Foto: kimlo
Milovníci ázijskej kuchyne, a tí čo navštevujú reštaurácie a bistrá tohoto typu, túto omáčku dôverne poznajú, ponúkajú ju takmer ku každému jedlu, a dá Zobraziť celý popisMilovníci ázijskej kuchyne, a tí čo navštevujú reštaurácie a bistrá tohoto typu, túto omáčku dôverne poznajú, ponúkajú ju takmer ku každému jedlu, a dá sa kúpiť aj v špecializovaných obchodoch. Originál vietnamská má v logu na fľaši kohúta. Jej thajská príbuzná tam má hus. Ja ponúkam recept ako si ju pripraviť doma.
príprava
na 100 °C
Postup
-
1
Originál Sriracha sa robí z papričiek Jalapeňo. Keďže z mojej tohtoročnej úrody som už všetky jalapeňa minul na ostatné veci, použil som Fresno, ktoré sú chuťovo, vzhľadom, a dužinou veľmi podobné. Nevhodné sú papričky určené na sušenie, ktoré majú tenkostennú dužinu, a už vôbec nie guľaté feferóny. Papričky pozdĺžne rozrežeme a očistíme od semienok.
-
2
Pomelieme na mlynčeku na mäso...
-
3
...pridáme cukor...prelisovaný cesnak...
-
4
...soľ...
-
5
...dobre premiešame, a dáme do pohára...
-
6
Ja som použil 0,7 l pohár so závitovým viečkom. Uztvoríme, a uložíme pri izbovej teplote na 7 dní. Týmto za začne proces fermentácie, ktorý v konečnej fázi dodá omáčke typickú príchuť. Každý deň premiešame. Už po pár dňoch sa začnú robiť bublinky, čo je dôkaz že fermentácia prebieha. Na obrázku je zmes na začiatku fermentácie...
-
7
...a tu je vidieť už vykvasenú zmes po 7 dňoch...
-
8
Na 7. deň zmes vysypeme na panvicu alebo do menšieho hrnca, pridáme ocot, uvedieme do varu, a na miernom ohni varíme asi 5 minút.
-
9
Zmes necháme vychladnúť a rozmixujeme ponorným mixérom na hladšiu kašu.
-
10
...prepasírujeme cez sitko...
-
11
..a vznikne nám hladká omáčka ktorú ešte dochutíme podľa chuti octom, cukrom, alebo soľou...
-
12
Zmes naložíme do malých pohárov, uzatvoríme a zasterlilizujeme (asi 5-10min pri 100st.) Otvorené v chlade vydrží aj 6 mesiacov.
Teda nálepky sú bez konkurencie :-) môj manžel si vyrábal niečo podobné, ale len s červených feferónov a bez fermentácie a nazval to "diablov dych" tak som si hneď predstavila, aké nálepky by sa mu tam hodili :-))
@afataga zmes nieje nutné ani mixovať ani pasírovať.. ja som sa len držal pôvodného receptu. Kto chce akú konzistenciu, takú si spraví.
toto je to pravé, orechové ... teda habanérové ... ochucovadlo ... :)
en.wikipedia.org/wiki/Sriracha_sauce_%28Huy_Fong_Foods%2...
rozdiel medzi americko - vietnamsko a thajskou nie su chilli ale thajska je sladsia a redsia.
Tu je thajsky recept na srirachu a tiez pouzivaju nahradu, jalapenos
takze @laky najprv si skontroluj fakty ...
shesimmers.com/2010/03/homemade-sriracha-how-to-make-a...
Parádnu si spravil, už len slaný rožok k tomu a pivo... :-P