Chlebová placka Naan (Nán)
Autor receptu: methi
Nič sa nevyrovná Naanu upečenom v pravej Tandoori peci, ale aj domáca verzia v rúre je veľmi chutná.
Postup
- Do malej misky si dáme cukor, kvasnice a zamiešame to s vlažnou (nie horúcou) vodou. 3 lyžičky stačia. Tesne zakryjeme a necháme pol hodinu napučať.
- Múku preosejeme, pridáme soľ. V malom hrnci si vo vode rozpustíme maslo a necháme vychladnúť tak, aby zostalo vlažné (nie horúce).
- Roztopené, ochládnuté maslo prilejeme k múke, pridáme jogurt (nesmie byť studený, takže ho treba vytiahnuť z chladničky skôr, aby mal izbovú teplotu). Prilejeme kvások a vymiesime elastické, nelepivé cesto. Vodu a múku pridáme podľa potreby. Cesto troška pomúčime a zakryjeme. Necháme nakysnúť na teplom mieste.
- Cesto rozdelíme na 4-5 časti. Postupne si ich vyvaľkáme na nie celkom tenké placky. Naan má mať trojuholníkový predĺžený tvar. Pred pečením doňho niekoľkokrát na rôznych miestach pichnite vidličkou.
- Rúru si poriadne predohrejeme na 230st., spolu s plechom, na ktorom budeme Naan piecť. Na horúci plech dáme rozvaľkanú placku, dáme do rúry a pečieme na 230st., 8-10 minut. Netreba ho obracať, stačí piecť z jednej strany.
- Keď na vrchu trocha zhnedne, vyberieme ho na utierku, potrieme roztopeným maslom (alebo ghí) a utierkou zakryjeme, aby nevychladol alebo ihneď podávame.
- Pozrite si toto video, takú malú fintu ako sa tiež dá piecť Naan na sporáku.