Chlebík od mamičky

Autor receptu: kukulienka71

Samozrejme mojej:-) Je pšenično-ražný, zemiakový, bez octu a oleja a hotový do troch hodín. Nemá tvrdú kôrku, takže ju zjedia aj malé deti:-)

110 minút
príprava
50 minút
na 230-180 °C

Postup

  1. Postup dávam tak, ako mi ho učila maminka. V nádobke s asi 1,5 dcl teplej vody som rozmiešala cukor, 3 PL hladkej múky a rozdrobené droždie. Nechala som napučať. Z predošlého dňa som mala varené zemiaky, nastrúhala som si 1 kus, vážil 60g, dala som ho do vandlíka.
  2. Použila som tieto dva druhy múky
  3. Odvážila som z nich potrebné množstvo, prisypala som ich do vandlíka k zemiaku, pridala som soľ, rascu a dobre premiešala, priliala som aj napučaný kvások
  4. Zvyšok teplej vody som prilievala postupne, ako ho múka pila, možno budete potrebovať o niečo menej alebo o niečo viac vody pri miesení, hlavné je, aby ste dostali pružné cesto tuhšej konzistencie. Nemiesila som ho ako na koláče, lebo bolo pevnejšie, ale som do neho akoby búchala a štípala, nadvihovala cesto a prekladala ho z jednej strany do druhej. Cesto sa lepí, miesila som asi 15 minút. Potom som ho pomúčila, prikryla čistou utierkou a nechala na slniečku kysnúť. Dnes nebolo až tak veľmi horúco, teplota bola práve vhodná na túto príležitosť:-)
  5. Cesto na slnku krásne vykyslo za 40 minút:-)
  6. Preložila som ho na pomúčenú podložku, premiesila len zľahka, skôr to bolo len také prevaľovanie, aby sa naň nalepila múka a aby sa dalo vyformovať do tvaru podlhovastého bochníka
  7. Pekáčik po babke som vystlala papierom na pečenie a cesto som tam rýchlo premiestnila. Ostrým nožom som ho 3x narezala a na oboch koncoch som prstom urobila dzúrky:-) Rúru som zapla na 230°C. Nechala som kysnúť ďalších 30 minút, potom som ho potrela mliekom. Takto mi nakysol v pekáčiku.
  8. Chlebík som šupla do vyhriatej rúry, piekla som na vyššej teplote 10 minút, potom som znížila na 180°C a piekla som ďalej 40 minút. Poklopkala som po chlebíku, ak je zvuk dutý, mal by byť upečený. Vyložila som ho na mriežku vychladnúť, nepotierala ani nezakrývala som.
  9. Krájala som až po vychladnutí, kôrka nebola tvrdá, to mám rada, chlebík bol vláčny, voňavý a ľahký, nadýchaný, nezadusený, ako vraví moja mamička, ktorej aj touto cestou ďakujem pekne ♥