Foto: nelajsia
Veľmi dobrý - tradične ho pečiem na Vianoce ku kapustnici...
60 minút
príprava
príprava
60 - 70 minút
na 160 °C
na 160 °C
Postup
-
1
Z droždia, 1 dl mlieka vlažného a cukru zarobíme kvások, necháme vykysnúť. Zmiešame s múkou, postrúhanými zemiakmi, soľou, rascou, octom. Dobre vymiesime, dáme na dosku rozvaľkáme, zložíme ako krémeš, necháme pod utierkou kysnúť 20 min. znova rozvaľkáme, zložíme ako krémeš a necháme 20 min. kysnúť.
- 2
Rozvaľkáme, zrolujeme do valca, dáme na vymastený pekáč, necháme v pekáči 1 hod. kysnúť a 1 hod. pomaly pečieme - 10 min. pred upečením potrieme viackrát slanou vodou.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Ja vsak tento nahradzujem cistym yogurtom alebo kyslou smotanou.
Niekedy davno sa kvasnice zbierali len prirodzene nechanim muky s vodou rozmiesane na riedke cesticko niekolko dni ci az tyzdnov a toto akoby "chytalo" zo vzduchu prirodzene kvasnice.
Dnes sa pouzivaju dobre tovarenske kvasnice a tento sposob nie je potrebny, ale niektori pekari este stale pecu chlieb aj tymto sposobom, ze nepouzivaju tovarenske kvasnice.
Niekedy sa pouzivalo aj "naocesto" - starter chleba (neviem iny nazov) -vzdy sa nechalo kusok cesta uz z vykysnuteho chleba vyschnut ako priprava na zaciatok buduceho pecenia a tento dal chlebu akoby prirodne chutove kvality.
PRE gazda ---- teplota je tam uvedene cca 160 stupnov,, potrebne je pri nižšej teplote dlhší čas a neotvárať ... :-)
V 6O,7O tych rokoch som pieka chlieb aj ja,ale bolo to skôr z dôvodu nutnosti.Starší si určite pamätajú,že keď boli sviatky,boli problémy -obchody bývali zatvorené,tak sa situácia musela riešiť svojpomocou.
Tu je článok: www.i-potraviny.sk/pecivo-10-sposobov-ako-ho-udrzat-dlhsie...