Chlieb, ktorý sa mi vždy podarí

tornadolue - fotkatornadolue, 6. marca 2013

Ražný kvások som si vypestovala asi pred mesiacom. Podaril sa na prvý šup a spoľahlivo pečie. Odvtedy aspoň dva razy do týždňa robím pokusy Zobraziť celý popisRažný kvások som si vypestovala asi pred mesiacom. Podaril sa na prvý šup a spoľahlivo pečie. Odvtedy aspoň dva razy do týždňa robím pokusy s pečením a recept, ktorý vkladám mi vždy vyjde. Zo všetkých mojich pokusov nám chutí najviac. A recept napíšem pekne polopatisticky, keď sestru nahovorím na kvások, určite sa mu poteší :) Pôvodný recept je odtiaľto: http://www.cuketka.cz/?p=6889

20 minút
príprava
30 minút
na 250 °C

Suroviny

300 g
300 g
170 g
12 g
5 g




Postup

  1. 1

    Pre samotným pečením si kvások prikŕmim na dvakrát v 12-hodinových intervaloch. V chladničke skladujem vo fľaši malé množstvo kvásku. Napr. v nedeľu večer ho vyberiem, nechám ohriať na izbovú teplotu a prvý raz prikŕmim. Recept si pýta 300 g kvásku, ja prikŕmim 80 g vody a 80 g ražnej múky a dám k radiátoru. V pondelok ráno znovu 80 g vody a 80 g múky a nechať v teple. V pondelok večer budem mať 320 g kvásku, 300 g použijem, 20 g poputuje do chladničky.

  2. 2

    Chlieb zamiesim večer, väčšinou okolo ôsmej. Do misy preosejem 300 g pšeničnej múky (najčastejšie T 650), pridám soľ, rascu a premiešam. Pridám 300 g kvásku, premiešam a prilejem vodu. Najskôr 150 ml, postupne dolejem zvyšok. Nemám kuchynský robot, takže ma čaká 10 minút posilňovania, najmä pravý biceps dostane zabrať. Miešam cesto vareškou v miske a postupne pridávam ešte múku navyše, kým cesto nemá vhodnú konzistenciu. Potom ho preložím na pomúčenú dosku a prekladám. Nakoniec bochník zatočím a na polhodinu prikryjem utierkou a nechám odpočívať.

  3. 3

    Do misy vložím utierku, dobre ju pomúčim ražnou múkou, vložím bochník, zabalím do igelitky a dám kysnúť do chladničky. Pomalé kysnutie v chlade sa mi osvedčilo, chlieb má vtedy vždy lepšiu chuť. V chladničke nechám bochník až do druhého dňa do tretej poobede. Keď bochník vyberiem, vidno, že už začal pekne kysnúť. Opatrne ho aj s utierkou vyberiem a preložím do inej misy (lebo tá pôvodná je príšerne studená) a prikrytý fóliou ho nechám kysnúť v teple približne 3 hodiny. Čas je len orientačný, závisí od toho, aký šikovný máte kvások.

  4. 4

    Rúru si vyhrejem na 250 stupňov. Nahrejem si v nej jenskú misu aj s vrchnákom. Bochník opatrne preklopím z utierky do horúcej nádoby a opatrne potriem vlažnou vodou (žiadne kropenie a fŕkanie vody, mám pred sebou horúce sklo). Chlieb pečiem prikrytý vrchnákom 10 minút, potom pečiem odokrytý ďalších 20 minút, teplotu neznižujem. Po upečení ho nechám vychladnúť na mriežke.

  5. 5

    Skúšala som piecť aj na plechu, v mojom podaní katastrofa. V rímskom hrnci to dopadlo dosť dobre, ale chlieb má tendenciu aspoň kúskom sa mi vždy prilepiť o hrniec. V skle mi jednoducho vyjde vždy a najlepšie - neprilepí sa, má pekný tvar, narastie. Tento bochník je dosť maličký. Piekla som ho v 3,5-litrovej nádobe a ešte mal kopu miesta, takže recept prepočítam a nabudúce skúsim väčší.

  6. 6

    A takto vyzeral nakrájaný. Ale musím začať piecť väčšie bochníky, lebo sa vždy veľmi rýchlo zje.

    Chlieb, ktorý sa mi vždy podarí - obrázok 6
  7. 7

    A ešte pridám odkaz na nemiesený kváskový chlieb, ktorý nám tiež veľmi chutí a nie je na ňom čo pokaziť. http://www.cuketka.cz/?p=11418

Diskusia k receptu

medovnicek
super postup, krásny chlebík, aj mňa veľmi láka to "kváskovanie" - recept odkladám a keď budem mať viacej času určite vyskúšam
zuzik01
a nie je ten chlebik potom kysly po takom obrovskom mnozstve kvasku? ja davam len 100g kvasku na 500g muky a aj ten je dost kyslasty...
tornadolue
Dakujem za komentare :) @zuzik01 chlieb vobec nie je prilis kysly, to by mi vadilo. Mam dost mlady kvasok, tak som ocakavala vacsiu kyslost, ale je super. Dokonca je menej kysly ako chlieb bez miesenia, do ktoreho davam na 450 g muky 20 g kvasku. Neviem, ako to funguje, ale je to tak.
anka07
O takomto kvásku som nepočula, môžeš napísať o tom viac?Niekedy máme pocit aj s dcérou, ako by nám tie kvasnice kysli aj v žalúdku,tak by sme vyskúšali toto čudo :)
klaura
pekný recept ... s kváskom som ešte nerobila ... najskôr teda vyskúšam urobiť kvások ... :)
tornadolue
Mozno sa aj ja raz dopracujem k sladkemu kvaskovemu peceniu, ale take umelecke dielo to urcite nebude.
tornadolue
@marianne daj vediet, verim, ze sa podari. Pre istotu sem-tam skontroluj cesto v chladnicke, ak budes doma. Pri nizkej teplote by malo byt tych 18-19 hodin idealnych, ale ak ma niekto brutalne aktivny kvasok, cesto mu moze utekat z chladnicky uz po 12 hodinach...akurat som sa pred chvilou docitala na fb
marianne
Zvyknem tak robit,ze: rano vyberiem Matildu z chladnicky,prikrmim nech nehladuje a cely den si brbloce pri radiatore.Vecer zakvasim na chlebik a do rana vykysne.Rano premiesim,vytvarujem bagety alebo chlebik a necham do poobedia na plechu.niekedy az vecer peciem.Je uzasny.S nim sa netreba ponahlat.
tornadolue
Paci sa mi, ako si kazdy prisposobi pecenie chleba sebe a svojmu dennemu rytmu. Ked vecer zamiesis, tiez nechavas kysnut v chladnicke? Uz som aj nad tym rozmyslala, ze vytvarovat bochnik az potom, co ho vyberiem von, ale rozhodla som sa, ze to zatial nebudem komplikovat a este ked to aj kvasku vyhovuje :)
marianne
Nie, vypracovane cesto supnem na stol k radiatoru a do rana je obluda:-)dam tu najvacsiu misku co doma mam -lavor,lebo robim viac chlebika a peciva aj do mraziaku.Muz uz iny ani nechce.tak zasoba.rano premiesim,vytvarujem a nanovo si kysne.Niekedy aj 30 hodin.Potom peciem.Ale,nie vzdy robim tento postup,ked peciem podla receptu,napr:irenaw,dodrzujem postup presne podla receptu.Aj ten tvoj dodrzim-pre porovnanie,tak sa najlepsie muchy vychytavaju...
1x kassia
tornadolue
Ty riadne vo velkom pecies :) Obdivujem ta. Ja som rada, ze sa mi dva chleby daria a chvilu nebudem skusat nic nove. Ked som zacala piect, hladala a porovnavala som recepty, sledovala videa, ktore ukazuju, ako zamiestit, prekladat, zatocit a potom som sa par noci vobec nevyspala, lebo sa mi o mieseni a kysnuti cesta celu noc snivalo a rano som z toho bola unavena, nekecam :)
2254_1348559633 - profilový obrázok
goe
goe
