Chlebík od mamičky
Autor receptu: kukulienka71
Samozrejme mojej:-) Je pšenično-ražný, zemiakový, bez octu a oleja a hotový do troch hodín. Nemá tvrdú kôrku, takže ju zjedia aj malé deti:-)
110 minút príprava |
50 minút na 230-180 °C |
Postup- Postup dávam tak, ako mi ho učila maminka. V nádobke s asi 1,5 dcl teplej vody som rozmiešala cukor, 3 PL hladkej múky a rozdrobené droždie. Nechala som napučať. Z predošlého dňa som mala varené zemiaky, nastrúhala som si 1 kus, vážil 60g, dala som ho do vandlíka.
- Použila som tieto dva druhy múky
- Odvážila som z nich potrebné množstvo, prisypala som ich do vandlíka k zemiaku, pridala som soľ, rascu a dobre premiešala, priliala som aj napučaný kvások
- Zvyšok teplej vody som prilievala postupne, ako ho múka pila, možno budete potrebovať o niečo menej alebo o niečo viac vody pri miesení, hlavné je, aby ste dostali pružné cesto tuhšej konzistencie. Nemiesila som ho ako na koláče, lebo bolo pevnejšie, ale som do neho akoby búchala a štípala, nadvihovala cesto a prekladala ho z jednej strany do druhej. Cesto sa lepí, miesila som asi 15 minút. Potom som ho pomúčila, prikryla čistou utierkou a nechala na slniečku kysnúť. Dnes nebolo až tak veľmi horúco, teplota bola práve vhodná na túto príležitosť:-)
- Cesto na slnku krásne vykyslo za 40 minút:-)
- Preložila som ho na pomúčenú podložku, premiesila len zľahka, skôr to bolo len také prevaľovanie, aby sa naň nalepila múka a aby sa dalo vyformovať do tvaru podlhovastého bochníka
- Pekáčik po babke som vystlala papierom na pečenie a cesto som tam rýchlo premiestnila. Ostrým nožom som ho 3x narezala a na oboch koncoch som prstom urobila dzúrky:-) Rúru som zapla na 230°C. Nechala som kysnúť ďalších 30 minút, potom som ho potrela mliekom. Takto mi nakysol v pekáčiku.
- Chlebík som šupla do vyhriatej rúry, piekla som na vyššej teplote 10 minút, potom som znížila na 180°C a piekla som ďalej 40 minút. Poklopkala som po chlebíku, ak je zvuk dutý, mal by byť upečený. Vyložila som ho na mriežku vychladnúť, nepotierala ani nezakrývala som.
- Krájala som až po vychladnutí, kôrka nebola tvrdá, to mám rada, chlebík bol vláčny, voňavý a ľahký, nadýchaný, nezadusený, ako vraví moja mamička, ktorej aj touto cestou ďakujem pekne ♥
|