Chlieb domáci

nelajsia - fotkanelajsia, 7. marca 2010
Chlieb domáci
Foto: nelajsia

Veľmi dobrý - tradične ho pečiem na Vianoce ku kapustnici...

60 minút
príprava
60 - 70 minút
na 160 °C

Suroviny

1 kg
1  lyžica
1  lyžica
3 - 5  ks
80 g
3 dl
1  lyžička
2  dl
3 lyžice




Postup

  1. 1

    Z droždia, 1 dl mlieka vlažného a cukru zarobíme kvások, necháme vykysnúť. Zmiešame s múkou, postrúhanými zemiakmi, soľou, rascou, octom. Dobre vymiesime, dáme na dosku rozvaľkáme, zložíme ako krémeš, necháme pod utierkou kysnúť 20 min. znova rozvaľkáme, zložíme ako krémeš a necháme 20 min. kysnúť.

  2. 2

    Rozvaľkáme, zrolujeme do valca, dáme na vymastený pekáč, necháme v pekáči 1 hod. kysnúť a 1 hod. pomaly pečieme - 10 min. pred upečením potrieme viackrát slanou vodou.

Diskusia k receptu

jezibabka1
moja mamka ho párkrát robila, ale nakoniec to vzdala, lebo ani nestihol vychladnúť a už z neho polovica chýbala :)
honestka
Ocot sa pouziva preto, ze s cukrom napomaha kvasniciam a potom kvoli chuti. Ocot necitit v chlebe, vyprcha.
Ja vsak tento nahradzujem cistym yogurtom alebo kyslou smotanou.

Niekedy davno sa kvasnice zbierali len prirodzene nechanim muky s vodou rozmiesane na riedke cesticko niekolko dni ci az tyzdnov a toto akoby "chytalo" zo vzduchu prirodzene kvasnice.
Dnes sa pouzivaju dobre tovarenske kvasnice a tento sposob nie je potrebny, ale niektori pekari este stale pecu chlieb aj tymto sposobom, ze nepouzivaju tovarenske kvasnice.

Niekedy sa pouzivalo aj "naocesto" - starter chleba (neviem iny nazov) -vzdy sa nechalo kusok cesta uz z vykysnuteho chleba vyschnut ako priprava na zaciatok buduceho pecenia a tento dal chlebu akoby prirodne chutove kvality.
vladoivan
Aj ja som to skúšal podobne,zabudol som vymastiť pekáč a posypať múkou a mal som problém to potom dostať z pekáča a čo som si"navaril"som muesel aj zjesť,ľúto mi ho bolo vyhodiť
nelajsia
dakujem všetkým, o tom octe krásne napísala honestka - mne to povedala moja stara mama, ktorá už žiaľ nežije a presne tým starým spôsobom pekávala chlebik raz za týždeň na celý týždeň v starej klasickej peci - to bola pochúťka a vydržal veru fajnový celý týždeň v dobrej komore...
PRE gazda ---- teplota je tam uvedene cca 160 stupnov,, potrebne je pri nižšej teplote dlhší čas a neotvárať ... :-)
egreska
chlieb vyzera dobre ale ta teplota sa mi zda velmi nizka.Všetky druhy chlebov bežne pečiem na 200 st . Ma to nejaky špecialny dovod?
bozulka
Moja maminka tiež robila chleba zo sušeného cesta,ktoré si vždy odložila.Vlastnú pec sme nemali,ale vozili sme pekarovi.Najšťastnejšia som bola,keď som mohla isť pre upečený chlebík ja.Určite z neho kus kôrky chýbalo,ale maminka bola tolerantná.
V 6O,7O tych rokoch som pieka chlieb aj ja,ale bolo to skôr z dôvodu nutnosti.Starší si určite pamätajú,že keď boli sviatky,boli problémy -obchody bývali zatvorené,tak sa situácia musela riešiť svojpomocou.
hannah22
vyzerá veľmi dobre a určite aj chutí, skúsim si aj ja pripomenúť staré časy chlebíkom ... :))
nelajsia
pre egresku- ja mám vyskúšanú v mojej rúre (plynová) túto teplotu, ale dá sa prispôsobiť pravdaže.... nízka je preto, lebo je toho cesta hodne a je ťažšie-aby sa to poriadne prepieklo aj vo vnútri, musí sa to piecť dlhšie a na nižšej teplote...ak by som dala vyššiu, zvonka by to bolo priveľmi tmavé a dnu nedopečené, ale ako vravím, vyskúšajte a prispôsobte typu rúry...držím palčeky
majsterka
Chlebík musí byť velmi dobrý,ja pekávam tiež ale bez mlieka a cukru,vyskúšaj,možno sa podarí
roska
Domáci chlebík je domáci chlebík. Keď sa syna opýtam čo chce k narodeninám, povie " Upeč mi chlieb." To namiesto torty. Mám pekárničku, na ktorú nedám dopustiť. V obchodoch dostať aj rôzne výborné zmesi na chlieb, stačí pridať vodu. Niekedy popustím uzdu fantázie a pečiem z toho, čo mám doma. Rôzne druhy múky a semená. Slnečnicu, ľan, tekvicu či sézam. Používam sušené droždie. Iba musím dodržať pomer sypkých zmesí a tekutín.
nelajsia
roska, a aku značku máš, ja si už dávnejšie chcem pekárničku kúpiť, ale neviem sa rozhodnúť...poraď
roska
Značka VEGA Model 0652. Mám ju skoro 5 rokov. Priznám sa, že ma zlákala akciová cena. V návode píšu, že niekedy sa stáva, že po upečení a vyklopení chleba ostane hnetač v ceste. Vždy ostane. Ale naučíš sa, ako ho šetrne vybrať pomocou priloženého háčika. Chce to trošku trpezlivosti.
makovicka
Ja mám Moulinex, je výborná, háčikom sa dobre vyberajú hnetače, ale ked dávam olej, snažím sa poliať ním práve hnetače, ľahšie sa oddelia.
ajisko
suprový recept!Akurát som ho dopiekla, cesto mňam, kôrka mňaaaam.Toto je môj prvý chlieb a musím uznať,že sa vydaril! :)
nelajsia
teším sa, ja teraz pekávam bez droždia mojej dcére, aj mamke, a mám už konečne pekárničku,,,takže skúšam stále niečo nové akurát sa pečie mazanec velkonočny, dufam sa podarí
jozka2
Honestka mas pravdu ,pamatam si ked nasa mamka piekla hlieb/bolo ich zo 6+poplanky,potom koryto sa vyskrabalo a zbytok cesta sa nechal volne stat,kysnut az sam vyschol a to sa potom odlozila a pouzilo rozmocene vo vode do dalsieho cesta a to prave chlebiku dalo tu pravu chut.
danka61
Dnes som piekla tento chlebík,nemala som ho taký nakysnutý ako je na obrázku,možno to je tým,že do každého receptu pridávam špaldovú múku a otruby.Chuťovo je vynikajúci.Alebo nie?Vedel by mi niekto poradiť?
nelajsia
Keď sa pridáva celozrnná múka, kysne chlebík vždy ťažšie, takisto otruby, cesto je hutnejšie a potrebuje aj viac času na kysnutie
nelajsia
Keď sa pridáva celozrnná múka, kysne chlebík vždy ťažšie, takisto otruby, cesto je hutnejšie a potrebuje aj viac času na kysnutie
danka61
Podaril sa mi,bol krásne vysoký a chutný,ešte raz ďakujem za radu.
nelajsia
s radosťou, teším sa, že sa podaril a chutil.... pekný deň




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia