Foto: sracz
Patrí sa do Nového roku „vstúpiť“ s novým chlebom, povedal som si! a keď sa mi, naviac, podarilo kúpiť kombináciu vločiek z 5 Zobraziť celý popisPatrí sa do Nového roku „vstúpiť“ s novým chlebom, povedal som si! a keď sa mi, naviac, podarilo kúpiť kombináciu vločiek z 5 obilnín (pšenica, raž, jačmeň, ovos a tritikale) so semienkami ľanu, bolo rozhodnuté! Okrem chutného chlebíka som, aspoň troškou, prispel k realizácii odporúčaní vedcov na konzumáciu celozrných vločiek, znižujúcich riziká rakovín gastrointestinálneho charakteru. Keďže obsahujú aj antioxidanty a vlákniny, napomáhajú aj zredukovať nebezpečenstvo vzniku koronárnych chorôb.
porcií
príprava
na 235/190 °C
Suroviny
500 g (Bábuška) |
|
250 g |
|
250 g |
|
1 PL |
|
150 g 5 druhov |
|
250 ml vlažná na vločky |
|
50 g |
|
Semienka: | |
2 PL |
|
2 PL |
|
1 ČL |
|
Kvások: | |
300 ml vlažná |
|
1 PL |
|
28 g |
|
1 ČL malá na posyp |
|
Postup
-
1
jednotlivé múky (s kuchyňskou teplotou) som preosial do väčšej „kysky“; pridal kopcovitú PL soli a všetky semienka; ľanové so tentoraz vynechal, lebo ich obsahovala zmes použitých vločiek,
-
2
ktoré som odvážil z tohoto vrecúška a nechal „naboptnať“ vo ¼ litri vlažnej vody
-
3
potom som ich pridal k múkam a pripravil kvások (300 ml vlažnej vody, PL cukru, ½ kocky čerstvého droždia (celá mala hmotnosť 57 g) = vymiešal a posypal hladkou múkou)
-
4
na v kyske uložené múky, so soľou a s „napitými“ vločkami som rozmrvil ~ 50 g odloženého cesta (čepet_a), rukou som všetko zmiešal, zalial hotovým kváskom a dôkladne vymiesil cesto na chlebík (na dosiahnutie správnej konzistencie cesta, aby sa nelepilo na ruku, ani na steny „kysky“, som pridal ešte 300 ml vlažnej vody)
-
5
dno a boky „kysky“ som posypal HLM_om, vložil do nej vymiesené cesto a vzípätí prstami poprášil opäť HLM_om; dôkladne, na „fest“, som kysku utensil vekom a na dobrú hodinu vložil do elektrickej rúry vyhriatej na 38 °C/100 °F,
-
6
po hodine cesto takto narástlo
-
7
na pomúčenej „table“ som z neho vytvaroval bochník a prikryrý utierkou som ho nechal ešte ~ 30´ podrásť; medzitým so rúru nechal predohriať na 235 °C/450 °F; asi na 10´ som v rúre nechal „zohriať“ Tupperware pekáč aj s vekom, do ktorého som óóópatrne vložil bochník a prikrytý vekom som ho 25´nechal piecť
-
8
potom som teplotu znížil na 190 °C/375 °F, pod rošt s chlebíkom som vložil misku s vriacou vodou a teraz už chlieb bez veka, som nechal 55´dopiecť na takúto krásnu farbu
-
9
upečený chlebík som ešte v pekáči štetcom potrel studenou vodou, uložil na mriežku a opäť potrel studenou vodou
-
10
no a z vlastnoručne vymieseného a upečeného domáceho chleba sa dokážem naozaj vždy takto potešiť! Svedkom je moja krásna, lepšia ½ , ktorá je aj autorkou tejto fotografie! Veľa šťastia, zdravia a lásky, všetkým Vám aj v roku 2014 a nech sa aj Vám všetky Vaše chlebíky vydaria pre potešenie aj pre dobrú chuť!
posledné foto, gratulujem Tvojej krásnej a lepšej 1/2 za krásne vydarené umelecké dielko s hlavnou postavou , žiariš ako hviezda , svedčí ti to.
Prajem Tebe a celej Tvojej rodinke, aby ste boli tak zdraví a šťastný ako doteraz, ked nie ešte viac . Pozdrav nech zaletí za more, tak ďaleko a pritom blízko :-)
i v novom roku veselý..zdravý..prajný..šťastný budˇ..
tiež som večer zamiesila pre nás na domáci biely zemiakový chlieb s rascou, je teraz ešte v chladničke, bude pre nás čerstvo upečený k silvestrovským dobrotám večer :-)))
aj tebe i tvojej milej rodinke prajem šťastný a v zdravíčku, šťastíčku, vo všetkom vydarený celý rok 2014, dobrý ako ten chlieb :-)
5* pridávam.
Pekne ťa zdravím ďaleký priateľu Feri. No tentoraz zo svojej rodnej krajinky.Vedel som,že si šikovný chlapec no keď som uvidel tento parádny chlebík, zostal som stáť v nemom úžase.Poskladal si ho zo samých ok surovín a tvoj úsmev na fotke prezrádza,že varíš a pečieš s rozumom a láskou.Prajem tebe aj tvojej celej rodinke veľa zdravia a šťastia v roku 2014.