Chlebová placka Naan (Nán)

Autor receptu: methi

Nič sa nevyrovná Naanu upečenom v pravej Tandoori peci, ale aj domáca verzia v rúre je veľmi chutná.

4-5 ks
porcie

Suroviny

Postup

  1. Do malej misky si dáme cukor, kvasnice a zamiešame to s vlažnou (nie horúcou) vodou. 3 lyžičky stačia. Tesne zakryjeme a necháme pol hodinu napučať.
  2. Múku preosejeme, pridáme soľ. V malom hrnci si vo vode rozpustíme maslo a necháme vychladnúť tak, aby zostalo vlažné (nie horúce).
  3. Roztopené, ochládnuté maslo prilejeme k múke, pridáme jogurt (nesmie byť studený, takže ho treba vytiahnuť z chladničky skôr, aby mal izbovú teplotu). Prilejeme kvások a vymiesime elastické, nelepivé cesto. Vodu a múku pridáme podľa potreby. Cesto troška pomúčime a zakryjeme. Necháme nakysnúť na teplom mieste.
  4. Cesto rozdelíme na 4-5 časti. Postupne si ich vyvaľkáme na nie celkom tenké placky. Naan má mať trojuholníkový predĺžený tvar. Pred pečením doňho niekoľkokrát na rôznych miestach pichnite vidličkou.
  5. Rúru si poriadne predohrejeme na 230st., spolu s plechom, na ktorom budeme Naan piecť. Na horúci plech dáme rozvaľkanú placku, dáme do rúry a pečieme na 230st., 8-10 minut. Netreba ho obracať, stačí piecť z jednej strany.
  6. Keď na vrchu trocha zhnedne, vyberieme ho na utierku, potrieme roztopeným maslom (alebo ghí) a utierkou zakryjeme, aby nevychladol alebo ihneď podávame.
  7. Pozrite si toto video, takú malú fintu ako sa tiež dá piecť Naan na sporáku.