Chlebík

veronika2224 - bez fotkyveronika2224, 15. februára 2013

Už niekoľko rokov ma láka upiecť rodine dobrý chlebík. vyskúšala som množstvo receptov aj dobrých rád, ako na to. A zrazu sa to podarilo Zobraziť celý popisUž niekoľko rokov ma láka upiecť rodine dobrý chlebík. vyskúšala som množstvo receptov aj dobrých rád, ako na to. A zrazu sa to podarilo spojením dobrých rád do jedného super chlebíka.

65 minút
príprava
50 minút
na 200 °C

Suroviny

500 g
250 g
250 g
1 kocka
1 PL
1 PL
2,5 čl
700 ml




Postup

  1. 1

    Všetky múky dobre premiešam. Základ je polohrubá múka a tie ostatné môžu byť rôzne. Ja niekedy zmiešam aj štyri druhy, priávam aj zemiaky, rôzne semienka, ako ma napadne. Cesto mi miesi domáca pekáreň, takže len do nej nakladiem suroviny. Vodu zmiešam s jogurtom, nalejem do pekárne, pridám múku, soľ, masť a droždie a spustím pekárničku, nech si mieša.

  2. 2

    Po tridsiatich minútach kysnutia cesto vyberiem, na doske premiesim a šup s nim späť na ďalšie tridsaťminútové kysnutie.

  3. 3

    Po zhruba hodine kysnutia ho vyberiem, rozdelím na dve časti a upravím do tvaru valca. Takto pripravené chlebíky vložím do stredného pekáča rozdeleného papierom na pečenie na dve priehradky. Chlebík má po upečení tvar podobný hriankovému. Chlebík v pekáči prikryjem utierkou a nechám ho ešte takú pol hodinku kysnúť, kým sa mi vyhreje rúra na 200 stupňov.

  4. 4

    Nakysnutý chlebík ešte narežem na dvoch miestach, aby sa mi nevydula kôrka, a nechám ho piecť takých 50 - 60 minút, podľa toho, akej farby kôrku máme radi.

  5. 5

    Po upečení ho potriem vodou. Môže byť aj trocha slaná. Vyklopím z pekáča, položím na sieťku, prikryjem utierkou a nechám vychladnúť. po vychladnutí ho nakrájam na plátky, vložím do igelitového vrecká a vložím do chladničky. Keď potrebujem chlebík, vyberiem si len toľko kúskov, koľko potrebujem.Chlebík po rozmrazení je výborný. Veľmi nám chutí.

Diskusia k receptu

iva63
viem si predstaviť ako tvoje chlebíky rozvoniavali..dala si samé fajnové suroviny...niet nad vlastnoručne doma upečený chlieb...si šikovná-:)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia