Chrumkavé francúzske bagety

tassiedevil - fotkatassiedevil, 18. februára 2013

Ja myslím že ani jeden recept na bagety ktorý nájdete na nette nie je pravdivý.... žiaden z majstrov si nechce prezradiť svoje tajomstvo...Po mnohých Zobraziť celý popisJa myslím že ani jeden recept na bagety ktorý nájdete na nette nie je pravdivý.... žiaden z majstrov si nechce prezradiť svoje tajomstvo...Po mnohých neúspešných pokusoch som objavil jeden zaujímavý recept s pomerne podrobným opisom celého procesu a tak som sa do neho pustil a výsledok nakoniec vidíte sami.....lenže ja som v postupe urobil chybu a tá mi možno pomohla upiecť tieto naozaj chrumkavé a ľahké bagety.

Suroviny

350 g
100 g
7 g
11 g
320 g




Postup

  1. 1

    použite múku čo s najvyšším obsahom proteinu...

    Chrumkavé francúzske bagety - obrázok 1
  2. 2

    recept uvádza: 75 g chlebovej múky, polovica droždia a 75 g vody rozmiešame a položíme do vzduchotesnej nádoby do druhého dňa a zbytok chlebovej múky rozmiešame bez droždia so zbytkom vody dobre zakryjeme plastickou foliou aby cesto nevyschlo a necháme stáť do druhého dňa...a tu je to kde som urobil chybu... všetko som urobil podľa návodu, len nádobu v ktorej som robil kvások som zabudol umyť a som do nej nasypal zbytok múky....lenže na stenách nádoby zostalo trochu kvásku a to stačilo aby to všetko začallo kvasiť.....Na druhý deň som pridal do toho vykysnutého cesta kvások, výberovú múku,soľ a druhú polovicu droždia a všetko som vymiesill asi 5 minút....už som to nechcel vyhodiť...hovorím bude čo bude.... takže do zbytku chlebovej múky, pridajte aj trochu kvásku..tak asi za kavovú lyžičku...

  3. 3

    vymiesené cesto prikryjeme potravinárskou foliou a necháme na teplom mieste kysnúť 45 minút..potom cesto z ľahka v nádobe premiesime..jedným alebo dvoma pohybmi a znovu prikryjeme a necháme dalších 45 minút kysnúť.. ruky si stále pomúčime aby sa nám cesto nelepilo na ruky...potom cesto vyložíme na podložku a rozdelíme na tri časti...na jednu bagetu potrebujeme asi 300g cesta, vydá nám dve a pol bagety....

    Chrumkavé francúzske bagety - obrázok 3
  4. 4

    formujeme do malých oválnych bochníkov a prikyté necháme odpočívať 20 minút..

    Chrumkavé francúzske bagety - obrázok 4
  5. 5

    formujeme do tvaru bagety: cesto jemne prstami roztlačíme do tvaru obdlžnika o rozmeru asi 15x7 centimetrov a prehneme po dľžke na polovicu, jemne postláčane na spoji, trochu znovu roztlačíme a opäť prehneme a stláčame na spoji a jemne vyšúľame do tvaru bagety..

    Chrumkavé francúzske bagety - obrázok 5
  6. 6

    vožíme do bagetovej formy..

    Chrumkavé francúzske bagety - obrázok 6
  7. 7

    ak formu nemáme, formujeme bagety klasickým spôsobom...použijeme utierku alebo ľanové plátno, ktoré trochu namúčime... prikryjeme utierkou a necháme dalších 40 minút kysnúť...

    Chrumkavé francúzske bagety - obrázok 7
  8. 8

    medzi tým si predhrejme trúbu na 230 stupňov, je vhodné na mriežku v trúbe položiť velkú keramickú dlaždicu, alebo hlinenú škridlicu, šamotovú dosku a pod. ja mám žulovú dosku o húbke 20 mm.. toto zvlášt pomáha piecť rovnomerne a zabraňuje priháraniu zo spodu, najmä ak máte plynovú trúbu...ak formujeme bagety tradičným spôsobom, nakysnuté bagety prenášame z utierky na plech pomocou hrubého kartonu alebo tenkej preglejky o rozmere 35x10cm... jednoducho karton priložíme po dľžke k vykysnutému cestu a za pomoci utierky nagúľame cesto na karton a prenesieme na plytký plech..

