Chilli omáčka - Sriracha

kimlo - fotkakimlo, 12. novembra 2012
Chilli omáčka - Sriracha
Foto: kimlo

Milovníci ázijskej kuchyne, a tí čo navštevujú reštaurácie a bistrá tohoto typu, túto omáčku dôverne poznajú, ponúkajú ju takmer ku každému jedlu, a dá Zobraziť celý popisMilovníci ázijskej kuchyne, a tí čo navštevujú reštaurácie a bistrá tohoto typu, túto omáčku dôverne poznajú, ponúkajú ju takmer ku každému jedlu, a dá sa kúpiť aj v špecializovaných obchodoch. Originál vietnamská má v logu na fľaši kohúta. Jej thajská príbuzná tam má hus. Ja ponúkam recept ako si ju pripraviť doma.

45 minút
príprava
15 minút
na 100 °C

Suroviny

500 g
2 strúčiky
1 PL (nemusí byť)
3 PL
0,5 PL
50 ml




Postup

  1. 1

    Originál Sriracha sa robí z papričiek Jalapeňo. Keďže z mojej tohtoročnej úrody som už všetky jalapeňa minul na ostatné veci, použil som Fresno, ktoré sú chuťovo, vzhľadom, a dužinou veľmi podobné. Nevhodné sú papričky určené na sušenie, ktoré majú tenkostennú dužinu, a už vôbec nie guľaté feferóny. Papričky pozdĺžne rozrežeme a očistíme od semienok.

    Chilli omáčka - Sriracha - obrázok 1
  2. 2

    Pomelieme na mlynčeku na mäso...

    Chilli omáčka - Sriracha - obrázok 2
  3. 3

    ...pridáme cukor...prelisovaný cesnak...

    Chilli omáčka - Sriracha - obrázok 3
  4. 4

    ...soľ...

    Chilli omáčka - Sriracha - obrázok 4
  5. 5

    ...dobre premiešame, a dáme do pohára...

    Chilli omáčka - Sriracha - obrázok 5
  6. 6

    Ja som použil 0,7 l pohár so závitovým viečkom. Uztvoríme, a uložíme pri izbovej teplote na 7 dní. Týmto za začne proces fermentácie, ktorý v konečnej fázi dodá omáčke typickú príchuť. Každý deň premiešame. Už po pár dňoch sa začnú robiť bublinky, čo je dôkaz že fermentácia prebieha. Na obrázku je zmes na začiatku fermentácie...

    Chilli omáčka - Sriracha - obrázok 6
  7. 7

    ...a tu je vidieť už vykvasenú zmes po 7 dňoch...

    Chilli omáčka - Sriracha - obrázok 7
  8. 8

    Na 7. deň zmes vysypeme na panvicu alebo do menšieho hrnca, pridáme ocot, uvedieme do varu, a na miernom ohni varíme asi 5 minút.

    Chilli omáčka - Sriracha - obrázok 8
  9. 9

    Zmes necháme vychladnúť a rozmixujeme ponorným mixérom na hladšiu kašu.

    Chilli omáčka - Sriracha - obrázok 9
  10. 10

    ...prepasírujeme cez sitko...

    Chilli omáčka - Sriracha - obrázok 10
  11. 11

    ..a vznikne nám hladká omáčka ktorú ešte dochutíme podľa chuti octom, cukrom, alebo soľou...

    Chilli omáčka - Sriracha - obrázok 11
  12. 12

    Zmes naložíme do malých pohárov, uzatvoríme a zasterlilizujeme (asi 5-10min pri 100st.) Otvorené v chlade vydrží aj 6 mesiacov.

    Chilli omáčka - Sriracha - obrázok 12

Diskusia k receptu

frezia68
Stačilo pozrieť názov a uhádla som autora.A hoci to nebudem pripravovať(mne stačí aj "eros Pista"neovládam maď. klávesnicu),ale obdivujem :-)
kimlo
Nie, tie som si dal spraviť... :-)
dajanca
No môj manžel by bol určite nadšený :-) a tie papričky si pestuješ normálne voľne a či v skleníku.... a semienka sa dajú kúpiť?
Teda nálepky sú bez konkurencie :-) môj manžel si vyrábal niečo podobné, ale len s červených feferónov a bez fermentácie a nazval to "diablov dych" tak som si hneď predstavila, aké nálepky by sa mu tam hodili :-))
afataga
wow, super, mam otazocku, ci je nutne zmes este mixovat a pasirovat? podla mna by nevadilo, keby tam zostali kusky
kimlo
@dajanca pestujem ich v skleníku, ale myslím že by sa dali pestovať aj vonku. Semienka sa dajú kúpiť tu:  www.chilliweb.cz/inzerce/...

