Chlebová placka Naan (Nán)

methi - fotkamethi, 13. augusta 2013
Chlebová placka Naan (Nán)
Foto: methi

Nič sa nevyrovná Naanu upečenom v pravej Tandoori peci, ale aj domáca verzia v rúre je veľmi chutná.

4-5 ks
porcie

Suroviny

600 ml (hladká múka)
 troška
1 ČL plná
podľa potreby asi 70 - 80ml
1 PL (alebo maslo)
2 PL plné




Postup

  1. 1

    Do malej misky si dáme cukor, kvasnice a zamiešame to s vlažnou (nie horúcou) vodou. 3 lyžičky stačia. Tesne zakryjeme a necháme pol hodinu napučať.

  2. 2

    Múku preosejeme, pridáme soľ. V malom hrnci si vo vode rozpustíme maslo a necháme vychladnúť tak, aby zostalo vlažné (nie horúce).

  3. 3

    Roztopené, ochládnuté maslo prilejeme k múke, pridáme jogurt (nesmie byť studený, takže ho treba vytiahnuť z chladničky skôr, aby mal izbovú teplotu). Prilejeme kvások a vymiesime elastické, nelepivé cesto. Vodu a múku pridáme podľa potreby. Cesto troška pomúčime a zakryjeme. Necháme nakysnúť na teplom mieste.

  4. 4

    Cesto rozdelíme na 4-5 časti. Postupne si ich vyvaľkáme na nie celkom tenké placky. Naan má mať trojuholníkový predĺžený tvar. Pred pečením doňho niekoľkokrát na rôznych miestach pichnite vidličkou.

  5. 5

    Rúru si poriadne predohrejeme na 230st., spolu s plechom, na ktorom budeme Naan piecť. Na horúci plech dáme rozvaľkanú placku, dáme do rúry a pečieme na 230st., 8-10 minut. Netreba ho obracať, stačí piecť z jednej strany.

  6. 6

    Keď na vrchu trocha zhnedne, vyberieme ho na utierku, potrieme roztopeným maslom (alebo ghí) a utierkou zakryjeme, aby nevychladol alebo ihneď podávame.

  7. 7

    Pozrite si toto video, takú malú fintu ako sa tiež dá piecť Naan na sporáku.

Diskusia k receptu

tiginko
Naan som ešte nerobila, najvyšší čas... vďaka za recept
malroxa
@Mehti , ktorý indický chlieb sa pripravuje bez droždia alebo z inej ako pšeničnej múky? Ktorý je diétnejší? Diky za odpoveď! Máš super recepty! Indická kuchyňa je v mojej hitparáde na prvom mieste...:)
amelie
@mehti , ukladám si do kk, vo Francúzsku kupujem hotové placky naan, ale tieto budú určite skvostné, vyskúšam.
methi
@malroxa , ostatne placky ako paratha alebo chapati su bez drozdia. Tie mozes skusit urobit aj z cicerovej muky (z tej som skusala, boli trosku tuhsie), ryzovej, kukuricnej. Ale lepsie z takychto muk su placky, kde cesto je hustotou skor ako palacinkove a nakrajam donho kopec roznej zeleniny, vnati, cize su naslano. Robievam tak z cicerovej muky, z pomletych vlociek, ryze aj strukovin.
izabella929
Neskúšala som tento obdivuhodný chlebík upiecť doma..pretože neverím tomu, že by mal takú chuť, ako upečený v peci pod zemou...videla som ho piecť, keď som bola v Tunise...veľmi som obdivovala majstrovstvo pekára nie len pri pečení chlebíka, ale aj pri heho formovaní...nikdy na to nezabudnem...
mamatata2
Joj, takéto ľúbim, možno sa k tomu raz dostanem, zatiaľ ukladám do KK. A som rada, že si späť, teším sa na tvoje recepty.
lujzita
mňa učil indický kuchár robiť naan z cícerovej a hladkej múky v pomere 2:1 len s vodou a štipkou soli. Vypracovať tuhšie cesto, vrch potrieť olejom a nechať odpočívať cca 15 min. Potom vyvaľkať tenké placky a opiecť z obidvoch strán na sucho na panvici. Hotove potrieť ghí, príp. olej s pretlačeným cesnakom.
methi
Bez drozdia a jogurtu? To znie skor ako Besan roti, nie Naan.
miselka252
super recept, akurat nabuduce uz budem vediet, ze mnoztvo muky nie je udavane v gramoch, ale ml.. Skoncilo to v kosi..:-)
hviezdicka11
ahojte, z Indickej kuchyni som sama este nic skusala. Ale par krat som ju uz jedla a veľmi mi to chutilo, tak by som nieco rada vyskusala. Ale nie je mi jasne, ze ked mam roztopit maslo s vodou v hrnci, tak ako to mam urobit. Mam to chapat tak, ze vlozim do hrnca maslo aj vodu, alebo, ze do hrnca nalejem vodu a do dalsiej nadoby dam maslo a ono sa len nad parou roztopi? Vopred ďakujem za odpoved. Nesmejte sa, nie som az taka skusena kucharka :)
methi
@hviezdicka daj vodu do hrnca, vloz do nej maslo a zohrej, aby sa maslo v nej rozpustilo. Nakoniec to ide aj tak oboje do cesta, takze si to kludne urob kazde zvlast. Rozpusti maslo a vodu zohrej zvlast. Ja som len usetrila od spinenia o jeden hrncek naviac.
fleurdelacor
my sme chodili do bistra kde robili syrove a normalne naan boli potrete cesnakom..nahodou nevies ako spravit taky syrovy?
katka78
Kto sa občas nachádza v BA, môže ochutnať originál placky z tandoori pece vo Freshmarkete v prevádzke s názvom Chefstreet. Neskutočne voňavé a chutné sú. Ja pečiem podľa @methi rôzne placky doma, pre mňa je to druhý chlieb, ale tieto z pece sú jednoducho neporovnateľné. Varia tiež vynikajúce "butter chicken" (maslové kura), aj keď trošku iné ako som zvyknutá robiť ja podľa methi  akochutimasala.blogspot.sk/2012/05/murgh-makhani.html...
Majú však aj rôzne ne-indické "street" jedlá, napr. dnes sme sa po výlete zastavili na chutné sicílske arancini. Je to obyčajný fast food, žiadna reštika, ideálne pre niekoho, kto chce čosi také ochutnať bez toho, aby musel nakúpiť všetky špeci suroviny, resp. koreniny na prípravu jedla doma.  www.facebook.com/Chefstreetsk/...
1x dorko
dorko
Fajnove, odskusane, zjedene. Tych 600ml muky je asi 400g, aby zas niekto nemusel hadzat do kosa :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia