Chilli omáčka - Sriracha

Autor receptu: kimlo

Milovníci ázijskej kuchyne, a tí čo navštevujú reštaurácie a bistrá tohoto typu, túto omáčku dôverne poznajú, ponúkajú ju takmer ku každému jedlu, a dá sa kúpiť aj v špecializovaných obchodoch. Originál vietnamská má v logu na fľaši kohúta. Jej thajská príbuzná tam má hus. Ja ponúkam recept ako si ju pripraviť doma.

45 minút
príprava
15 minút
na 100 °C

Suroviny

Postup

  1. Originál Sriracha sa robí z papričiek Jalapeňo. Keďže z mojej tohtoročnej úrody som už všetky jalapeňa minul na ostatné veci, použil som Fresno, ktoré sú chuťovo, vzhľadom, a dužinou veľmi podobné. Nevhodné sú papričky určené na sušenie, ktoré majú tenkostennú dužinu, a už vôbec nie guľaté feferóny. Papričky pozdĺžne rozrežeme a očistíme od semienok.
  2. Pomelieme na mlynčeku na mäso...
  3. ...pridáme cukor...prelisovaný cesnak...
  4. ...soľ...
  5. ...dobre premiešame, a dáme do pohára...
  6. Ja som použil 0,7 l pohár so závitovým viečkom. Uztvoríme, a uložíme pri izbovej teplote na 7 dní. Týmto za začne proces fermentácie, ktorý v konečnej fázi dodá omáčke typickú príchuť. Každý deň premiešame. Už po pár dňoch sa začnú robiť bublinky, čo je dôkaz že fermentácia prebieha. Na obrázku je zmes na začiatku fermentácie...
  7. ...a tu je vidieť už vykvasenú zmes po 7 dňoch...
  8. Na 7. deň zmes vysypeme na panvicu alebo do menšieho hrnca, pridáme ocot, uvedieme do varu, a na miernom ohni varíme asi 5 minút.
  9. Zmes necháme vychladnúť a rozmixujeme ponorným mixérom na hladšiu kašu.
  10. ...prepasírujeme cez sitko...
  11. ..a vznikne nám hladká omáčka ktorú ešte dochutíme podľa chuti octom, cukrom, alebo soľou...
  12. Zmes naložíme do malých pohárov, uzatvoríme a zasterlilizujeme (asi 5-10min pri 100st.) Otvorené v chlade vydrží aj 6 mesiacov.