@afataga zmes nieje nutné ani mixovať ani pasírovať.. ja som sa len držal pôvodného receptu. Kto chce akú konzistenciu, takú si spraví.
helca103
zaujímavé a určite super pre milovníkov štipľavého ja sa takému pálivému vyhýbam, no moji stravníci to milujú.Takže pre istotu ukladám.
medovnicek
super už je v kk a páčia sa mi aj ako si sa vyhral s tými nálepkami:)
vini55
Moja úroda je už spracovaná, takže na budúci rok. Nálepky máš ozaj super. No teš sa zlatá žila!
klaura
ukladám si pre budúci rok ...
toto je to pravé, orechové ... teda habanérové ... ochucovadlo ... :)
2010
@kimlo super spracovany recept, mal som tri Srirache tak som ich porovnal ( vsetky maju tie iste suroviny ) .Ta na pravo je indonezska dost sa podoba tej vietnamskej aj ked je ostrejsia ( inac ten kohut vietnamsky v strede je vyrabany v USA preto je aj ovela drahsi , je hustejsi a ma v sebe viac eciek ).Na lavo je povodna stara zo Si Racha co je pristav v Thajsku. Je ovela sladsia - komplexnejsia a tekutejsia. Musi byt v ladnicke.( ale je polovicku ceny kohuta ).


kimlo
@2010 ano máš pravdu, tá vietnamská v strede sa robí v USA, preto je vyrobená z Jalapeňos, v Ázii sa Sriracha robí z iného druhu papričiek.
2010
@kimlo , inac thajci nie su velmi nadseni s uspechmi vietnamskeho emigranta v USA s tych tradicnou omackou ( preto spravili tu flasu s kackou) bude to vojna omacok. Asi ako Budvar a Budwaiser.
alena45
@Mirko , prečo nie feferonky ? Teraz som naoberala asi 2 kg všelijakých, sú už posledné, tak ich musím vytriediť ?
sneica
wáááw,ja taketo pikantne lubim ,no a tie tvoje flase vyzeraju nebezpecne palivo a pekne-super nalepky:)
bembo
Tento recept ma zaujal,a po klikntí na ďalšie jeho recepty,som hneď niektoré uložil a určite vyskúšam.Verím,že po ich odskúšaní budú patriť medzi moje obľúbené.
ebaka
super rcp,ukladám pre syna....aj nálepky sú,,bohovské'
angast
Mirko ! A je to silneší, ako erotoman čípoš Pišta ?
lusinkab
Juj tak toto moze byt super :-) budem musiet vyskusat kedze chilli mam rada a naposledy mi dala kamoska ochutnat jednu indonezsku chilli omacku ale to bol taky tichy zabijak :-) najprv uzasna chut ani nepalilo a po 5 sekundach som myslela ,ze budem ohent pluvat a to som si len trosku na hrot noza nabrala :-)
pusta
@kimlo , toto musím spraviť. dakujem za recept. prosím ťa, to už štípalo pri varení, nadýchal si sa štipľavého už pri príprave a potom pri varení :-)
slavka2012
Ja som tuto omacku ochutnala vo vietnmskej restauracii v UK a bola teda poriadne pikantna. Recept ma zaujal, ukladam pre inspiraciu.
laky
nezlobte se na mě, ale nějak mi nesedí ty jalapeno. V dnešní době kdy se světové kuchyně propojují a poptávka po všem se rozrůstá, navíc nejznámější sriracha se vyrabí v USA, došlo k tomu že existují i slabší verze srirachi které jsou z papriček jalapeno, ale napsat že "original sriracha" což je slavná tradiční a velmi stará THAJSKÁ omáčka se vyrábí z těch nejklasičtějších a neslavnějších MEXICKÝCH papriček je hovadina, jakou jsem snad v životě neslyšel.
2010
@kimlo mas pravdu robi sa z jalapenos , lebo su chutovo najblizsie thajskym พริกชี้ฟ้า ktore sa nedaju lahko zohnat.
rozdiel medzi americko - vietnamsko a thajskou nie su chilli ale thajska je sladsia a redsia.
Tu je thajsky recept na srirachu a tiez pouzivaju nahradu, jalapenos
takze @laky najprv si skontroluj fakty ...
 shesimmers.com/2010/03/homemade-sriracha-how-to-make-a...

hladkyy
tak som to skusal. ale po tyzdni ked som chcel pokracovat mi to splesnivelo... :-(
používateľ nemá avatar
emo
emo
aky je nazou tej papriky lebo jalapenno ma asi 6druhou a štiplavost maju asi od 3000 až do 30000
kimlo
Je to byčajný druh jalapeňos, tie sú zrelé už keď sú zelené, ja som kvôli farbe použil Fresno, sú podobné ako jalapeňos a majú aj toľko SHU.
eviana
@kimlo , ščuleky ščuľ si ma úplne dostal... toto musím spraviť, ukladám a srdečne ďakujem za skvelý recept... sa neviem dočkať papričkovej úrody :)
kecemis
@kimlo to je nieco pre mna. Ja si davam cili aj do zakuska. I ked som minul recept skor, som rad, ze som nanho predsa natrafil.
zuzanka1367
Toto je výborný recept, akurát som dávala semienka do kvetináčov a ešte som im dohovárala nech sa snažia a v tom tento skvost. Neviem sa dočkať keď bude úroda. Vďaka @kimlo.
kimlo
@Kecemis (20.9.2016 02:56)

Parádnu si spravil, už len slaný rožok k tomu a pivo... :-P