Chrumkavé francúzske bagety

Autor receptu: tassiedevil

Ja myslím že ani jeden recept na bagety ktorý nájdete na nette nie je pravdivý.... žiaden z majstrov si nechce prezradiť svoje tajomstvo...Po mnohých neúspešných pokusoch som objavil jeden zaujímavý recept s pomerne podrobným opisom celého procesu a tak som sa do neho pustil a výsledok nakoniec vidíte sami.....lenže ja som v postupe urobil chybu a tá mi možno pomohla upiecť tieto naozaj chrumkavé a ľahké bagety.

Postup

  1. použite múku čo s najvyšším obsahom proteinu...
  2. recept uvádza: 75 g chlebovej múky, polovica droždia a 75 g vody rozmiešame a položíme do vzduchotesnej nádoby do druhého dňa a zbytok chlebovej múky rozmiešame bez droždia so zbytkom vody dobre zakryjeme plastickou foliou aby cesto nevyschlo a necháme stáť do druhého dňa...a tu je to kde som urobil chybu... všetko som urobil podľa návodu, len nádobu v ktorej som robil kvások som zabudol umyť a som do nej nasypal zbytok múky....lenže na stenách nádoby zostalo trochu kvásku a to stačilo aby to všetko začallo kvasiť.....Na druhý deň som pridal do toho vykysnutého cesta kvások, výberovú múku,soľ a druhú polovicu droždia a všetko som vymiesill asi 5 minút....už som to nechcel vyhodiť...hovorím bude čo bude.... takže do zbytku chlebovej múky, pridajte aj trochu kvásku..tak asi za kavovú lyžičku...
  3. vymiesené cesto prikryjeme potravinárskou foliou a necháme na teplom mieste kysnúť 45 minút..potom cesto z ľahka v nádobe premiesime..jedným alebo dvoma pohybmi a znovu prikryjeme a necháme dalších 45 minút kysnúť.. ruky si stále pomúčime aby sa nám cesto nelepilo na ruky...potom cesto vyložíme na podložku a rozdelíme na tri časti...na jednu bagetu potrebujeme asi 300g cesta, vydá nám dve a pol bagety....
  4. formujeme do malých oválnych bochníkov a prikyté necháme odpočívať 20 minút..
  5. formujeme do tvaru bagety: cesto jemne prstami roztlačíme do tvaru obdlžnika o rozmeru asi 15x7 centimetrov a prehneme po dľžke na polovicu, jemne postláčane na spoji, trochu znovu roztlačíme a opäť prehneme a stláčame na spoji a jemne vyšúľame do tvaru bagety..
  6. vožíme do bagetovej formy..
  7. ak formu nemáme, formujeme bagety klasickým spôsobom...použijeme utierku alebo ľanové plátno, ktoré trochu namúčime... prikryjeme utierkou a necháme dalších 40 minút kysnúť...
  8. medzi tým si predhrejme trúbu na 230 stupňov, je vhodné na mriežku v trúbe položiť velkú keramickú dlaždicu, alebo hlinenú škridlicu, šamotovú dosku a pod. ja mám žulovú dosku o húbke 20 mm.. toto zvlášt pomáha piecť rovnomerne a zabraňuje priháraniu zo spodu, najmä ak máte plynovú trúbu...ak formujeme bagety tradičným spôsobom, nakysnuté bagety prenášame z utierky na plech pomocou hrubého kartonu alebo tenkej preglejky o rozmere 35x10cm... jednoducho karton priložíme po dľžke k vykysnutému cestu a za pomoci utierky nagúľame cesto na karton a prenesieme na plytký plech..
  9. asi 3 minúty pred pečením, vložíme na spodok trúby do kovovej nádoby trochu vriacej vody...dobre sprejom nastriekame vodu na rozpálenú šamotovú dosku a pod. aby sa vytvorilo v trúbe čo najviac pary...para vlastne pomáha podvyhnúť cesto....bagety narežeme ostrým nožom alebo žiletkou šikmými rezmi a vložíme do trúby a pečieme 25 minút...nádobku s vodou po 15 minútach vyberieme a bagety pootočíme o 180 stupňov aby sa nám rovnomerne upekli z každej strany...bagety nemusíme ničím natierať....ak máte teplovzdušnú trúbu tak po 10 minútach znížte teplotu na 220 stupňov...každá trúba pečie inak...gazdinky si už zvyčajne poznajú svoje náradia....
  10. po dopečení trúbu vypneme a bagety necháme asi 5 minút v chladnúcej trúbe a vyberieme na mriežku...
  11. a v náreze... dobrú chuť...
  12. aj po 4 hodinách sú stále chrumkavé... ak vám tak dlho vydržia.....