  9. 9

    asi 3 minúty pred pečením, vložíme na spodok trúby do kovovej nádoby trochu vriacej vody...dobre sprejom nastriekame vodu na rozpálenú šamotovú dosku a pod. aby sa vytvorilo v trúbe čo najviac pary...para vlastne pomáha podvyhnúť cesto....bagety narežeme ostrým nožom alebo žiletkou šikmými rezmi a vložíme do trúby a pečieme 25 minút...nádobku s vodou po 15 minútach vyberieme a bagety pootočíme o 180 stupňov aby sa nám rovnomerne upekli z každej strany...bagety nemusíme ničím natierať....ak máte teplovzdušnú trúbu tak po 10 minútach znížte teplotu na 220 stupňov...každá trúba pečie inak...gazdinky si už zvyčajne poznajú svoje náradia....

  10. 10

    po dopečení trúbu vypneme a bagety necháme asi 5 minút v chladnúcej trúbe a vyberieme na mriežku...

    Chrumkavé francúzske bagety - obrázok 10
  11. 11

    a v náreze... dobrú chuť...

    Chrumkavé francúzske bagety - obrázok 11
  12. 12

    aj po 4 hodinách sú stále chrumkavé... ak vám tak dlho vydržia.....

    Chrumkavé francúzske bagety - obrázok 12

Diskusia k receptu

kimlo
Parádny recept, toto musím vyskúšať!
helca103
Nemám tú formu na bagety ale už po nej pátram,lebo pečivo už nekupujem,ale pečiem doma. Máš krásne nadýchané a už na pohľad ľahučké cesto.Bagety sú naozaj úžasné, určite ich vyskúšam . Tvoj recept som si hneď aj vytlačila aby bol po ruke.
radost
booožeeee-šak si šikovný-chlape!!!
a môj miesto pečenia bagiet pri telke chrápe!!!!
:-)))))))
jerica
@tassiedevil ,recept hodný povšimnutia každého kto otvorí varechu.sk fotopopis nemá chybu , tak si to predstavujem , kto si prečíta tvoj popis , tak to pochopí aj ten čo nikdy nemal vzťah k pečeniu chleba čo pečiva , dokonca nielen pochopí , ale ho bude inšpirovať si to upiecť , výbornéé:-)
evusik
krásne bagety.... tiež som uvažovala o plechu na bagety, videla som ho v jednom i-shope, tvoje krásne bagety ma tuším presvedčili, že si ho mám kúpiť :-)
afataga
fiha, krasne sa vydarili, takze omylom mozno vznikli lepsie ako original :-)
iva63
nádhera...krásne vzdušné bagety, recept aj s postupom veľmi pekne prezentovaný...s úžasom sledujem všetky príspevky, fotopostupy aj videá ohľadom pečenia chleba a rôznych druhov pečiva...
ebaka
bagetky v reze vyzerajú nadýchané a ja Ti ďakujem za tento Tvoj rcp,lebo ma práve presvedčil,že bagetky dnes u nás budú,Len nemám formu na bagetky........keď tak rozmýšľam,pomôžem si zloženým alobalom:-))))
evaann
Velmi krasne,take urcite v Hobart nepredavaju :)
staja
Tu sa objavujú také úžasné recepty, že ja už asi budem len v kuchyni zatvorená. Okrem koláčikov a zákuskov, ktoré máme doma radi, pečiem aj chlieb a teraz ešte bagety? Ukladám recept a musím niekde zohnať tú formu. Ďakujem za inšpiráciu.
malroxa
vzorový recept. a aj slovenčina bezchybná a s diakritikou. radosť čítať a pozerať si fotky. ďakujem
marijanka712
prekrásne bagetky myslím , že až príliž sa ti vydarili preto aj postup aj recepturu si ukladám a iste upečiem podla tvojho postupu .Ten postup je asi velmi dôležitý a preto som si ho dvakrát prečítala, aby som si ho osvojila velké dakujem ti patrí , ale myslím , že tvoja rodinka za tieto skvostné bagety už iste odmenila.
emdy
a jedno video pre zaujímavosť ako sa to robí vo veľkom je to technológia Baktech
palokuchki
Upiekol si krasne bagety a dal si si zalezat na podrobnom rozpise receptu.
medovnicek
milujem takéto recepty na domáce pečivo, bagety z času na čas pečiem aj ja, vďaka, že si sa podelil o recept a vďaka aj za zrozumiteľný postup
lararuby
nádherné bagetky,zavoňali mi až sem,určite vyskúšam,dobrých receptov nikdy nie je dosť
tankar
Prave dnes som ich piekol 1 raz a podarilosa.Dakujem za inšpiraciu.Odteraz pečiem každy den.
zuzanka1367
Tak som sa odvážila, síce bez formy na bagety, takže sú také neforemné, ale úžasné, chrumkavé, voňavé, domáce. VĎAKA! Schrúmali sme ich s májovým šmirkasom (bryndzová nátierka)





smejkad
Zuzanka, krásne ich máš, hneď by som si dala :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia