Chlieb s vločkami piatich druhov fotorecept

sracz - fotkasracz, 30. decembra 2013
Chlieb s vločkami piatich druhov (fotorecept)
Foto: sracz

Patrí sa do Nového roku „vstúpiť“ s novým chlebom, povedal som si! a keď sa mi, naviac, podarilo kúpiť kombináciu vločiek z 5 Zobraziť celý popisPatrí sa do Nového roku „vstúpiť“ s novým chlebom, povedal som si! a keď sa mi, naviac, podarilo kúpiť kombináciu vločiek z 5 obilnín (pšenica, raž, jačmeň, ovos a tritikale) so semienkami ľanu, bolo rozhodnuté! Okrem chutného chlebíka som, aspoň troškou, prispel k realizácii odporúčaní vedcov na konzumáciu celozrných vločiek, znižujúcich riziká rakovín gastrointestinálneho charakteru. Keďže obsahujú aj antioxidanty a vlákniny, napomáhajú aj zredukovať nebezpečenstvo vzniku koronárnych chorôb.

12-16
porcií
111 minút
príprava
25/55 minút
na 235/190 °C

Suroviny

500 g (Bábuška)
250 g
250 g
1 PL
150 g 5 druhov
250 ml vlažná na vločky
50 g
Semienka:
2 PL
2 PL
1 ČL
Kvások:
300 ml vlažná
1 PL
28 g
1 ČL malá na posyp




Postup

  1. 1

    jednotlivé múky (s kuchyňskou teplotou) som preosial do väčšej „kysky“; pridal kopcovitú PL soli a všetky semienka; ľanové so tentoraz vynechal, lebo ich obsahovala zmes použitých vločiek,

    Chlieb s vločkami piatich druhov (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    ktoré som odvážil z tohoto vrecúška a nechal „naboptnať“ vo ¼ litri vlažnej vody

    Chlieb s vločkami piatich druhov (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    potom som ich pridal k múkam a pripravil kvások (300 ml vlažnej vody, PL cukru, ½ kocky čerstvého droždia (celá mala hmotnosť 57 g) = vymiešal a posypal hladkou múkou)

    Chlieb s vločkami piatich druhov (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    na v kyske uložené múky, so soľou a s „napitými“ vločkami som rozmrvil ~ 50 g odloženého cesta (čepet_a), rukou som všetko zmiešal, zalial hotovým kváskom a dôkladne vymiesil cesto na chlebík (na dosiahnutie správnej konzistencie cesta, aby sa nelepilo na ruku, ani na steny „kysky“, som pridal ešte 300 ml vlažnej vody)

    Chlieb s vločkami piatich druhov (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    dno a boky „kysky“ som posypal HLM_om, vložil do nej vymiesené cesto a vzípätí prstami poprášil opäť HLM_om; dôkladne, na „fest“, som kysku utensil vekom a na dobrú hodinu vložil do elektrickej rúry vyhriatej na 38 °C/100 °F,

    Chlieb s vločkami piatich druhov (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    po hodine cesto takto narástlo

    Chlieb s vločkami piatich druhov (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    na pomúčenej „table“ som z neho vytvaroval bochník a prikryrý utierkou som ho nechal ešte ~ 30´ podrásť; medzitým so rúru nechal predohriať na 235 °C/450 °F; asi na 10´ som v rúre nechal „zohriať“ Tupperware pekáč aj s vekom, do ktorého som óóópatrne vložil bochník a prikrytý vekom som ho 25´nechal piecť

    Chlieb s vločkami piatich druhov (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    potom som teplotu znížil na 190 °C/375 °F, pod rošt s chlebíkom som vložil misku s vriacou vodou a teraz už chlieb bez veka, som nechal 55´dopiecť na takúto krásnu farbu

    Chlieb s vločkami piatich druhov (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    upečený chlebík som ešte v pekáči štetcom potrel studenou vodou, uložil na mriežku a opäť potrel studenou vodou

    Chlieb s vločkami piatich druhov (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    no a z vlastnoručne vymieseného a upečeného domáceho chleba sa dokážem naozaj vždy takto potešiť! Svedkom je moja krásna, lepšia ½ , ktorá je aj autorkou tejto fotografie! Veľa šťastia, zdravia a lásky, všetkým Vám aj v roku 2014 a nech sa aj Vám všetky Vaše chlebíky vydaria pre potešenie aj pre dobrú chuť!

