Chrapne

majsterka - bez fotkymajsterka, 11. februára 2012

Tento recept je od mojej starkej,je veľmi jednoduchý ale výsledok stojí za to.Tieto chrapne sa u nás pripravovali počas fašiangového obdobia ale aj pri Zobraziť celý popisTento recept je od mojej starkej,je veľmi jednoduchý ale výsledok stojí za to.Tieto chrapne sa u nás pripravovali počas fašiangového obdobia ale aj pri príležitosti narodenia dieťatka

Suroviny

1000 g
4 ks
4 ks surové
podľa potreby
2 -3 cl
 na vyprážanie




Postup

  1. 1

    Múku preosejeme na dosku,pridáme do nej celé vajcia,žĺtky,štipku soli a rum.Múku možno pridať počas miesenia podľa potreby aby ste mali cesto trošku mäkšie ako na rezance.Hotové je lesklé,dobre vypracované a nelepivé..Z cesta urobíme valec,pokrájame ho na menšie kúsky,vyvaľkáme na tenkú placku.Radielkom narežeme na pásy ale nedokrojíme celkom do konca,aby sme nemali z cesta rezance.Vyprážame v horúcom tuku z obidvoch strán .Ešte horúce posypeme práškovým a vanilkovým cukrom.Na vyprážanie možno použiť aj nesolenú bravčovú masť.

Diskusia k receptu

kimika
Áno, aj ja som toto jedávala len u starkej a strašne som ich zbožňovala, teda aj zbožňujem len som ich nejedla dávno, pradávno...starká je už nebohá a nijako sa neviem prinútiť ich urobiť, asi sa bojím, že ich skazím a tým si skazím spomienku na starkine fantastické krapne (mimochodom, my ich voláme takto). Recept si ukladám do KK, možno raz...:) Vďaka.
majsterka
kimika stačí raz vyskúšať a pôjde to,ja som mala tú istú dilemu pokial som ich nepripravila sama
elekra
U nás sa zas volajú bolestníky, lebo sa pekávali pri narodení bábätka.
sovka62
@elekra , aj v Lučenci, odkiaľ je @Majsterka sa pekávali pri narodení dieťaťa a myslím, že sa pri tej príležitosti pečú doteraz a rodina sa o ne podelí aj so susedmi. U nás sa pekávali na fašiangy. Mám viac receptov na fánky, ale určite vyskúšam aj tento, mám ich veľmi rada.
evanaaa
Už ten názov sa mi zdal povedomý a aha ho - fánky ( božie milosti, a plno iných názvov,asi podľa regiónov). Treba využiť čas fašiangov, ale prečo by sa nemohli robiť aj inokedy, nie?




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia