Chlieb, ktorý sa mi vždy podarí

Autor receptu: tornadolue

Ražný kvások som si vypestovala asi pred mesiacom. Podaril sa na prvý šup a spoľahlivo pečie. Odvtedy aspoň dva razy do týždňa robím pokusy s pečením a recept, ktorý vkladám mi vždy vyjde. Zo všetkých mojich pokusov nám chutí najviac. A recept napíšem pekne polopatisticky, keď sestru nahovorím na kvások, určite sa mu poteší :) Pôvodný recept je odtiaľto: http://www.cuketka.cz/?p=6889

20 minút
príprava
30 minút
na 250 °C

Postup

  1. Pre samotným pečením si kvások prikŕmim na dvakrát v 12-hodinových intervaloch. V chladničke skladujem vo fľaši malé množstvo kvásku. Napr. v nedeľu večer ho vyberiem, nechám ohriať na izbovú teplotu a prvý raz prikŕmim. Recept si pýta 300 g kvásku, ja prikŕmim 80 g vody a 80 g ražnej múky a dám k radiátoru. V pondelok ráno znovu 80 g vody a 80 g múky a nechať v teple. V pondelok večer budem mať 320 g kvásku, 300 g použijem, 20 g poputuje do chladničky.
  2. Chlieb zamiesim večer, väčšinou okolo ôsmej. Do misy preosejem 300 g pšeničnej múky (najčastejšie T 650), pridám soľ, rascu a premiešam. Pridám 300 g kvásku, premiešam a prilejem vodu. Najskôr 150 ml, postupne dolejem zvyšok. Nemám kuchynský robot, takže ma čaká 10 minút posilňovania, najmä pravý biceps dostane zabrať. Miešam cesto vareškou v miske a postupne pridávam ešte múku navyše, kým cesto nemá vhodnú konzistenciu. Potom ho preložím na pomúčenú dosku a prekladám. Nakoniec bochník zatočím a na polhodinu prikryjem utierkou a nechám odpočívať.
  3. Do misy vložím utierku, dobre ju pomúčim ražnou múkou, vložím bochník, zabalím do igelitky a dám kysnúť do chladničky. Pomalé kysnutie v chlade sa mi osvedčilo, chlieb má vtedy vždy lepšiu chuť. V chladničke nechám bochník až do druhého dňa do tretej poobede. Keď bochník vyberiem, vidno, že už začal pekne kysnúť. Opatrne ho aj s utierkou vyberiem a preložím do inej misy (lebo tá pôvodná je príšerne studená) a prikrytý fóliou ho nechám kysnúť v teple približne 3 hodiny. Čas je len orientačný, závisí od toho, aký šikovný máte kvások.
  4. Rúru si vyhrejem na 250 stupňov. Nahrejem si v nej jenskú misu aj s vrchnákom. Bochník opatrne preklopím z utierky do horúcej nádoby a opatrne potriem vlažnou vodou (žiadne kropenie a fŕkanie vody, mám pred sebou horúce sklo). Chlieb pečiem prikrytý vrchnákom 10 minút, potom pečiem odokrytý ďalších 20 minút, teplotu neznižujem. Po upečení ho nechám vychladnúť na mriežke.
  5. Skúšala som piecť aj na plechu, v mojom podaní katastrofa. V rímskom hrnci to dopadlo dosť dobre, ale chlieb má tendenciu aspoň kúskom sa mi vždy prilepiť o hrniec. V skle mi jednoducho vyjde vždy a najlepšie - neprilepí sa, má pekný tvar, narastie. Tento bochník je dosť maličký. Piekla som ho v 3,5-litrovej nádobe a ešte mal kopu miesta, takže recept prepočítam a nabudúce skúsim väčší.
  6. A takto vyzeral nakrájaný. Ale musím začať piecť väčšie bochníky, lebo sa vždy veľmi rýchlo zje.
  7. A ešte pridám odkaz na nemiesený kváskový chlieb, ktorý nám tiež veľmi chutí a nie je na ňom čo pokaziť. http://www.cuketka.cz/?p=11418