžke k vykysnutému cestu a za pomoci utierky nagúľame cesto na karton a prenesieme na plytký plech..
- 9
asi 3 minúty pred pečením, vložíme na spodok trúby do kovovej nádoby trochu vriacej vody...dobre sprejom nastriekame vodu na rozpálenú šamotovú dosku a pod. aby sa vytvorilo v trúbe čo najviac pary...para vlastne pomáha podvyhnúť cesto....bagety narežeme ostrým nožom alebo žiletkou šikmými rezmi a vložíme do trúby a pečieme 25 minút...nádobku s vodou po 15 minútach vyberieme a bagety pootočíme o 180 stupňov aby sa nám rovnomerne upekli z každej strany...bagety nemusíme ničím natierať....ak máte teplovzdušnú trúbu tak po 10 minútach znížte teplotu na 220 stupňov...každá trúba pečie inak...gazdinky si už zvyčajne poznajú svoje náradia....
- 10
po dopečení trúbu vypneme a bagety necháme asi 5 minút v chladnúcej trúbe a vyberieme na mriežku...
- 11
a v náreze... dobrú chuť...
- 12
aj po 4 hodinách sú stále chrumkavé... ak vám tak dlho vydržia.....
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 3
a môj miesto pečenia bagiet pri telke chrápe!!!!
:-)))))))