Foto: tornadolue
Ražný kvások som si vypestovala asi pred mesiacom. Podaril sa na prvý šup a spoľahlivo pečie. Odvtedy aspoň dva razy do týždňa robím pokusy Zobraziť celý popisRažný kvások som si vypestovala asi pred mesiacom. Podaril sa na prvý šup a spoľahlivo pečie. Odvtedy aspoň dva razy do týždňa robím pokusy s pečením a recept, ktorý vkladám mi vždy vyjde. Zo všetkých mojich pokusov nám chutí najviac. A recept napíšem pekne polopatisticky, keď sestru nahovorím na kvások, určite sa mu poteší :) Pôvodný recept je odtiaľto: http://www.cuketka.cz/?p=6889
príprava
na 250 °C
Postup
-
1
Pre samotným pečením si kvások prikŕmim na dvakrát v 12-hodinových intervaloch. V chladničke skladujem vo fľaši malé množstvo kvásku. Napr. v nedeľu večer ho vyberiem, nechám ohriať na izbovú teplotu a prvý raz prikŕmim. Recept si pýta 300 g kvásku, ja prikŕmim 80 g vody a 80 g ražnej múky a dám k radiátoru. V pondelok ráno znovu 80 g vody a 80 g múky a nechať v teple. V pondelok večer budem mať 320 g kvásku, 300 g použijem, 20 g poputuje do chladničky.
- 2
Chlieb zamiesim večer, väčšinou okolo ôsmej. Do misy preosejem 300 g pšeničnej múky (najčastejšie T 650), pridám soľ, rascu a premiešam. Pridám 300 g kvásku, premiešam a prilejem vodu. Najskôr 150 ml, postupne dolejem zvyšok. Nemám kuchynský robot, takže ma čaká 10 minút posilňovania, najmä pravý biceps dostane zabrať. Miešam cesto vareškou v miske a postupne pridávam ešte múku navyše, kým cesto nemá vhodnú konzistenciu. Potom ho preložím na pomúčenú dosku a prekladám. Nakoniec bochník zatočím a na polhodinu prikryjem utierkou a nechám odpočívať.
- 3
Do misy vložím utierku, dobre ju pomúčim ražnou múkou, vložím bochník, zabalím do igelitky a dám kysnúť do chladničky. Pomalé kysnutie v chlade sa mi osvedčilo, chlieb má vtedy vždy lepšiu chuť. V chladničke nechám bochník až do druhého dňa do tretej poobede. Keď bochník vyberiem, vidno, že už začal pekne kysnúť. Opatrne ho aj s utierkou vyberiem a preložím do inej misy (lebo tá pôvodná je príšerne studená) a prikrytý fóliou ho nechám kysnúť v teple približne 3 hodiny. Čas je len orientačný, závisí od toho, aký šikovný máte kvások.
- 4
Rúru si vyhrejem na 250 stupňov. Nahrejem si v nej jenskú misu aj s vrchnákom. Bochník opatrne preklopím z utierky do horúcej nádoby a opatrne potriem vlažnou vodou (žiadne kropenie a fŕkanie vody, mám pred sebou horúce sklo). Chlieb pečiem prikrytý vrchnákom 10 minút, potom pečiem odokrytý ďalších 20 minút, teplotu neznižujem. Po upečení ho nechám vychladnúť na mriežke.
- 5
Skúšala som piecť aj na plechu, v mojom podaní katastrofa. V rímskom hrnci to dopadlo dosť dobre, ale chlieb má tendenciu aspoň kúskom sa mi vždy prilepiť o hrniec. V skle mi jednoducho vyjde vždy a najlepšie - neprilepí sa, má pekný tvar, narastie. Tento bochník je dosť maličký. Piekla som ho v 3,5-litrovej nádobe a ešte mal kopu miesta, takže recept prepočítam a nabudúce skúsim väčší.
- 6
A takto vyzeral nakrájaný. Ale musím začať piecť väčšie bochníky, lebo sa vždy veľmi rýchlo zje.
- 7
A ešte pridám odkaz na nemiesený kváskový chlieb, ktorý nám tiež veľmi chutí a nie je na ňom čo pokaziť. http://www.cuketka.cz/?p=11418
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Postup treba dodrzat do bodky a urcite sa podari. Ten moj je prepocitany na 3,5 l nadobu: 195 g raznej muky, 390 g psenicnej, 416 g vody, 26 g kvasku a 16 g soli, rasca od oka. Nech sa dari :)