Aj ja už asi tri týždne pečiem s kváskom, ktorý som si zarobila. Určite vyskúšam aj tvoj chlebík. Zatiaľ vypekám z kvásku bagety a tie sú úžasné. Dám ich najbližšie na varechu.
janger
Mne sa kvasok nepodaril spravit:-(. Chystam sa na druhy pokus...Razny chlieb mam moc rada, recept si pre istotu ukladam.
elixir
Musím už aj ja niekedy ten kvások vyskúšať... :) Zatiaľ som si ešte netrúfla. Ale ten chlebík vyzerá moc fajn.
tornadolue
Dakujem a skusajte, skusajte... chut vlastnorucne upeceneho kvaskoveho chleba sa nicomu nevyrovna. @janger drzim palce s druhym pokusom... neviem, ako si postupovala a co ti nevyslo... ja som napr. mala po stvrtom dni pocit, ze kvasok napriek tomu, ze ma super vonu a chut, nema nejaku extra silu. Ale odoberala a krmila som tak, aby bol vzdy pomer kvasku a noveho prikrmenia 1:1 a potom sa paradne rozbehol. A pre istotu som davala prevarenu vodu.
janger
@tornadolue , nejako mi ten kvasok nechcel kysnut. Stale nic a nic...Po par dnoch sa mi uz zdalo, ze nieco z toho bude, take malinke bublinky sa zacali objavovat. Ale vobec sa to nezdvihalo. Myslim, ze kolisanie teploty (cez den teplo - pri raditore), v noci dost chladno (v noci nekurime) tomu asi moc dobre nerobilo. Ale skusim zase a asi budem aj vazit. Robila som len tak od oka.
tornadolue
@janger nam tiez kolise teplota podla toho, ako termostat zapina a vypina kotol a v noci mame nastavenu nizsiu teplotu. Ale na treti den (myslim) mi kvasok skoro usiel z flase a potom zacal byt nemastny-neslany a bublinky uplne mrnave. Ale prebral sa. Skus to vazit. Aj ked vela zalezi od muky. Zakladala som s takou, kde mala muka a voda 1:1 idealnu konzistenciu, teraz mam inu, kvasok je ovela hustejsi, ale uz mu to nevadi, silny je dost, tak to zvlada.
janger
Uz som aj zarobila! Nedalo mi to pokoj. Mam raznu muku celozrnnu (hladku) - Biomila. Som zvedava. Tak mi drz palce :-). V noci si to asi zoberiem do postele :-))).
tornadolue
Recept sem nebudem vkladat, lebo lepsie ako Pan Cuketka ho nenapisem. Tu je odkaz  www.cuketka.cz/?p=11418...
Postup treba dodrzat do bodky a urcite sa podari. Ten moj je prepocitany na 3,5 l nadobu: 195 g raznej muky, 390 g psenicnej, 416 g vody, 26 g kvasku a 16 g soli, rasca od oka. Nech sa dari :)
sportak
Taktiež rozmýšľam o založení kvásku, ale akosi mi to nevychádza. Tento Tvoj super lopatistický rcp ma určite nakopne a potom dám vedieť výsledok.
tornadolue
@sportak urcite daj vediet, ale podla profilovky vidim, ze vysledok bude urcite dobry... ramena mas silnejsie ako ja, takze bochnik bude vymieseny a poprekladany este lepsie :)
eviana
prekrásny chlebík milá @tornadolue , ešte som kvások nerobila... ale za pokus to stojí, keď výsledkom bude takýto úžasný chrumkavý a voňavý domáci chlebík... ukladám a veľmi chválim :)
havino
chválim tvoj chlebík, viem, čo to je, aká alchýmia s kváskom piecť, pečiem aj tri krát do týždňa, už mám svoj systém. Pochválim sa svojimi chlebíkmi, pretože nie je to jednoduché, aby bol podľa predstáv vždy a viem čo to obnáša čítania, študovania, skúšania, testovania.



irenaw
a ja kde som bola? tak sa teším každému kváskovateľovi. pekný chlieb, veru pekný. nech ti to dobre pečie :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia