Foto: ywett
Tieto krehké popraskané sušienky mi úplne učarovali a s čokoládou sú chuťovo úžasné (chuťou mi pripomínajú kakaové venčeky, ale tieto sú omnoho lepšie ) Zobraziť celý popisTieto krehké popraskané sušienky mi úplne učarovali a s čokoládou sú chuťovo úžasné (chuťou mi pripomínajú kakaové venčeky, ale tieto sú omnoho lepšie )
príprava
na 170 °C
Postup
-
1
Vo vodnom kúpeli rozpustíme maslo s čokoládou a necháme troška vychladnúť. Vyšľaháme vajcia s cukrom do penista a pridáme rozpustenú čokoládu (nie horúcu).
-
2
Vymiešame do hladka a pridáme preosiatu múku s kypriacim práškom, štipkou soli a vanilkovou esenciou.
-
3
Vytvarujeme cesto (je lepivé) a dáme na 3 hod. do chladničky, alebo na celú noc.
-
4
Pripravíme si dva taniere, do jedného dáme kryštálový a do druhého práškový cukor. Tvarujeme malé guľky vo veľkosti vlašského orecha (môžu byť aj menšie )
-
5
Obaľujeme najskôr v kryštálovom cukre a potom v práškovom.
-
6
Poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie, ale nie na tesno, lebo ešte narastú.
-
7
Dáme piecť pri 170 stupňoch približne 10 minút. Vrch sušienok je chrumkavý a mal by popraskať a vo vnútri by mali byť vláčne, vtedy sú správne upečené.
-
8
V reze.
-
9
Vyšlo 35 ks.
-
10
Recept som našla u Laury <a href="http://www.lauraadamache.ro/2010/02/chocolate-crinkles.html#_">>TU</a> a týmto autorke ďakujem za skvelý recept, ktorý chcem mať uložený vo svojej zbierke obľúbených receptov a možno sa aj vy inšpirujete :)
-
11
Ku káve ako stvorené, prajem dobrú chuť!
áno - viem-ten pohľad nebude taký snežný..ale - snád chuti to veľmi neuškodí...
varecha.pravda.sk/recepty/vraskave-cokoladove-kolaciky-fo...
@medulienka122 , teším sa, že si späť, vitaj! :-)
@radost , tak som ich ešte neskúšala, aj tieto čokoládové som robila prvykrát, tak neviem aké budú, ale myslím, že nič tým nepokazíš, budeš ich mať popraskané a budú tmavé. Ja som aj do tej hmoty dala menej cukru, stačí aj polovica, kedže sa ešte obaľujú v cukre. Ten kryštálový cukor im ešte viac dodáva tú chrumkavosť.
@ailuj82 , ďakujem za link, aj tie sú krásne a vobec som netušila, že už tu sú a ešte pod takým názvom...ja som pred pridaním receptu zadala Crinkles a ani jeden recept mi tu nevyhľadalo.
@chapona , dneska som ochutnala ku káve a sú stále ako majú byť, chrumkavý vrch a vláčny stred a mám ich uložené v dóze. Ak ešte vydržia pár dní, napíšem, aké sú :)
Crinkles vyskúšal aj Radko v bezlepkovej verzii a vydarili sa mu krásne, včera mi poslal fotku, tak ju s radosťou pridám aj sem :-)
@juchu , mne tiež v chladničke cesto stuhlo, ale nechala som ho dôjsť do izbovej teploty, asi vyše hodiny...ešte sa opýtam, akú si použila čokoládu?
Ja som ich robila 2x a posledne sa mi nechcelo toľko čakať, pokiaľ cesto stuhne, lebo keď sa cesto spracuje, tak je ako blato a dala som ho do mrazničky a prstom som skúšala ako tuhne a keď už bolo akurát na tvarovanie guliek, tak som ho vybrala...dúfam, že sa ti vydarili
@elysa , ďakujem za fotku, vydarili sa ti krásne :)
A ešte som vyskúšala aj kokosovo pomarančové crinkles, ak chceš pozri si recept, tie sú tiež dobré
varecha.pravda.sk/recepty/kokosovo-pomarancove-crinkles-f...
priznám sa ale, že som robila podľa tohto receptu, na Vareche som našla Tvoj až potom, keď som chcela recept pridať. Namiesto mletých mandlí som dala mleté marhuľové jadrá a potom len 100 g múky, čomu zodpovedalo 0,5 šálky. Ale je to dobrota preveliká.
Ináč píšeš v komente:18. februára 2014 o 12:01 citujem : Ja som aj do tej hmoty dala menej cukru, stačí aj polovica, kedže sa ešte obaľujú v cukre. Bolo by dobre to uviesť aj v popise , buď surovinách . Lebo to mohlo spôsobiť, že som ich nepiekla 10 minút, ale skoro 30 minút.
Samozrejme výborné, chuťou veľmi čokoládové :-)
@beatacsontosova , ďakujem :)...týmto receptom som sa tiež inšpirovala od inej autorky a neľutujem, som jej tiež vďačná za recept.
@krtko1971 , pozerám, že si sa nedávno zaregistroval, tak vitaj a ďakujem aj za tvoj komentár, tak nech sa darí a chutí. Ďakujem za prianie a tiež prajem aj Tebe šťastné a veselé Vianoce :)
@jerica-Jarka , ďakujem za fotky, aj tebe sa vydarili krásne a ohľadom toho čo píšeš, že sa ti zdali suché si myslím, že to bolo tým, že sa piekli dlho ako spomínaš 30 minút? Ja som ich piekla 3x a keď som dala cukru toľko ako je napísané v surovinách, alebo predtým menej cukru, tak ako som spomínala v bode 7, tak ak sú správne upečené, vrch sušienok je chrumkavý a mal by popraskať a vo vnútri by mali byť vláčne. Preto si myslím, že gramáž cukru to nemohla ovplyvniť, skôr to dlhšie pečenie...alebo to mohla spôsobiť tá čokoláda v strede?
Aj ja ďakujem ;-)
Ja tiež pomenej, takže to chápem...a ďakujem Ivka ;-)
Neviem prečo cesto bolo riedke, ale ako čítam, poradila si si a ja ďakujem za tvoj komentár a nabudúce sa určite vydaria podľa tvojich predstáv, lebo recept je dobrý ( ako som spomínala, tiež som sa inšpirovala) ;-)
Z Vianoc mi ostala kvalitná čokoláda z pečenia a tak som sa ich rozhodla dnes upiecť.
Veľmi milo som bola prekvapená výsledkom.Koláčiky sú veľmi chutné a ku kávičke ako stvorené.
Prikladám aj foto,že sa naozaj vydarili.
Martuška, ja ďakujem za peknú fotografiu, krásne sa ti vydarili
Ďakujem za fotku, krásne sa ti vydarili ;-)
Vrch sušienok je chrumkavý a mal by popraskať a vo vnútri by mali byť vláčne, vtedy sú správne upečené...ako som už spomínala v postupe. Prepáčte za neskorú odpoveď
Ďakujem ;-)
Ahoj,
Prepáč, že tak neskoro odpovedám... neviem kde sa mohla stať chyba...nezabudla si ich
obaliť najskôr v kryštálovom cukre a potom v práškovom?
Máš ich pekné a ďakujem ;-)
Prepáč, že až teraz reagujem a ďakujem za krásne foto, sú vydarené a aj mne nie vždy rovnako popukajú, ale máš pravdu, že chutia vždy.
Neviem prečo mi nechodia upozornenia na nové komentáre, predtým mi to chodilo... recept som preposielala kamoške vďaka tomu som si všimla tvoj komentár
Prepáč, že tak neskoro reagujem, vôbec na email mi nechodia upozornenia a predtým to išlo bez problémov... ďakujem za správu a fotku, máš ich krásne :)
Ďakujem za foto, aj tebe sa krásne vydarili a to verím, že chutili, nám tiež :)
recept na bezlepkový -odskúšaný ak máte, môžem poprosiť !? Musím robiť aj normálne aj bzl, aby si nezávideli !!
Ja robím iba podľa tohto receptiku a sú dokonale ?