    Chlieb s vločkami piatich druhov (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

jerica
@sracz chlebík máš krásny, určite s udeným a inými dobrotami si pochutíte :-)
posledné foto, gratulujem Tvojej krásnej a lepšej 1/2 za krásne vydarené umelecké dielko s hlavnou postavou , žiariš ako hviezda , svedčí ti to.
Prajem Tebe a celej Tvojej rodinke, aby ste boli tak zdraví a šťastný ako doteraz, ked nie ešte viac . Pozdrav nech zaletí za more, tak ďaleko a pritom blízko :-)
havino
@sracz , krásny chlebík, pečiem veľmi podobne a veľmi často, manžel je dia a chlieb mu nekupujem už rok a pol a viem, ako chutia, prajem vám zdravíčko za veľkú mláku, celej Tvojej rodinke, zdravé pečenie, varenie a krásny úsmev na tvári, ako máš na foto, nech ti s tvojou láskou v srdci, ktorú nám tu dávaš zostanú
radost
=dobrú chuť..!!=
i v novom roku veselý..zdravý..prajný..šťastný budˇ..
denyany
Prekrásny chlebík, priam vidno, že je aj chutný. Hneď by som si odhryzla! Želám ešte veľa, veľa takýchto vydarených chlebov a v novom roku najmä zdravie a nech ti to aj naďalej takto perfektne varí a píše.
ariela6
ten chlebik je ukažkový velmi pekne si ho upiekol vela zdravia do roku 2014 aby sme sa tu i nadalej mohli vidat a tešit z dalšich podarenych receptov. p.s. podobaš sa na mojho manžela+++++
salinka
Prekrásny, voňavý chlebík. Tú radosť z vydareného bochníka si viem autenticky predstaviť, tiež to zakaždým zažívam:-) Prajem nám všetkým, nech aj v ďalšom roku máme dostatok takýchto pokladov:-)
stacy77777
nádherný, vydarený chlebík, milý @sracz...prajem veľa-veľa takýchto krásnych výtvorov aj v novom roku, aby sme sa tu všetci v zdraví "stretli", všetko dobré tebe, aj tvojej krajšej polovičke
jozka2
Chlebik nielen,ze vyzera dpbre ale aj krasne nadychany,ja som pikla tiez,ale celiaticky pre dceru,tiez sa vydaril.Prajem vsetko naj v Nov om roku 2014 Vam a celej varechackej rodine.
2254_1348559633 - profilový obrázok
goe
goe
Krásny chlebík, chutný, len zahryznúť. Všetko dobré v Novom roku.
pusta
milý@sracz - ferikém drágám, chlebík zdravý, výborne skombinované ingrediencie, nádherne vydarený - všetky dôvody na rozzžiarený úsmev nad úžasne voňavým domácim bochníkom chleba :-)
tiež som večer zamiesila pre nás na domáci biely zemiakový chlieb s rascou, je teraz ešte v chladničke, bude pre nás čerstvo upečený k silvestrovským dobrotám večer :-)))
aj tebe i tvojej milej rodinke prajem šťastný a v zdravíčku, šťastíčku, vo všetkom vydarený celý rok 2014, dobrý ako ten chlieb :-)
5* pridávam.
mesiar50
@sracz
Pekne ťa zdravím ďaleký priateľu Feri. No tentoraz zo svojej rodnej krajinky.Vedel som,že si šikovný chlapec no keď som uvidel tento parádny chlebík, zostal som stáť v nemom úžase.Poskladal si ho zo samých ok surovín a tvoj úsmev na fotke prezrádza,že varíš a pečieš s rozumom a láskou.Prajem tebe aj tvojej celej rodinke veľa zdravia a šťastia v roku 2014.
izabella929
@scracz...n ádherný nadýchaný chlebík ,domáci so všetkým čo k tomu patrí...)) Veľa šťastia, ždravia a spokojnosti pre Teba aj Tvoju pani želám v Novom roku.-)
janikbj
krásny chlebíček. aj my sme dnes piekli. nabudúce skúsim takýto podľa teba. všetko dobré v novom roku :-)
hannah22
milý @sracz , dakujem za pekný pozdrav a skvelý recept pre nás Varecháčov, prajem tebe aj tvojej celej rodine vela zdravia a štastia v roku 2014 a úsmev na líci... recept uložený a vyskúšam.... :))
martamm
Už tu bolo vlastne všetko napísané, ale nedá mi vyjadriť svoj obdiv, milý @sracz... nad nádherným chlebíkom. Tiež som sa dopracovala do štádia, že skúšam rôzne receptíky na chlieb a Tvoj bude u nás na stole urcite už v blízkom čase. Ešte všetko dobré a krásne do nasledujúceho 2014 -teho roku nielen Tebe, ale aj všetkým členom našej rodiny Varecháčov :)

eviana
Krásny nadýchaný ***** chlebík si napiekol @sracz milý, nech Ti to takto krásne pečie a varí aj v roku 2014 a nech si všetky "plody" práce Tvojich rúk s Tvojou milovanou polovičkou vychutnávate v zdraví :)
janusniq
krásny chlebík a dobrý recept. Skúšala som to podľa neho a zatiaľ môj najlepší výtvor, čo sa chlebov týka.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia