Chlieb s vločkami piatich druhov fotorecept

sracz - fotkasracz, 30. decembra 2013 19:00
Ďalšie recepty »
Chlieb s vločkami piatich druhov (fotorecept)Foto: sracz

Patrí sa do Nového roku „vstúpiť“ s novým chlebom, povedal som si! a keď sa mi, naviac, podarilo kúpiť kombináciu vločiek z 5 obilnín (pšenica, raž, jačmeň, ovos a tritikale) so semienkami ľanu, bolo rozhodnuté! Okrem chutného chlebíka som, aspoň troškou, prispel k realizácii odporúčaní vedcov na konzumáciu celozrných vločiek, znižujúcich riziká rakovín gastrointestinálneho charakteru. Keďže obsahujú aj antioxidanty a vlákniny, napomáhajú aj zredukovať nebezpečenstvo vzniku koronárnych chorôb.

12-16
porcií
111 min
príprava
25/55 min
na 235/190 °C

Suroviny

500 g (Bábuška)
250 g
250 g
1 PL
150 g 5 druhov
250 ml vlažná na vločky
50 g
Semienka:
2 PL
2 PL
1 ČL
Kvások:
300 ml vlažná
1 PL
28 g
1 ČL malá na posyp
Varecha.sk na Instagrame: Followuj @varechask

Postup prípravy

  1. 1

    jednotlivé múky (s kuchyňskou teplotou) som preosial do väčšej „kysky“; pridal kopcovitú PL soli a všetky semienka; ľanové so tentoraz vynechal, lebo ich obsahovala zmes použitých vločiek,

    Chlieb s vločkami piatich druhov (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    ktoré som odvážil z tohoto vrecúška a nechal „naboptnať“ vo ¼ litri vlažnej vody

    Chlieb s vločkami piatich druhov (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    potom som ich pridal k múkam a pripravil kvások (300 ml vlažnej vody, PL cukru, ½ kocky čerstvého droždia (celá mala hmotnosť 57 g) = vymiešal a posypal hladkou múkou)

    Chlieb s vločkami piatich druhov (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    na v kyske uložené múky, so soľou a s „napitými“ vločkami som rozmrvil ~ 50 g odloženého cesta (čepet_a), rukou som všetko zmiešal, zalial hotovým kváskom a dôkladne vymiesil cesto na chlebík (na dosiahnutie správnej konzistencie cesta, aby sa nelepilo na ruku, ani na steny „kysky“, som pridal ešte 300 ml vlažnej vody)

    Chlieb s vločkami piatich druhov (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    dno a boky „kysky“ som posypal HLM_om, vložil do nej vymiesené cesto a vzípätí prstami poprášil opäť HLM_om; dôkladne, na „fest“, som kysku utensil vekom a na dobrú hodinu vložil do elektrickej rúry vyhriatej na 38 °C/100 °F,

    Chlieb s vločkami piatich druhov (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    po hodine cesto takto narástlo

    Chlieb s vločkami piatich druhov (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    na pomúčenej „table“ som z neho vytvaroval bochník a prikryrý utierkou som ho nechal ešte ~ 30´ podrásť; medzitým so rúru nechal predohriať na 235 °C/450 °F; asi na 10´ som v rúre nechal „zohriať“ Tupperware pekáč aj s vekom, do ktorého som óóópatrne vložil bochník a prikrytý vekom som ho 25´nechal piecť

    Chlieb s vločkami piatich druhov (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    potom som teplotu znížil na 190 °C/375 °F, pod rošt s chlebíkom som vložil misku s vriacou vodou a teraz už chlieb bez veka, som nechal 55´dopiecť na takúto krásnu farbu

    Chlieb s vločkami piatich druhov (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    upečený chlebík som ešte v pekáči štetcom potrel studenou vodou, uložil na mriežku a opäť potrel studenou vodou

    Chlieb s vločkami piatich druhov (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    no a z vlastnoručne vymieseného a upečeného domáceho chleba sa dokážem naozaj vždy takto potešiť! Svedkom je moja krásna, lepšia ½ , ktorá je aj autorkou tejto fotografie! Veľa šťastia, zdravia a lásky, všetkým Vám aj v roku 2014 a nech sa aj Vám všetky Vaše chlebíky vydaria pre potešenie aj pre dobrú chuť!

    Chlieb s vločkami piatich druhov (fotorecept) - obrázok 10
Recept je zaradený do tagov:




TOPlist